Tong Da, kaj Mida.. deneska mi bese prv pat. Super pominav. Ke odam pak vo sabota. Da vidime kako ke deluva
Кој третман ти го препорачаа дека знам има повќе со игли… јас прашував али некако се уплашив и низок праг на толеранција имам. И не знам не отидов на крај хаха
Што точно состав имаат овие и од кај се… мене за квалитет ми препорачаа коензим q10, ашваганда и биоастин
Како што претпоставив, има два вида кратки протоколи, во сооднос лх и фсх 2:1 како кај мене во втора фаза од стимулација се дава ЛХ, јас ја немав. Имав гонал и цетротиде само, лх немаше.
Eve i jas da kazam deka dva meseci piev fertilimin, pa koga go snema prodolziv so ovie, ovaa se trae od mart mesec i sega na punkcija od 20 jk, 19 zreli so odlicen kvalitet site. Dali e do ovie suplementi, ama nesto ima
Myoinositol D chiro inositol Folic acid Mislam deka edinstveni se sto gi imaat dvata tipa na inositol. A da mozes i drugi suplementi, mislam nema steta plus Q10, Maca i slicni Mene od Srbija mi gi nosat vo Svajcarija, a gi ima i kaj nas
Jas idam sama, pred postapkata sum. Doktorkata tamu mi rece da prodolzim uste dve seanci do transfer, posle uste edno den pred transfer. Mi gi proveri hormonite, mnogu mu interesirase FSH, mene mi e 7 i mi rece samo deka e idealno i tolku.
I jas imam mnogu nizok prag na tolerancija ama ova ne bese voopsto bolno. Tretmanot mi bese so obicni igli vo delot na matkata i stomakot, vo noze, race, i glava.. ti gi stavat iglite i sedis 30 minuti. No prvo ti gi bara hormonite da gi vidi, osobeno FSH mu interesirase naj mnogu
Jas so dolg primav fostimon I meriofert pri stimulacija a pred toa na Mikroginon Bev eden mesec. Mislam deka fsh ti e visok probaj da go namalis pred stimulacija mozes da koristis smokvi vo maslinovo citav ovde od clenki I'm pomognalo I jas edna doza od 40 smokvi izedov, nema steta, neznam od koj grad si no posto Imate I maski faktor I Plodnost ima taa tehnika sto vi treba s Imat I toa timelaps mikroskopski so kamera sledat razvoj na embrioni bez da gi otvarat ako imas moznost probaj I tamu ako ne ti klika Sistina so tehnikive I protokolive Ili otidi na pregled da vidis sto bi to sovetuvale vo Plodnost pa ke si odlucis.
Спермограмот ни е нормален, а за дна фрафментација допрва ќе испитаме. Благодарам за споделени искуства. Јадам смокви, пијам Q10, ќе почнам и дхеа.
Јас користев од 225 Едноставна е за инјектирање и лесна Немав нус појави воопшто, супер изреагирав од 15 јк 14 зрели беа. Со среќа
АМХ е далеку порелевантен маркер од ФСХ, сите клиниките него го земаат за показател кога прават проценка на резервите. Доколку тој ти е 2.9, ФСХ апсолутно можеш да го игнорираш, според мене кај тебе не е проблемот во слабите резерви. А не е ни во квалитетот дека имаш само 30 години. Бидејќи се оплодиле и потоа развиле мал број од тие 8 ј.к., проблемот и јас го гледам пред се' во машкиот фактор. Кај мене ФСХ редовно се движи во вредности од 15 - 17 во последните 6-7 години откако почнав да испитувам хормони, додека АМХ ми е 6.24 и имам блага форма на синдром на полицистични јајници. Со првото ВТО добивме 18 зрели јајце клетки, со второто кое беше со половична доза стимулации добивме 8 јајце клетки. Значи ФСХ кај мене нема апсолутно никаква врска со реалната состојба на резервите. Многу важно, а не си пишала, колку стимулации примаше, со која метода се вршеше оплодувањето, ИВФ или ИКСИ или и двете? Не би рекла и дека е утнат протоколот зашто сте добиле 8 јајце клетки од 13 фоликули, тоа е оптимална бројка и е резултат на нормал риспондер. Природен или природно-модифициран циклус се применува кај девојки со немерлив АМХ, кај кои стимулации не даваат апсолутно никакви резултати, односно и со стимулации се добива еднаква бројка фоликули како и без нив - еден до два. Така што лично мислам дека не си кандидат за таков протокол.
