Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,7%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 глас(а)
    4,7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

312 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 глас(а)
    0,6%
  1. Brooklyn

Brooklyn Истакнат член

Се зачлени на:
    19 март 2021
    Пораки:
    296
    Допаѓања:
    811
    Ти благодарам најмногу :l:

2. Jetche

Jetche Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2020
    Пораки:
    339
    Допаѓања:
    1.035
    Devojki samo sto se razbudiv so krvarenje pak, mi prekina kleksan dr i ovie dva dena mi vkluci pak i pak krvaram d dimeri napraiv 553 gi imav, i mi kaza samo so kleksan da se bockam no izgleda ne e toa toa...ne e pogodena terapia ili da ne e toa najlostoto sto go mislam...

3. Pozitiva prava

Pozitiva prava Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2019
    Пораки:
    68
    Допаѓања:
    456
    Koliko ti je krvarenje,je l obilno??Ako je malo onda nije strasno jer je meni tako 2 puta bilo pa mi doktor izbacio Cardiopirin i reko da mirujem i uzimam vitamin C.Ja kad sam videla krv umrla od straha ali nije bilo strasno.Evo me u 9.toj nedelji i 3 mala srca kucaju.Popricaj obavezno sa doktorom odmah i vidi sta kaze

На Anemona, DTN, tajci83 и 18 други им се допаѓа ова.
  4. Pozitiva prava

Pozitiva prava Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2019
    Пораки:
    68
    Допаѓања:
    456
    Hela sam da napisem 2 mala srca a otislo 3 tako da isparavim znaci 2❤

На Bilka5T, Helena381, LoLa♡ и 23 други им се допаѓа ова.
  5. Mihaela123456

Mihaela123456 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    1.698
    Допаѓања:
    2.745
    Девојки ве молам за искуство, пред инвитрото направив лапаро - хистеро, матка супер, канали затворени, имунолошки ок, хормони ок, трансфузиолошки мутации покриена со клексани, сопругот операција на варикоцела, спермограм после операција одличен. Пиевме двајцата огромни количини на витамини, редовен спорт.
    Фсх 11, амх пред година и пол 2,8, нормални јајници 30 години.
    Стимулирана со гонал и цетротиде - краток протокол, од 8 само 4 се оплодија од 4 едвај 1 еарлу бласто, очигледно неквалитетен. Одговорот од ембриологот беше нареден пат ако има инвитро друга терапија, лоши биле јајце клетките.
    Пред инвитро прашав дали сопругот да направи дна фрагментација ми кажаа нема потреба и ембриологот и докторот.
    Декември здравје планирам друго инвитро, на ум сум да останам кај истиот доктор или да менувам Лазаревски, но повеќе сум за истиот доктор. Ваш совет?
    И дали пред да почнам ново инвитро да правиме дна фрагментација на сперма и кариотип, да не лежи таму зајакот?

Последна измена: 7 октомври 2021
    На Kris80 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.653
    Допаѓања:
    175.112
    @Jetche ако продолжи крварењето појди веднаш на лекар

На Kris80, Sienna_MK, Nade-sunrise и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Nade-sunrise

Nade-sunrise Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2012
    Пораки:
    1.455
    Допаѓања:
    4.694
    Баш дека сте имале проблем со варикочела, да си направите днк фрагментација.
    Една од причините за ниската стапка на оплодување и добивање на неквалитетни ембриони е токму оплодувањето на јајце клетките со сперматозоиди со фрагментирана днк.
    Мене не ми е јасно зашто во склоп на секој спермограм не се прави и ова испитување затоа што и те како е битно.

Јас ќе пишам отворено и директно.
    Не ти рекле да направите затоа што и да испадне висока фрагментацијата, немаат што да направат во врска тоа (освен предлог за витаминска терапија).
    Немаат на располагање опрема за да се примени друга метода за изборот на сперматозоидите, со цел да се избегнат фрагментираните.
    Единствено Плодност ја нуди МАCSи методата баш за оваа цел.
    Сите останати оплодуваат стандард со ICSI, па ако се погоди сперматозоидот со добра днк арно, ако не се погоди, оплодување или нема да настане, или ембрионот ќе биде со лош квалитет, па дури и да се исфорсира имплантација резултатот ќе биде најчесто биохемиска или спонтан.

