Јас имав 3 замрзнати ембриони и на ниеден не е правено laser assisted hatching, затоа што сите 3 сами направија хатчинг. Првата беше замрзната баш како хатчинг бластоциста, втората направи хатчинг после одмрзнување непосредно пред трансфер. Третата беше замрзната како рана бластоциста, ја одмрзнаа порано, за да има простор да се доразвие и пак сама да направи хатчинг. Пак ќе кажам, laser assisted hatching не е стандардна процедура и за бластоцисти многу ретко се применува, затоа што најчесто пред трансфер сами постигаат да се отворат. Ако ембриолозите според предходна историја, проценат дека е потребно само тогаш се применува ова ласерско асистирање (повеќе на 3 дневни ембриони). Ова не е толку честа постапка, затоа што сепак постои шанса да се оштети ембрионот.
Апсолутно погрешно! Од каде само ти е теоријава да знам.Генералната пракса е асистед хечинг да се прави на тридневни ембриони пред трансфер или пред пгд, не се прави на секој ембрион во секој стадиум на развој.кај бластоцистите е подобро да се почека спонтано да излезат од обвивката пред трансфер бидејќи така може реално да се оценат шансите за имплантација отколку да се прави вештачко одвојување а секогаш постои и многу мал ризик за оштетување на ембрионот при постапката.асистед хечинг на бластоцисти се прави во посебни случаи со процена на сите околности,не смее да биде пракса да се прави на буквално секој ембрион,зашто не е стандардна пракса. "Experts do not recommend the use of assisted hatching in all patients undergoing IVF treatments to conceive. Studies suggest that assisted hatching might help improve pregnancy chances for certain groups of patients. Assisted hatching may help improve pregnancy chances in women who have failed to get pregnant in previous IVF cycles and those with a poor prognosis (who are not likely to conceive)." https://www.reproductivefacts.org/n...t-sheets-and-info-booklets/assisted-hatching/
Мимоза сеуште ја нема, баш кога ќе ми се јави ќе ви пишам што ќе каже. Збунета сум. Доктор вика тоа е стандарт процедура, други членки друго викаат, во документ нема запишано, а Мимоза уште ја нема.
Еве ти во кои случаи може да се направи,значи, не, не се прави секогаш и не треба да се прави, секогаш е подобро да се врати бластоциста што сама си направила хечинг. Women with advanced age >37 years Thick Zona Pellucida of embryos Previously repeated implantation failure after IVF treatment (unknown reason) Elevated FSH Quality of embryo grade
Девојко не збориме дали има или нема ефект постапката ти тврдиш дека секогаш се прави и се прави на замрзнати бластоцисти зашто им се стврднува обвивката при замрзнувањето (каква глупост) јас ти кажувам дека не,не е пракса да се прави во секој случај,се прави во случаите што горе ти ги напишав.
Ама чекај малце. Ембриончето може (а најверојатно и така е) само направило хатчинг. Зашто би правеле асистирано?
Па не би рекла дека тоа го имале во предвид зашто бев во таа клиника и со сигурно знам дека прават асистед хечинг на буквално сите ембриони а не треба така.
Па баш рана бласто треба да ја почекаш сама да се одвои за да оцениш каква е а не со сила да и правиш хечинг.нека ти најде мими те молам една студија каде се прави асистед хечинг на рана бластоциста па ќе разговараме
И кај мене исто Толку внимавам на исхрана, зеленчук, супи ама џабе, потврда столица. Ќе ги применам советиве од @Sienna_MK @Milititi