Благодарам за објаснувањето. Досега го слушав доктор Таше. Кажа како што пишав погоре 2:1, фсх и лх се оди со стимулација фсх и лх и агонисти краток,според него, др.Таше. Јас имав чисто гонал содржи само фсх,иако имам 11 фсх наспроти 6,5 лх и цетротиде пункција 12 ден, спермограм одличен, а јајце клетки зрели но слаб квалитет. Како објаснување од ембриолог беше нареден пат друг протокол. На Трајковски амх не му бил меродавен знаел и да греши, фсх висок 11, иако 13 фоликули на ехо, наредно предложе многу мала доза на хормони. Можеби не сум кандидат за долг протокол но ми треба мислење и од други доктори, Лазаревски ваљда, како и днк фрагментација задолжително. Од 8 се оплодоја само 4. Икси метода.
Јајце клетките пред оплодување се оценуваат само по еден критериум - зрели за оплодување или незрели, односно непогодни за оплодување. Не се проценува нивниот квалитет, така што не знам зашто ти тврделе дека се со слаб квалитет, тоа ме збунув и искрено за такво нешто прв пат слушам. Можеби таква анализа може да се направи, меѓутоа не сум сигурна колку ембриолозите во нашите клиники се замараат со неа. Е дури потоа откако ќе се оплодат, се прави проценка и градација на ембрионите, нивната делба, степенот на фрагментација, изгледот на бластомерите во ембрионот (дали се симетрични, дали не се, дали постојат големи разлики во големините). Др. Таше од искуствата на многу девојки овде, кај скоро сите пациентки применува стимулации мерионал/мериофет, што е комбинација на ФСХ и ЛХ и е токму ова што ти го збориш, не чист ФСХ како Гонал Ф, така што тоа негово тврдење јас лично би го земала со резерва. Таа комбинација е добра за low responders, ама пак ќе кажам, не мислам дека ти си една од нив. Low responders и жени со вистински слаби резерви добиваат една до максимум две јајце клетки. Од друга страна, прво ин витро е секогаш лотарија. еден вид генерална проба, зашто ниеден доктор не може врз база на првични резултати да гарантира и да знае дека терапијата и протоколот што ги препишува ќе дадат најдобри резултати. Јас лично поради годините и дијагнозите што ги имам, на хартија и во теорија сум секогаш идеален кандидат исклучиво за краток протокол, но ете се покажа дека кај мене долгиот протокол даде многу подобри резултати. Барем во однос на број и квалитет на ембриони. Многу овде сме поминале 2-3 целосни постапки додека се нашол правиот протокол. Едноставно секој организам различно реагира. Инаку Трајковски ти ги дал најквалитетните стимулации, Гонал Ф е најдобар од сите гонадотропини. ФСХ ти е на горна граница, ама далеку е од висок, мојот пример ти го дадов баш да ти посочам дека да отидев кај доктор или во Фонд со тој резултат од ФСХ без резултатот од АМХ ќе ме советуваа да одам на ИВФ со донирани јајце клетки, кога реалната состојба со моите јајници е екстремно спротивна (јас сум исклучително хај риспондер). Но секако пошто имаш дилеми и неодговорени прашања убаво би било да се консултираш бар со уште еден специјалист.
Па Трајковски ми кажа ембриолозите ги оценуваат јајцеклетките твоите не беа баш добри. Подоцна дојде ембриологот и ми кажа можно да е до протоколот. По телефон прееска ме направи ко две јајце клетки да има на јајник иако се 13, иако амх ми бил 2,7 иако 8 зрели јајце клетки, амх не бил веродостен, можда слаби резерви сум имала, а пред 4 месеци топ бев и фсх и амх и се беше идеално. За сега јас да сум едвај јајце клетка да проозведам. Кога ќе идам втор ден од циклус ќе побарам состанок со Кристина и Валентина заедно со Трајковски. Зошто никој не спомна дна фрагментација и тоа незнам.