На Nbnbnb, Kris80, Kailani и 6 други им се допаѓа ова.
  8. Nanooo

Nanooo Истакнат член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    77
    zdravo na site
    posle obidi i razni muki od 2 ipol godini za bebe pocnavme po bolnici da vidime vo sto e problemot
    prvo hormonite ne mi bea vo red , so terapija od 5 meseci se sredi se so mene ispadna deka e se vo red no imam problem so ovulacija t.e deka nemam ovulacija i deka mojte ovariumi ne pukaat tuku sedat 7 mm i deka sansiste za prirodna bremenost se mnogu mali
    bev i vo re medika i vo new born i po sovet na ginekolog od new born mi dade klomifen da pijam 5 dena od vtor den menstruacija po 2 na den i posle samo sto ke zavrsam so klomifen da odam kaj nego i ako togash nema podobruvanje deka ke mora invitro
    dali ke mozwe nekoj da spodeli iskustvo podetalno kako odi toa dali boli , kako go prifativte faktot deka nemozete prirodno i ako moze da mi kazete kako oci cenata privatno i drzavno preku fond
    fala vi mnogu odnapred

9. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.259
    Допаѓања:
    67.816
    Ве замолувам без расправии и навреди.
    Доколку сметате дека нешто не е за во темава и е оф топик само пријавете го и ќе биде преместено во соодветната тема.
    Исто ќе ги замолам членките прашањата да се поставуваат во соодветните теми за оваа да остане слободна за она за кое е наменета.
    Благодарам. :)

На Kris80, biba818, Twins256 и 7 други им се допаѓа ова.
  10. Mihaela123456

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    1.698
    Допаѓања:
    2.745
    Благодарам на одговор.
    Ќе направиме и тоа.
    Јас искрено не инсистирав бидејќи морфоогијата беше 70% одлични и верував во ембриологот кој ми кажа нема потреба. Можебе погрешив.
    Но они имале параметри за оценки и оценаја дека јајце клетките биле лоши.

На Nade-sunrise и BelataMasai им се допаѓа ова.
  11. Nade-sunrise

Се зачлени на:
    30 август 2012
    Пораки:
    1.455
    Допаѓања:
    4.694
    Морфологија е еден параметар, днк фрагментација е друг.
    Морфолошки добар сперматозоид сепак може да има висока днк фрагментација.

Да надополнам само, во предходниот пост не сум допишала.
    Јајце клетките имаат механизам кој овозможува репарација на фрагментацијата до одреден степен, но сепак ова важи само за јајце клетките со добар квалитет.

На Kailani, Sienna_MK, _Vera_ и 3 други им се допаѓа ова.
  12. ija

ija Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.139
    Допаѓања:
    809
    Ќе те замолам да ми кажиш колку те коштаја прегледите во Ремедика и во Њуборн и на кој ден од циклус беше на преглед

На Tiffany01 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Sunset88

Sunset88 Активен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2021
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    116
    Здраво мила
    Прво фактот ако природно не може да дојде до бременост прифатиго најнормално, бидејќи ни ти ни јас ни било која друга членка за жал не е единствена и нема да биде ниту последна. Без разлика дали е машки или женски фактор проблемот е заеднички кој фала му на Бога живееме во време во кое може да се најде решение. Процесот на ивф воопшто не е болен ни најмалце. За тоа воопшто не се плаши:)
    Финансиски преку фонд го доплаќаш само вишокот што ке се потроши од предвиденото(пример јас платив 9000 ден) додека приватно мислам дека е околу 2000 евра. Ако знае некоја членка поточно може да ти каже.

На Knizhevnik11, Tiffany01 и NoraMK им се допаѓа ова.
  14. Nade-sunrise

Се зачлени на:
    30 август 2012
    Пораки:
    1.455
    Допаѓања:
    4.694
    Не е решението директно инвитро.
    Има прво и други опции за применување.
    Ако не успее со кломифен, има и инекции за стимулација.

