Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

248 глас(а)
    15,1%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

189 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

57 глас(а)
    3,5%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

34 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

97 глас(а)
    5,9%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

77 глас(а)
    4,7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

109 глас(а)
    6,6%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

104 глас(а)
    6,3%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

300 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

263 глас(а)
    16,0%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

31 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,4%
  15. ГАК (Сите доктори)

45 глас(а)
    2,7%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. Lori-30

Lori-30 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.108
    Допаѓања:
    709
    Ја мислам дека во ред е да лезис и одмарас прв и втор ден ете, после тоа да не се напрегнувас многу, ама мозе да одис да сетас....па бременоста не е болест!!!јас зивеам во странство и тука кога ке им казам за овие работи , леле лудје, докторите ми се смеат, искрено! само Господ да ни помогне! успех на сите ви посакувам па и на себе:))

2. kaja11

kaja11 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2013
    Пораки:
    199
    Допаѓања:
    131
    ајде бе лори душо ич не му ја мисли, искористи го замрзнатиот ембрион и правац на инвитро...имам читано дека се поуспешни замрзнатите...ајде конечно и ти да си дочекаш една принцезичка ко мојава, од срце ти посакувам! и на сите останати со среќа и бидете упорни..знам колку е тежок патот, истиот го поминав..

На Lori-30 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Lori-30

Lori-30 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.108
    Допаѓања:
    709
    Da ti kazam pravo Kaja и ја се мислам сто да правам, се утепав од чекање! еве усте месецов ќе се обидеме ако не биде планирам несто да превземам, оти бебусот ко сто гледам инат тера и не сака сам да дојде :lol: проблем ми е сто јас сега почнав да идам кај друг доктор кој работи во друга болница, и се мислам далида направам таму инсеминација, или да се вратам кај стариот доктор да барам инвитрото да ми го направи со замрзнатиот ембрион! ама кај него правев веќе пет пати вестачки оплодувања и нема резултат, само затоа не се нафакам кај него пак!мозеби и не е до него! ке видиме здравје!фала сто ме храбрис:)

На kaja11 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Amorce2

Amorce2 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2014
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    1.622
    Jas nekolku saati posle embriotransferot se odmivav na bide, po nekolku pati na den....i isto i se tusirav, ne ni obrnav vnimanie zosto nikoj ne mi ni kaza deka e nesto zabraneto (pa ete uspesno e invitroto)...normalno deka ne smeeme da se banjame so vrela voda i da se lezi vo kada ama toa vazi i za normalna prirodna bremenost i isto taka vo tekot na celata bremenost toa e za raneto.

На ani.g му/ѝ се допаѓа ова.
  5. slucajna

slucajna Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2012
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    84
    :hai: :hai: Kako ste jas dobro no malku zbuneta sum, meseto mi e kako nastinato so grcevi i gasovi , ama ic ne znam sto e ,a za po mala nuzda da ne zboram kako dezurna da sum vo wc ,inaku denes e 9den od transver ,si setkam si odam da vi kazam pravo ,ne se samo lezi doma me faka nervoza,a i od ovi utrogestanov dole mi e ,nekako kako da vikazam cudno sakam da se promijam so kamilica vase mislenje dali moze , pozdrav da se nadevame deka ke upejam ,mora da se nadevam ,nadesta ne drzi vo zivot site nas, sekoe dobro za site nas.

6. LusySkyDiamonds

LusySkyDiamonds Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2013
    Пораки:
    784
    Допаѓања:
    823
    Здраво девојки,
    јас мислам Лори да не чекаш зошто си се измачуваш?!Направи си ин витро ако си сигурна дека сакаш...
    Мене докторот ми рече да ги собирам документите за ин витро, па во меѓувреме ако дојде до природно забременување ок. (иако мене не ми се верува дека ќе дојде со оглед на мојава ситуација).Јас сакам што поскоро да завршам со се. Планираме да ги поднесеме документите за ваучер во април-мај. Па сакав да ве прашам според вашето искуство за колку време одобруваат и каква е динамиката на целата постапка (терапија, трансфер итн.)? На сите ни посакувам среќа и здрави емриончиња :)

7. slucajna

slucajna Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2012
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    84
    Vaka sega ako e utvrden sterlitet i deka ne moze da se ostvari bremenost po priroden pat ,se pravat ispituvanja potrebni za fondot dokumenti vrz osnova na koi neli odobruva vaucer za ivf oploduvanje,utvrden strilitet,3,4inseminacii,laparaskopija ili hsg za proodnos na kanali, hormoni na 3 den od ciklus ,mikrobioloski brisevi,pap,hiv,exo na matka jajnici,krvna slika ,spermogram,spermokultuza za marot i gi dostavuvas dokumentite i cekas odgovor ,dokolku ti odobrat ja biras klinikata i kaj koj doktor ke pravis ivf,sleduva procenka za terapija ,i soodvetni neli inekcii edni podkozno edni vo muskul ,sledenje na folikuli ,potoa vadenje na fulikuli odnosno punkcija i transver dokolku ima dobra odnosno, dobri oplodeni jajce kletki koi ke gi vratat vo matkata.toa e toa od prilika .

