Вонтелесно оплодување

Discussion in 'Бременост' started by pozitiv, Nov 30, 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 vote(s)
    15.2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

198 vote(s)
    11.5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

59 vote(s)
    3.4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

36 vote(s)
    2.1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 vote(s)
    1.2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

99 vote(s)
    5.8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 vote(s)
    4.7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 vote(s)
    6.5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 vote(s)
    6.2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

313 vote(s)
    18.2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 vote(s)
    0.5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

280 vote(s)
    16.3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 vote(s)
    1.9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 vote(s)
    3.3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 vote(s)
    2.8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 vote(s)
    0.6%
  1. Jetche

Jetche Истакнат член

2. Jetche

Jetche Истакнат член

I jas ke dadam moe mislenje ako moze, i jas sum so tubaren faktor kako tebe, isto zad sebe neuspesno ivf, napraveno laparaskopia i histero, odam na kontrola kaj dr.Trajkovski posto doktorkata mi bese na odmor, iako pak ne se dvoumam vo negovata profesionalna rabota, i na prv pregled mi vika odma na laparaskopia, a be dok imam napraeno, pak ke prais posto imas pregrada na matkata, ja izleguvam od klinikata placam isto kako tebe posto se podgotvuvav za transfer a fakticki ista pesna mi se vrakashe ajde sega pak na operacija a bee lugee ova e matka kolku poveke se cepka tolku poloso ke bide, ja srushena do dno ama i kazav koga ke mi se vrati doktorkata obavezno konsultacia so nejze vika dobro dvete ke te pregladame, odam posle nedela dena i dvajcata me pregleduvat, dokorkata vika kolega kaj e pregradata ja ne gledam potreba za laparaskopia on samo kaza dobro dobro cim taka kazuvash ok e, stani super si veke imas praveno i dvete intervencii i toa bas kaj Tofoski profesionalec za ova rabota... bese malku dolg postot izvinete no pobaraj i drugo mislenje, nemojjjj da brzas za tvora intervenciaa ne sme igracki skrshi lepii, ako site ti vikat taka togas okk no ova nekako mi lici samo ajde 1 2 laparaskopia pozz fala

3. BelataMasai

BelataMasai Популарен член

Sekoja vtora dvojka sto sme tamu ispaga deka gi slusame istite muabeti za zal ;(

KittyAgnes, Meckicja and Rtulka like this.
  4. HeLenna

HeLenna Популарен член

Пишав еднаш, еве пак ќе се вклучам.
    Преградата што наводно "ја виде" Трајковски кај мене ме бутна во блага депресија морам да признам, не заради преградата како дијагноза што искрено се сомневам дека постои (а може и постои да не се правам паметна, веќе ништо не знам) туку што толку бев возбудена на целата мака што собрав документи и што ќе ги праќав во фонд за ваучер и кога отидов да види дали ќе одиме со долг или краток протокол, чисто да ме види и да знам што да очекувам, он ми вика хистероскопија прво.
    И со истата таа фора "морам на цигара" ме одјеба(се извинувам на израз) и на врата ми рече, "тоа е, многу ретко е само машки фактор во прашање, најчесто е комбиниран...
    Не знам зошто толку ми влијаеше тоа на психа, како да ми се срушија соништата, цела енергија што до тогаш ја собирав со тешки маки, спласна.
    Еве ме уште се јачам да ја направам таа хистероскопија и да поднесам документи кои дел во меѓувреме морам да ги обновам.
    Ама се додека јас не се дигнам, џабе ми е се.
    Знам дека можеби не ми е најсоодветно место да ги искажувам моиве жалопојки, ама морав.
    На сите што се обидувате периодов ви посакувам успешни постапки, требаше и јас да ве дружам сега ама за жал во некоја друга прилика и со нови сили.