Инсулинска резистенција имаш проверувано?

Многу ми е гајле како ќе останам бремена. Да добијам дете ми е битно, а не како.

На spasovskam, Bilka5T, Nbnbnb и 12 други им се допаѓа ова.
  15. Nanooo

Nanooo Истакнат член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    77
    vo remedika 2100 new bown 2000
    vcera koga bev bev na 12 den od ciklus i mene voopsto ne mi bea zgolemeni ovariumi se celo vreme 7mm i se cudea kako voopsto imam ovulacija

На ija му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Milce89

Milce89 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    479
    Допаѓања:
    1.520
    Здраво.
    Ти посакувам за брзо да успееш и да ги видиш двете цртки.
    Накратко ќе го споделам моето искуство со инвитро. Некој реален птоблем немаме, освен послаб спермограм, но и тој некогаш покажуваше дека е во ред.
    7 трансфери поминав, 7миот успешен.. Ниту еднаш, ама баш ниту еднаш не помислив колку е тешко, туку секој пат се радував дека сум поблиску до целта.
    Можеби ќе помислиш дека ми е лесно сега да зборам, но верувај ми дека не е така.. Несмееш во старт да прашуваш дали боли. Дали боли физички или психички.. Не боли ни психички ни физички, бидејќи се работи за нешто што со душа го чекаш.. Лесно е да ти се пожалиме сите, но мора да стегнеме заби и да знаеме дека некои од нас мора овој пат да го изодат.Ние бар имаме начин да стигнеме до бебенце- инвитро, некои и таа можност ја немаат.
    Мислев дека инвитрото е најтешкиот момент.. Но се породив порано, 2 месеци ми седеа бебенцата во инкубатор, во исчекување дали ќе биде се во ред.. И тогаш, ни за момент не помислив дека може да се случи нешто, бидејќи малиот борец ми е роден само 800 грама, знаев дека се во инкубатор само да пораснат.
    Еве ги сега до мене, ме спобудалуваат.
    Според мене најважен момент е психичкиот и очите со кои гледаме дека сме тука.
    Овде на форумув ќе си најдеш друга фамилија, кој пружа неизмерна поддршка, а и искуства од кои сите по нешто ново учиме.
    :hug::hug::hug:
    За цена за приватно зависи од терапијата, но грубо околу 3000евра.

На Martka, ZvezdicaLea, NNA и 38 други им се допаѓа ова.
  17. Nanooo

Nanooo Истакнат член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    77
    da i pijan glukofaz
    doktorot vo new born mi rece deka ako ne bide so klomifen ke ideme direktno na klomifen da ne se gubi vreme bidejki ako ne uspee so klomifen gjabe da se probuva so inekciii bidejki imam premnogu i golemi cisti i toa e pricinata za toa sto nemam ovulacija i gjabe da mi datat inekcii moze samo da se vlosi i da imam bolki jaki vo jajnici

18. Nade-sunrise

Се зачлени на:
    30 август 2012
    Пораки:
    1.455
    Допаѓања:
    4.694
    Па стимулации за инвитро се прави со истите тие инекции само во многу поголема доза.

19. Mihaela123456

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    1.698
    Допаѓања:
    2.745
    Искуства со дна фрагментација, дали тоа е нешто што варира или?
    Испитувал ли некој повеќе пати, дали само макси е репени доколку постои?
    Зошто ако од таа ДНА зависи оплодувањето не е задолжителна и никој доктор освен Таше не ја бара, јас сум збунета.

На Kris80 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Nanooo

Nanooo Истакнат член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    77
    vi blagodaram mnogu za podrskata i za toa sto ne sum sama vo celata sitoacija bidejki mi beshe kako shok bidejki samo otidov na kontrola za ispituvanja sto gi napraviv i se pokkaza deka e vo red i mislev deka ke ima shansi da se sredi samo taka prirodno no ne beshe taka
    normalno se raduvam deka ima resenie i in vitro i se no samata vest sto mi ja kazaa malku se dopre

На Kris80, Sienna_MK, _Vera_ и 1 друга личност им се допаѓа ова.