На LusySkyDiamonds му/ѝ се допаѓа ова.
  8. LusySkyDiamonds

LusySkyDiamonds Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2013
    Пораки:
    784
    Допаѓања:
    823
    Фала случајна, сите документи ги имам веќе,освен инсеминации, бидејќи не ми требаат.Сакав да знам околу терапијата фала за деталното образложение. Колку време се чека за ваучер и колку трае целата постапка до трансфер?Кои специјалисти за ин витро би ми ги препорачале?

9. Amorce2

Amorce2 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2014
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    1.622
    Од почетокот на терапијата до трансферот мене ми беше точно 1 месец и 16 дена (почнав на 1 декември, на 14 јануари беше пункцијата, на 16 јануари трансферот) ова е по долгиот протокол. А за доктори др. Боби Лазаревски во Систина и др. Петановски во Ре Медика, според мене тие се двајцата најстручни и најдобри доктори во оваа област.

10. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.416
    Zdravo devojki,eve me mene nazad od bolnica.Vcera bev na punkcija no dojde do mal problem dobiv vnatresno kevarenje i kolabirav tri pati pa bev hospitalizirana so namera da bidam operirana no dobro projdov bez operacija. Popladnevo me pustija doma bez konkretno objasnuvanje sto se desi,duri ni itpusnica ne dobiv samo smetka za lezenje vo bolnica iako hospitalizirana so nivna greska.No dobro toa,jas imam strasni bolki vo stomakot edinstveno na grb mozam da lezam stanuvanje i vrtenje na strana nikako. Vi se slucilo li vam vakvo nesto do sega??

11. ani.g

ani.g Активен член

Се зачлени на:
    7 февруари 2014
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    7
    jas mislam deka ti trebaat i inseminacii da prilozis zosto vo fondot se baraat! jas vaucerot go dobiv za dveipol nedeli odkako priloziv dokumenti. E sega jas sum kaj Dr, Mitko Ivanovski vo Sistina cekam ciklus i pocnuvam so terapija traenjeto na terapijata zavisi vremenski od samata zena kakoteloto ja prifaka terapijata( nekoi pominuvaat so deset nekoi so poveke inekcii..) Cel tim vo sistina e top pozitivni plus imaat nov laser koj e od golemo znacenje za ivf laser koga se vrsi punkcijata embrionite direktno gi zakacuvaat za matkata ( ova ne e objasneto bas strucno) znaci se ponapred od drugite kliniki. Taka da jas ti ja preporacuvam sistina i adamovska i lazarevski i popovic i ivanovski site se dobri :) Zemaj vaucer i so lesno :clap:
    Srekice sega kako si? baraj objasnuvanje i ispusnica nekoj vo tvojov slucaj treba da odgovara ne ostavaj taka!
    [mod-kirilica:58td95zn][/mod-kirilica:58td95zn]

12. Cipiripi123

Cipiripi123 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2013
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    62
    ZDRAVO NA SITE :) jas sum nova na forumov i kako i site vas se spremam za majcinstvo. Vo tek sum na ispituvanje uste i se stremime za invitro...e sega edno ne mi e jasno-dokolku prvoto invitro ne e uspeshno a e napraveno privatno..slednoto isto se naplaka taka??? Izvinete mozebi e glupavo prashanjevo ama aj :^)

13. slucajna

slucajna Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2012
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    84
    Zalam za toa sto si se slucilo, no edno ne mi e jasno kade vo koja klinika si bila i kako moze da ne ti objasnat,drzise i bidi hrabra baraj objasnuvanje sto i kako e ,odmaraj i projbaj da zakrepnes se nadevam se ke bide vo red, ama vo nikoj slucaj ne ostanuvaj bez objasnuvanje ..pozdrav i sekoe dobro,

14. ani.g

ani.g Активен член

Се зачлени на:
    7 февруари 2014
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    7

Site sme so ista zelba i zatoa e frumov da se podrzime i da si odgovorime na site prasanja :) Imas pravo na tri besplatni invitra bez razlika dali vo privatna ili drzavna sekade kade imaat sorabotka so fondot! Ama posto se spremas za majcinstvo bidi so pozitivna misla neznaci deka kaj site prvoto in vitro e neuspesno naprotiv jas znam mnogu zenicki koi od prv pat uspejaa :inlove:

15. slucajna

slucajna Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2012
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    84
    drustvo denes mi e 12den i malku na brisenje imam bledo kafenko me fati panika sto kako ,vecer pravam test pa kako dade gospod taka ama sum isplasena cel den sum zbuneta ,i si placam ama da se nadevam moram ,moze e se ok, ili nisto od bebe ..

16. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.416
    Vo remedika pravev sega sum fala mu na Gospod podobra.Mene porano mi puknal folikul i se napunil so tecnost i pri punkcija pogodile kapilar nekoj i mi se napravi hematom od 5cm a i jajnicite mi se zgolemia mnogu bidejki terapija primav 28 dena.Imam seuste poblagi bolki sinoka pak me zadrzaa vo bolnica okolu polnok mi dadoa sedativi i dobro e,utre sum na transfer dve se oplodile.Daj boze da se isplati celava maka sto ja proziveav.

17. slucajna

slucajna Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2012
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    84
    СО СРЕКА МИЛА СЕ НАДЕВАМ СЕ КЕ БИДЕ ДОБРО ,ЕВЕ ДЕНС НЕ СУМ ДОБРА ОД СБАЈЛЕ НКОИ чУДНИ РАБОТИ МАЛКУ БЛЕДО КАФЕНКО ИМАВ НА ТОАЛЕТ ПОТОА ПАК СЕГА ВИСЕ НЕМА БЛЕДО МИ Е КОГА СЕ БРИСАМ ДЕНЕС МИ Е 12 ДЕН ПОчНАВ ДА СЕ ПЛАСАМ ..АМА ТОА Е ,АЈДЕ БИДИ ХРАБРА И СО СРЕКИчКА...

18. Lori-30

Lori-30 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.108
    Допаѓања:
    709
    Среќиче зал ми е сто бас така ти се случило, ама нисто немозес да поправис, стреми се да го истерас ова до крај и Господ мил да ти даде дар од него, да се радувас и да заборавис на целава мака! нема врска сто е приватна и добра клиника, сите прават грески, никој не мозе да ги поправи, ама битно е да врвиме напред, вртејки се назад нисто не се постигнува! ти посакувам успесно инвитро и близначиња пред нова година в раце :$ :lol:

Случајна, никако плачење!!!! :!: во случај да си бремена тоа не е добро за бебето! усте е рано и немозес со сигурност да казес дека си или не си! мада ја мислам дека преку крв мозес одма да дознаес, засто ја кога правев инвитра мене на 11 ден ми казуваа преку крв дали сум или не! Друго несто, тоа бледо кафеаво мозеби ти е имплантациско несто! остани позитивна до крај!

...и да ви казам денес сто прочитав: пар сто долго немозеле да имаат деца, насле зена сто ќе затрудни и ќе им го даде бебето, арно ама родила ТРОЈКА :rofl: и парот ги зел сите три ко свои деца да ги чува и после два месеци зената забременила и родила близнаци! и сега имаат пет бебиња ги има во весник, кога читав се расплакам, и си реков фала Бозе сто давас, така и на нас ќе ни даде еден ден таква радост :inlove:

На ecapereca, srekice, nana2112 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. ani.g

ani.g Активен член

Се зачлени на:
    7 февруари 2014
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    7
    Пред некоја недела ве прашував за спермалниантитела! Мојот лекар вели дека тие испитувања ги прават најчесто жените кои имаат повеке спонтани абортуси ( а јас несум таков случај) но може секој да го направи топа испитување на имонологија и мислам дека чини околу 1200 денари за двата партнера но резултатите се чекаат околу еден месец а може и повеке, така да јас бидејки за некој ден почнувам со терапијата за ивф решив да се оставам на Бога и да не го правам тоа испитување!

Е сега имам едно прашање до сите вас кои се веке во процедура на ивф ме интересира колку време ги пиевте Микрогинон и послем дали одма почнувате со боцкање и одприлика колку дена се оди на боцкање?

20. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.416
    Микрогинон се апчиња за контрацепција нели,и ги даваат за нередовен циклус?? Не ги разбирам ама сигурно си во систина па затоа си по таа шема.Јас два пати правев ивф и користев само супрефакт од 21ден а пурегон од 3от ден од циклусот.Ма каква и да е шемата битно е да биде се позитивно.А кај кој доктор си?

На ani.g му/ѝ се допаѓа ова.