5. Jetche

Jetche Истакнат член

Bas mi e zal, iako ja se dvoumam deka moze dr tolku lesno da vidi pregrada na eho samo, neznam ne sum strucnjak za ova rabota pak ke kazam no zosto vo meguvreme se si podnela dokumenti tamam ke ti stasa vaucerot dodeki gi zavrsis ovie proceduri i plus imas rok do 6 meseci da go upotrebis barem da ne se macese da gi povtoris analizite.

6. Mihaela123456

Mihaela123456 Истакнат член

Јас искрено за сите инвитро доктори имам чуено по некое лошо искуство. Генерално од сите посетени Лазаревски и Трајковски ми беа фаворити. На форумов прочитав лоши искуства со Боби од типот празни фоликули или невнимавање на прогестерон, ембриони од 2 ден, Трајковски гледам хистеро му е омилено, муабетот набрзина со цигарето и само едно ќе Ви кажам, секој со среќата, нема друго.

VirgoStar, Animini, biba818 and 4 others like this.
  7. Nikolina35

Nikolina35 Популарен член

Значи јас со хипопластична матка и тенок ендометриум да си очекувам обавезно хистероскипии, лапароскооии итн. Ок ке поминеме се за да дојдеме до крајната цел. Трајковски ми изгледа за доста стручен, но ова излегување на цигара на сред муабет не ми се допаѓа. Да не се разочарувам пред време, веќе почнав кај него, баш да видам јас ќе се фалам ли, ќе се жалам ли. Како и да е, успех кај сите да има.

Coco31, CvetCvet, Srcka28 and 7 others like this.
  8. Mihaela123456

Мене досеа не ми направил така со цигарата, барем не сеуште, а сум била едно десет пати.

tina2018 and Nikolina35 like this.
  9. Nikolina35

Nikolina35 Популарен член

И со мене не се случило досега, овде прв пат читам за такво нешто. Се надевам нема така да ми се испонаша. Знае да биде груб малку на моменти ама ми влева доверба засега.

tina2018 likes this.
  10. Twins256

Twins256 Популарен член

Еве јас да се надоврзам на темата хистеро-лапаро-Трајковски...
    Пред последниов криотрансфер бев на Консултации но кај Татјана во Борн (инаку сум пациент кај Влатко) бидејки Влатко беше во карантин.Таа ми рече пред трансферот обавезно :
    *4д ехо да се види дали е се во ред со матката (пошто наодот од првата хистеро ми е десна туба непроодна (неизвадена),лева проодна но крива, отстранет септум е незз колку мм беше) ,да не случајно повторно имам септум.
    *Кариотип(кој не го направив нит па ќе го правам)
    *генетски мутаации (хомозигот на МТХФР 6227)

Јас си велев немаа шанси пак хистеро да правам,Влатко претходно ме виде на обично ехо,ми рече анатомски е се во ред.
    Но,некако црвот почна даа ме јаде,и отидов за 4д ехо на ГАК кај Роса и Тофоски и кога навистина мал септум од 3 мм мислам беше.Во консултација со нив,ми рекоа нема потреба од хистеро,премал е нема да пречи понтаму.
    Со сликичката правец кај Влатко и тој ми рече вака:"Точно,нема да пречи, ама да бидеме потполно сигурни,мислам дека би било пожелно да го сецнеме, а во осто време ќе направиме скречинг на ендометриумот и следен циклус ќе биде трансферот.Сето оваа не мора да се направи, како ќе одлучиш, ти ,така ќе правиме,веројатноста за успех секако во случајов со хистеро и скречинг е поголема"
    Во ниеден момент не се двоумев...реков,ке направиме се што треба.Така и бидна...хистеро (отстранет септум 3 мм) и скречинг на ендометриумот.Платив услуга само скречинг,ми направи Влатко попуст.

