Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

260 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,7%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 глас(а)
    4,7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 глас(а)
    6,3%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

311 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 глас(а)
    0,6%
  1. biba818

biba818 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    202
    Допаѓања:
    648
    Каде почнуваш ? Ајде да ти делува убаво и со успех :)

2. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2020
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    4.530
    Tong Da, kaj Mida.. deneska mi bese prv pat. Super pominav. Ke odam pak vo sabota. Da vidime kako ke deluva :D

На Sienna_MK, babybubu, biba818 и 2 други им се допаѓа ова.
  3. VirgoStar

VirgoStar Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јануари 2021
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    834
    Кој третман ти го препорачаа дека знам има повќе со игли… јас прашував али некако се уплашив и низок праг на толеранција имам. И не знам не отидов на крај хаха :sweat:

4. VirgoStar

VirgoStar Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јануари 2021
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    834
    Што точно состав имаат овие и од кај се… мене за квалитет ми препорачаа коензим q10, ашваганда и биоастин

5. Rejch

Rejch Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2013
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    52
    Zdravo , sakam da prasam dali nekoj ima koristeno Bemfola inekcii , iskustvo i mislenje da mi kaze?

6. Mihaela123456

Mihaela123456 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    1.698
    Допаѓања:
    2.745
    Како што претпоставив, има два вида кратки протоколи, во сооднос лх и фсх 2:1 како кај мене во втора фаза од стимулација се дава ЛХ, јас ја немав. Имав гонал и цетротиде само, лх немаше.

7. biba818

biba818 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    202
    Допаѓања:
    648
    fala ti na odgovor i jas sakav kaj nego :)
    se javuvam i jas uste utre ❤️

На Kris80 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. NoraMK

NoraMK Истакнат член

Се зачлени на:
    27 март 2020
    Пораки:
    799
    Допаѓања:
    2.649
    Eve i jas da kazam deka dva meseci piev fertilimin, pa koga go snema prodolziv so ovie, ovaa se trae od mart mesec i sega na punkcija od 20 jk, 19 zreli so odlicen kvalitet site.
    Dali e do ovie suplementi, ama nesto ima :)

На Prinsess_Eva, NNA, Tiffany01 и 7 други им се допаѓа ова.
  9. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Myoinositol
    D chiro inositol
    Folic acid

Mislam deka edinstveni se sto gi imaat dvata tipa na inositol. A da mozes i drugi suplementi, mislam nema steta plus Q10, Maca i slicni

Mene od Srbija mi gi nosat vo Svajcarija, a gi ima i kaj nas

На Kris80, VirgoStar и NoraMK им се допаѓа ова.
  10. babybubu

babybubu Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2014
    Пораки:
    1.031
    Допаѓања:
    1.102
    Имаш некаква инфо колку третмани се препорачливи? И дали одиш самп ти или и сопругот?

11. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2020
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    4.530
    Jas idam sama, pred postapkata sum. Doktorkata tamu mi rece da prodolzim uste dve seanci do transfer, posle uste edno den pred transfer. Mi gi proveri hormonite, mnogu mu interesirase FSH, mene mi e 7 i mi rece samo deka e idealno i tolku.

На babybubu му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2020
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    4.530
    I jas imam mnogu nizok prag na tolerancija ama ova ne bese voopsto bolno. Tretmanot mi bese so obicni igli vo delot na matkata i stomakot, vo noze, race, i glava.. ti gi stavat iglite i sedis 30 minuti. No prvo ti gi bara hormonite da gi vidi, osobeno FSH mu interesirase naj mnogu

На Sienna_MK, babybubu и VirgoStar им се допаѓа ова.
  13. Nbnbnb

Nbnbnb Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2021
    Пораки:
    895
    Допаѓања:
    1.663
    Jas so dolg primav fostimon I meriofert pri stimulacija a pred toa na Mikroginon Bev eden mesec. Mislam deka fsh ti e visok probaj da go namalis pred stimulacija mozes da koristis smokvi vo maslinovo citav ovde od clenki I'm pomognalo I jas edna doza od 40 smokvi izedov, nema steta, neznam od koj grad si no posto Imate I maski faktor I Plodnost ima taa tehnika sto vi treba s Imat I toa timelaps mikroskopski so kamera sledat razvoj na embrioni bez da gi otvarat ako imas moznost probaj I tamu ako ne ti klika Sistina so tehnikive I protokolive Ili otidi na pregled da vidis sto bi to sovetuvale vo Plodnost pa ke si odlucis.

На Sienna_MK и Mihaela123456 им се допаѓа ова.
  14. Mihaela123456

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    1.698
    Допаѓања:
    2.745
    Спермограмот ни е нормален, а за дна фрафментација допрва ќе испитаме.
    Благодарам за споделени искуства.
    Јадам смокви, пијам Q10, ќе почнам и дхеа.

На Sienna_MK и Nbnbnb им се допаѓа ова.
  15. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2019
    Пораки:
    1.505
    Допаѓања:
    2.621
    Јас користев од 225
    Едноставна е за инјектирање и лесна
    Немав нус појави воопшто, супер изреагирав од 15 јк 14 зрели беа.
    Со среќа

На Sienna_MK, NoraMK и Алек*** им се допаѓа ова.
  16. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.830
    АМХ е далеку порелевантен маркер од ФСХ, сите клиниките него го земаат за показател кога прават проценка на резервите. Доколку тој ти е 2.9, ФСХ апсолутно можеш да го игнорираш, според мене кај тебе не е проблемот во слабите резерви. А не е ни во квалитетот дека имаш само 30 години. Бидејќи се оплодиле и потоа развиле мал број од тие 8 ј.к., проблемот и јас го гледам пред се' во машкиот фактор.

