Како и за се останато што викаат нема потреба, така и за ова. Поголемиот дел од нас се што испитувале е на своја рака. Кај мажите со полош спермограм веројатноста за висока фрагментација е многу поголема, затоа и често има слабо ополодување и ембриони со лош квалитет. Исто при варикочела е поголема веројатноста, затоа и после операција е препорачливо да се испита. И кај парови со идиопатски стерилитет се препорачува да се испита. ДНK фрагментација не е толкав проблем кога се работи со помлади јајце клетки со подобар квалитет затоа што имаат способност за репарација на дефектните сперматозоиди. Сепак, кога има можност зашто да не се испита и зашто да не се примени метода која би дала подобар резултат.
vidov eden post od new born, deka koj deneska ispituval beta kaj niv, site bea pozitivni. Ima nekoja od vas ovde sto treba da ne izraduva deneska?
Misli samo pozitivno. Koga najmalku ocekuvas togas najubavi raboti se slucuvaat. Ti stiskam palci za pozitivna beta.
Tocno taka ubavo napisano. Znaci kaj nas od 12 jajce kletki 9 oplodeni i na kraj samo 6 koi prodolzile da se delat. I potoa ni se javuvaat deka 3 se dobri a na 3 im se pojavila fermentacija i gi stavile vo drug medium. I na 5 ti den ni se javija deka samo 3 se dobri i toa so dolg protokol. Inaku sme so poslab spermogram. Malku sum tazna bidejki go iskoristiv i 3 tiot vaucer od fond a so mnogu malku embrioni. Mnogu mi e strav da ne bide nisto i ovoj pat neznam kako ke prodolzam ponatamu. Treba na site bez razlika kakov e spermogramot da se pravi MAKS metoda ili kako i da se vika veke neznam. Bidejki navistina e tesko da barame nie nekoi raboti da ni gi napravat a oni velat deka nema potreba. Mozebi vo toa lezi resenieto za problemot. Na pr za vit d jas na svoja raka go ispitav mi bese negde okolu 7 a noramlno e od 30 do 100. Otkako go pokazav rezultatot mi kaza da pies po 2000 edinici a jas si pocnav so 4000 i za mesec deka proveriv pak mi bese 47. Koga prasav dali da go ispitam mi kaza deka nema potreba. Na primer dokolku ti e nizok vit d pomali se sansite za implantacija bar taka procitav i mi spomna mojot maticen ginekolog. Daj boze toa da e samo problemot i da mi e resen. Sakam da kazam treba da ne prakaat na site mozni ispituvanja posle 2 ili 3 neuspesni ifv a ne nie sami da talkame i da barame resenija. Se izvinuvam na dolgiot post. Pozzz
Bez razlika kade ispituvate dali vo drugi labaratori ili vo nivnata klinika, site tie sto ima na 7 za beta hcg se pozitivni normalno deka sekoja go informira negoviot dr, i jas spagam vo ova grupa, na 7 mi bese da proveram no sto ja pocnav uste na 8 den od transfer toa e druga rabota, cestitki za site bravo.
Дали примаше клексани за трансферите? 3 ембриони е нормална бројка. Макар што еден куп успешни бременост има со слаби спермограми. Читам многу биохемиски, дали некој предложил дна фрагментација тест? Макси има само Таше.
Девојки првин честитки од срце на сите позитивни Јас почнав да спремам документи за трет ваучер (трета среќа се надевам) и ми треба малку помош. Кога правев микробиолошки излезе вагинално ешерихија. Се боревме еден период и сега пак правев но матичната на истиот упат ми пишала и уринокултура. Е сега вештерката е таму. Кокнретно сакам да прашам бидејки на истиот резултат се и брисевите и уринокултурата дали да почекам па да направам контролна уринокултура па да ги поднесам, или бидејќи е во мокраќа не пречи за ваучер? Секако додека не сум сигурна дека сум скроз чиста бе би почнала со ин витро, ова само за ваучер прашувам. И бидејки ни е 3 ваучер, а јас сум со одстранети канали и не сме со машки фактор ке ни е доволен еден спермограм или мора 2?
Мила мојот естрадиол прво мерење ми беше 83, второ 700 и трето 1500. Примив плус 3 фостимона од последното мерење, на пункција докторот ми извади 19јк од кои 16 ми беа спремни за оплодување Не му се секирај ќе си порасне естрадиолот.
Da primav kleksani od denot koga pocnav so stimulacii i 10 den pred transfer bidejki sum so zamrznati. A za takvo ispituvanje nikoj nisto ne mi spomnal. Smeniv klinika i samo plus kariotip i hormoni za soprugot dr nisto.
Spermogrami mora 2 vo rastojanie od 1 mesec. Ne postari od 1 god mislam. so terapija ke ja iscistis eserihijata i povtorno si napravi novi moe mislenje slucajno da ne te vrata samo ke gubes vreme.Plus radi tebe da bide se cisto koga ke pocnes so ifv.
Чест случај е и од 20 јајце клетки да има оплодување на едвај 3-4, од кои дали еден ембрион ќе стигне до бласто. И одговорот е секогаш или кревање раменици, или така требало да биде, или ама таков е материјалот, слаб. Е да де, знаеме дека е слаб, ама има начини за оптимизација на резултат, кои не се применуваат. Останато е се на техники од пред 20 години и повеќе. Извешти за развој на ембриони скоро и да нема, има само едвај еден ред со никаков опис. "Трансферирана бластоциста. Замрзнати уште 2 ембриони". Јас вакви официјални извештаи имав. За се останато усно прашував и препрашував. Имав консултации со ембриолог од Шпанија, срам ми беше да му ги пратам извештаите од трансферите.
Ние за втор ваучер поднесовме само еден спермограм , уринокултура од мокрача не ти треба за ваучер , така да ако ти се брисевите чисти не би требало да ти прават проблем , а и зависи како се расположени мене секое барање поднесено за ваучер ми бараат да им доставам нешто што веќе сум им го однела со документите , ама ајде кој да се расправа со нив и така ништо не разбираат
Vo toa ei problemot treba da kazat sto se treba da se napravi za podobruvanje na spermogram neka trae i poveme meseci ne e problem ili pak sto treba da se pravi za pokvalitetni jajce kletki. Za da imame pomalku razocaruvanja i stresovi. Bidejki niz seto toa sto minuvame nitu najmalku e lesno. Vlijae na celata nasa psiha. Mene mi velat nekoi luge kolku si smeneta. Epa kako nema da bidam. Ne mozam da im raskazuvam niz sto sum pominala bidejki na lugeto ke im dadam samo materijal za ozboruvanje i nisto dr