Сакав со моево искуство да го кажам следново:
    *секогаш да бараме второ,трето мислење ако треба.
    *не мораме даа направиме СЀ што ќе каже докторот-на крајот на краиштата изборот и одлуката што ќе правиме е наша...впрочем,плаќаме за истата.
    *Доколку треба да направиме некоја интервенција,не мора тоа да е баш во таа клиника,да плаќаме приватно,можеме и на државно...за што тогаш двоиме од нашите плати во здравствениот фонд...за пак да плаќаме приватно!!??

Едит: Све направив и пак сум со празни раце...ама третиов пат верувам дек ќе биде✊✊

Сакав само да го споделам моето искуство и мислење...
    Добра ноќ❤️

Last edited: Sep 20, 2021
  11. HeLenna

HeLenna Популарен член

Затоа реков, не тврдам дека сигурно нема, може и да има, ама општо ми се прели чашата, преку глава ми дојде од чувството како да нема крај овој пат, како да сме експериментални глувци од "пробај ова, пробај она".
    Многу членки овде до сега имаат поминато многу потрнлив пат од мојот, јас сум можам да речам на сам почеток ама стварно ми се споија жичките.
    Се ќе направам, не викам дека нема, само сакам малку време да си дадам.
    А за второ мислење, слушнав и трето. Илиевски во Чаир ми рече "не би рекол дека овде нешто треба да се чепка, ама штом те пратил Трајковски, валда те пратил со причина". Калчовски на Гак ми рече "Јас овде би направил само скречинг" или како и да се вика таа процедура.
    Нека помине некое време, месец дена, па ќе продолжам.

tina2018 and Twins256 like this.
  12. Twins256

Twins256 Популарен член

И само уште еден reminder друшки...
    Ова како deja vu од пред извесно време...
    Немојте вака јавно да критикувате доктори,било кои имиња и презимиња(не бранам никого ,нит па имам таква намера,баш сум објективен тип)..ако сакате со некоја од нас да споделите негативно искуство,пишете во лп...навистина овие зборови и тоа како лошо влијаат на членките кои се во постапка кај "тој критикуван доктор" влеваат огромна несигурност и недоверба....Немојте...не сме сите со исти искуства кај еден ист доктор...
    Еве ке ја спомнам @Nikolina35 ...сегаа таа што да очекува од Владимир?Дека и нејзе така ќе и направи? Веќе е почната таму,немојте да ја двоумите со постовите.

Мислам...сите тука сме возрасни и повеќе од јасно е дека ваквите постови не треба да ни го менуваат мислењето,но сепак секогаш постои тоа "АМА..."

Idedemja, VirgoStar, biba818 and 10 others like this.
  13. Twins256

Twins256 Популарен член

Душо,сите што ќе ни предложат да направиме повторно дијагностичка хистеро е само за да бидат сигурни дека се е во ред внатре со матка,затка,јајоводи и све остало...
    Може да има скриен полип, миом,циста кои не можат да се видат на 2д или 4д ехо, кои ќе пречат можда не при имплантација, ама ако дојде до бременост понатаму и тоа како може да биде голема штета.

Јас првото ивф го правев на ГАК кај Тофоски.Тој сите можни еха ми ги направи и иако беше се во ред,ми предложи дијагностичка хистеро(која заврши и со лапаро) со зборовите"морам да влезам внатре,да видам,да се осигурам дал е се во ред..можда има нешто скриено што не може да се види на ехо..." и....резултат-септум и непроодна туба...И на втората дијагностичка,пак мал септум...
    Тоа е...што треба ќе правиме..но не и што мора,ако нема индикации за тоа

14. Mihaela123456

Во право си. Јас бев кај Боби првично, но пред да почнам инф постапката лошите критики за Боби, а пофалбите за Владимир ме одвратија од Систина.
    Сеа гледам дека секогаш и секаде некој доктор на некој не му се погодил.

