Јас имам спомнато. Мене ми се падна Снежана ембриолог во Систина и аум задоволна од нејзе. На ден на пункција и на ден на транафер се видовме.
Да ти кажам искрено за жива глава не ми текнува за имињата. Само на Анета се сеќавам, а можно е и уште една жена ембриолог да има. Снеже ако не беше
Бобан последнава година две појќе е сконцентриран на пациенти со донорски материјал. Но работи и со 'другите' парови.
Ima Aneta crna so naocari Boban, potoa edno mlado devojce Natasa Ili Natalija I uste edna plava povozrasna neznam kako se vika I neznam za drugi na punkcija mi bese Aneta na prv transfer bese Boban I Aneta I taa plavusata ama Aneta zborese so mene okolu zamrznuvanje mislam koj sto da potpise mi kaza kolku blastocisti odlucen kvalitet drugo ne mi kaza a toa sto pogore navedov toa Lazarevski vo izvestajot si pisuvase na sekoj izvestaj I na kriotransfer mlado devojce dojde da mi kaze kolku odmrznale kolku vratile I pak za potpisi I toa
Женски нема да е проблем нели ако се боцка фрахипарин и во рака така, стомаков решето ми е и со модрици плус
Мене па тој Бобан ич не ми кликна. Ми беше за првата пункција, многу неубаво ми се испонаша и тотално лош вајб ми има кога ќе го видам. А еве сите го фалите, го гледам у Систина се гушка со пациентки а мене тотално лицемерен ми личи. Веројатно е до мене не ме тепајте
Samo da vi go pokazam ja stomakot ke se naezite haha od kleksanite katastrofa a vo raka nekako se plasam da se bockam ama mora da probam nemam veke mesto kaj.
Mili jas da prasam Dali ima nekoj kako mojot problem I prviot transver I ovoj transver dobivam zapek izgleda e od progesteronska terapija vaginaleti inekcii sega me presece stomakot na sekunda ama neizdrzliva bolka mnogu me isplasi me strav da napnuvam a vo vece ic nemozam da odam pijam balans suvi slivi mnogu Voda magnezium musli a pak nemozam da odam vo vece help 7mi den od transver.
Mozes I vo raka ama I tamu se javuvat modrici da si znaes, za modrici probaj kako da go stipnes saloto na stomak okolu papok I bocni koga ke vleze igla pusti I posle pamukceto so alkohol drzi go 2-3 minuti kako koga ti zemat krv stisni taka I minimalni se modrinkite.
Ти ја разбирам маката мила, јас бев цело време со запек, скоро па ништо не ми помагаше, оди купи си парафинско масло, ова од др. Трајковски ми го препорача, 2-3 големи лажици, кога имав мака ми кажа и повеќе да се напијам, само тоа ми помагаше, инаку вака ќе мора да смениш исхрана, леб никако, намали го скроз, вари просо, јачмен, овес, ова обавезно да ти биде во исхраната, многу овошје и зеленчук. Ако ти е за утеха јас по цел сат бев заглавена во тоалет, имав контракции на цревата но верувај нема да му наштети на плодот, јас бев целата во паника, но верувај нема ништо да му се случи.Не знам дали е до прогестеронот но секој трансфер си имам ваков проблем. Од утре смени нешто и парафинско масло имаш во секоја аптека. Ќе се среди не се секирај, со лесно и навивам за висока бета
Пробај и со чиа семе, пудинг или додади во смути. Познато е дека помага за празнење на цревата, а и од лично искуство можам да потврдам дека е така.
Ептен гадно чувство, ти е страв да напнеш а ваму си преполн. Јас имав првиот пат, се убив од јадење на суви сливи и смокви, чаеви и салати. Престанав да јадам друга храна и ништо не ми помогна, излегов едвај ко на пораѓај да одам. Сето тоа е од прогестеронот. Поучена од тоа гадно искуство наредниов пат прво салата со маслинов зејтин насабајле, јајца, овошје и многу, ама мнооогу вода 2-3литри.Некое глицеринско чепче да земеш за да не напнуваш најубаво ќе биде.
Jas uste nemozam da zaspijam bidejki Mimi nemase 5 minuti vreme da mi objasni, edvaj cekam utre 9 cas da dojde. Empatija 0 zenata.
Јас во Ремедика сум. Не дека ембриолозите дотолку објаснуваат, колку што јас прашувам и се мешам кај што не ми е работа Јас сакам се да знам и сама барам да ми објаснат. И стадиум на развој и квалитет и се. Мои се ембрионите и сметам дека треба да знам. Морула и рана бластоциста не се оценуваат за квалитет. Само бластоциста во понапреден развој добива оцена (пример АА, АВ и број кој означува до кој степен е стигната) . Laser assisted hatching ретко се прави, затоа што најчесто самата бластоциста пред трансфер спонтано прави hatching, односно сама ја пробива обвивката (zona pellucida) за да може да се имплантира. Ако ембрионот се враќа во фаза морула или рана бластоциста, дали сам ќе направи hatching ембриолозите не можат да видат, затоа што (ако се е во ред) ембрионот ова ќе го направи во матката.
На замрзнати мислам е препорачливо да му се прави бидејќи од самото мрзнење обвивката дополнително му стврднува.