Zasto be vo stransvo pisuva deka mnogu e mal sega procentot da dojde do hiperstimulacija so novite protokoli (samo 5%). A ovde, od ova sto procitam, mnogu cesto na clenkive mu se slucilo hiperstimulacija. Navistina isplasena sum. Utre pocnuvam so stimulacii i sega celo vreme si mislam sto da napravam da go izbegnam toa. Bas i policisticni jajnici imam. Kako moze da se izbegnuva toa pred da nastane? Sto da prevzemam?
Девојки, со вереникот сеуште не сме регистрирани во матично. Веќе година и 3 месеци се обидуваме за бебе и сакам да пробам да поднесам документи за инвитро. Прашањето ми е дали мора да имаме венчален лист или може и без него?
Mora da imate bez toa ne mozes da podneses. Videjki vo dokumentacijata ti baraat i izvod na vencani. Pozz
Зека...најди ги на фб ги има , пиши им , многу се услужливи , мене ми ги пратија , не сум била во Косово
Здраво мила, можеш и без тоа, но мораш да дадеш заменски документ односно изјава за вонбрачна заедница која се дава на Нотар (исто одите двајцата потпишувате) Тоа е извадок од “Упатство за осигурени лица за начинот на остварување на правото за биомедицинско потпомогнато оплодување на товар на средствата на Фонд за здравствено осигурување на Македонија” Со тоа што не бараат сега плави картончиња бидејќи не постојат
Мене ме фаќа паника, 3 дена пред бхцг. Изминативе денови ги поминав смирено не размислував многу ама последниве денови ми се тешки. Последнава недела имам послаби болки како менструални, грбот ме болеше стомакот ми е подуен најверојатно од прогестеронот и градите ми се полни ама не мр болат како пред менструација. Со маж ми се договоривме да не правиме домашен тест туку преку крв. Јас уште денес би проверила да не се мачам ама тоа е
Јас ќе збудалам кога ќе дадам крв и ќе чекам да стигне резултатот Јас сум во среда Сега за сега добро се држам, дружба со филмови, книги, боенка за возрасни и некако поминува денот
И јас во среда ќе правам еден ден порано. Ајде заедно ќе збудалуваме. Јас дури се мислев дали има опција да доплатам како приоритетен да ми го направат да не чекам многу
Pa ne veruvam deka ti tuka nesto mozes da napravis za da izbegnes se zavisi kako ti ke reagiras na rerapijata sto ja primas a toa nikoj odnapred nemoze da go predvidi sepak ete se resava I toa se odlaga transfer ako se sluci pa koga ke se stabiliziras togas transfer moze I ke nemas hiperstimulacija taka da ne se stresiraj pred vreme so gospod napred.
Kако се цените за бтхцг и кај идете најчесто авицена син лаб или дали треба да се јавам да закажам термин или одма на лице место
Во син лаб на приватно е 700 денари, а со упат околу 100 денари. Немора да се закажува, си одиш и те боцкаат, резултати за 4 часа.
Во Авицена е 800 не се закажува одиш те боцкаат а резултатите ги даваат различно некогаш околу 12 1 некогаш после 3
Ние не сме во брак, ниту сме верени, живееме заедно од 2017 година. На нотар потпишувате изјава дека живеете во вонбрачна заедница, која се заверува, оригиналот се доставува во Фондот (претпоставувам дека таму бараат оригинал, ние бевме на приватно без ваучер па оригиналот остана кај нас), додека копија од изјавата се дава со останатата документација во клиниката каде што ќе правите ин витро. Биди спремна да ви побараат до 4 инсеминации пред да ви одобрат ваучер.
А тоа потврда за здравствено осигурување од каде ја земам? И чим нема никаков проблем бараат 4 инсеминации или грешка сум нешто? Ќе почнам ја со инсеминации прво, бидејќи немам моментално дијагноза некоја посебна, т.е. се е во ред кај мене и партнерот освен мутирани гени што имам бев кај јани денес рече и тоа дека е во ред само ќе треба клексан и метилфолат на позитивен тест и некако се осеќам како во ќор сокак да заглавив не сум паметна веќе кај да одам што да правам....