VirgoStar, Bilka5T, tina2018 and 3 others like this.
  15. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Еве јас да ти ја кажам мојата приказна. Хсг на извештај беше добро според радиолог и гинеколог. На снимка мојот матичен и Лазареваки ми рекоа лапаро. На Гак на Тофоски му побарав и хистеро заедно. Испадна лева туба со хидросалпингс и се отстрани, десна Тофоски ја остави, ја исчиати само од адхезии и и направи нов отвор. Хистеро покажа 3мм субсептум и полип 5цм којшто дотогаш никој не го забележа. Тофоски имаше толку надеж дека ќе биде природно. Асистентка му Роса дури ми се изнавика дека многу се трудел да ја спаси тубата. Таа ми предложи по 2 месеци ако не биде да почнеме со иуи и за година дека ако не биде ивф. Направив само едно иуи на Гак, ради реда. По 1.5г на 4д кај Трајковски ми рече ивф но извади ја и др туба. Поднесов док. Добив ваучер. Отидов кај Лазаревски, 1ивф успешно со 5 дневно ембрионче. Си реков ќе пробаме 1ивф ако не биде бев решена да ја вадам и др туба, бидејќи веќе имавме изгубено 5г во обиди. Моја идеја ако сакате пробајте ао 5 дневно ембрионче, па ако пак не биде можеш да размиалуваш на ново хсг и нова лапаро. Но ова е само идеја. Секој си знае како се чувствува. Мене шок ме мавна кога требаше да ја вадам тубата. Ми требаше време да прифатам. Пред операција Роса ме убедуваше за 2 те туби да потпишам да се вадат, потшишав за едната а за другата напишав нека биде по одлука на докторот, ако има потреба. Со среќа.

16. Mihaela123456

Јас се договорив со Боби ако евентуално дојде до такво нешто да ги затвори само без вадење, читав на нет нешто као крвоток повеќе до јајници ако останат.
    Операцијата кај мене беше као има нешто ќе исчистиме ќе си биде природно, не ни беше муабетот за вадење или затварање. После операција шок доживеав но ете и тоа помина.

Knizhevnik11 likes this.
  17. pcelka2021

pcelka2021 Истакнат член

Иста ситуација сме, само што еве кај мене првото инвитро не беше успешно. Збунувачки е што докторите не го делат истото мислење, а знам пред операцијата потпишав дека оставам се во рацете на докторот, се што треба да се извади да се извади, како мисли тој дека треба-така. Мислам дека на психа ме удри кога ми кажаа да се вади и другата туба. Мило ми е што кај тебе било успешно и без зафат. Јас имав толку надеж дека овој пат ќе биде, 5 дневни ембриони, замрзнати, нема стимулации, сите резултати во ред, го чекам само резултатот од ендометриум некако многу бев убедена дека се ближи крајот на маките ама се разочарав пак.

18. Marie86

Marie86 Истакнат член

Ajdee ke mu predlozam na doktorot .... ama mislam deka estrofemot go davaat deka plus ima dr efekti ... gi konzerviral jajnicite , ne dava da ima ovulacii ... ne im poremetuva valjda radi toa ...

19. Marie86

Marie86 Истакнат член

Odaaam na endokrinolog , taa mi ja zgolemi sega na 50 ka ... jas vo sushtina nemam antitela za tiroidata i e normalna ama ova hormonive sto gi primame vakvi takvi ... verojatno ja poremetuvaat i da posle otide vozot za cel zivot ... ama nema so da prajme ... od zdrava tiroida ke ja poremetime ... jas i mu komentirav na doktorot , mozi golem del od neuspesite kaj zenite e toa tsh-to , retko koj go meri a so site hormoni se neureduvaaa ... eve kaj mene e dokaz ... od normalno 2 i neshto ... sega e sekogash nad .... :(

AneSk likes this.
  20. Nade-sunrise

Nade-sunrise Популарен член

Лензето и естрофем го имаат истиот ефект, истата функција.
    И двата се естрадиол.

Last edited: Sep 21, 2021
    Marie86 likes this.