Кај мене ФСХ редовно се движи во вредности од 15 - 17 во последните 6-7 години откако почнав да испитувам хормони, додека АМХ ми е 6.24 и имам блага форма на синдром на полицистични јајници. Со првото ВТО добивме 18 зрели јајце клетки, со второто кое беше со половична доза стимулации добивме 8 јајце клетки. Значи ФСХ кај мене нема апсолутно никаква врска со реалната состојба на резервите.

Многу важно, а не си пишала, колку стимулации примаше, со која метода се вршеше оплодувањето, ИВФ или ИКСИ или и двете? Не би рекла и дека е утнат протоколот зашто сте добиле 8 јајце клетки од 13 фоликули, тоа е оптимална бројка и е резултат на нормал риспондер.

Природен или природно-модифициран циклус се применува кај девојки со немерлив АМХ, кај кои стимулации не даваат апсолутно никакви резултати, односно и со стимулации се добива еднаква бројка фоликули како и без нив - еден до два. Така што лично мислам дека не си кандидат за таков протокол.

Последна измена: 7 октомври 2021
    На Bilka5T, Sienna_MK, Capricorn Taurus и 4 други им се допаѓа ова.
  17. Mihaela123456

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    1.698
    Допаѓања:
    2.745
    Благодарам за објаснувањето.
    Досега го слушав доктор Таше.
    Кажа како што пишав погоре 2:1, фсх и лх се оди со стимулација фсх и лх и агонисти краток,според него, др.Таше.
    Јас имав чисто гонал содржи само фсх,иако имам 11 фсх наспроти 6,5 лх и цетротиде пункција 12 ден, спермограм одличен, а јајце клетки зрели но слаб квалитет. Како објаснување од ембриолог беше нареден пат друг протокол. На Трајковски амх не му бил меродавен знаел и да греши, фсх висок 11, иако 13 фоликули на ехо, наредно предложе многу мала доза на хормони. Можеби не сум кандидат за долг протокол но ми треба мислење и од други доктори, Лазаревски ваљда, како и днк фрагментација задолжително.
    Од 8 се оплодоја само 4. Икси метода.

На Capricorn Taurus и Rtulka им се допаѓа ова.
  18. Taci0903

Taci0903 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2020
    Пораки:
    231
    Допаѓања:
    507
    Jas gi imam koristeno. Lesni se za aplikacija i nemav nekoi nuspojavi.

На NoraMK му/ѝ се допаѓа ова.
  19. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.830
    Јајце клетките пред оплодување се оценуваат само по еден критериум - зрели за оплодување или незрели, односно непогодни за оплодување. Не се проценува нивниот квалитет, така што не знам зашто ти тврделе дека се со слаб квалитет, тоа ме збунув и искрено за такво нешто прв пат слушам. Можеби таква анализа може да се направи, меѓутоа не сум сигурна колку ембриолозите во нашите клиники се замараат со неа. Е дури потоа откако ќе се оплодат, се прави проценка и градација на ембрионите, нивната делба, степенот на фрагментација, изгледот на бластомерите во ембрионот (дали се симетрични, дали не се, дали постојат големи разлики во големините). Др. Таше од искуствата на многу девојки овде, кај скоро сите пациентки применува стимулации мерионал/мериофет, што е комбинација на ФСХ и ЛХ и е токму ова што ти го збориш, не чист ФСХ како Гонал Ф, така што тоа негово тврдење јас лично би го земала со резерва. Таа комбинација е добра за low responders, ама пак ќе кажам, не мислам дека ти си една од нив. Low responders и жени со вистински слаби резерви добиваат една до максимум две јајце клетки.

Од друга страна, прво ин витро е секогаш лотарија. еден вид генерална проба, зашто ниеден доктор не може врз база на првични резултати да гарантира и да знае дека терапијата и протоколот што ги препишува ќе дадат најдобри резултати. Јас лично поради годините и дијагнозите што ги имам, на хартија и во теорија сум секогаш идеален кандидат исклучиво за краток протокол, но ете се покажа дека кај мене долгиот протокол даде многу подобри резултати. Барем во однос на број и квалитет на ембриони. Многу овде сме поминале 2-3 целосни постапки додека се нашол правиот протокол. Едноставно секој организам различно реагира. Инаку Трајковски ти ги дал најквалитетните стимулации, Гонал Ф е најдобар од сите гонадотропини.

ФСХ ти е на горна граница, ама далеку е од висок, мојот пример ти го дадов баш да ти посочам дека да отидев кај доктор или во Фонд со тој резултат од ФСХ без резултатот од АМХ ќе ме советуваа да одам на ИВФ со донирани јајце клетки, кога реалната состојба со моите јајници е екстремно спротивна (јас сум исклучително хај риспондер). Но секако пошто имаш дилеми и неодговорени прашања убаво би било да се консултираш бар со уште еден специјалист.

На NNA, Bilka5T, fana и 7 други им се допаѓа ова.
  20. Mihaela123456

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    1.698
    Допаѓања:
    2.745
    Па Трајковски ми кажа ембриолозите ги оценуваат јајцеклетките твоите не беа баш добри. Подоцна дојде ембриологот и ми кажа можно да е до протоколот.
    По телефон прееска ме направи ко две јајце клетки да има на јајник иако се 13, иако амх ми бил 2,7 иако 8 зрели јајце клетки, амх не бил веродостен, можда слаби резерви сум имала, а пред 4 месеци топ бев и фсх и амх и се беше идеално. За сега јас да сум едвај јајце клетка да проозведам.
    Кога ќе идам втор ден од циклус ќе побарам состанок со Кристина и Валентина заедно со Трајковски. Зошто никој не спомна дна фрагментација и тоа незнам.

На Sienna_MK и DaisyDream им се допаѓа ова.