Мислам дека старосната граница е пониска таму. Најде некое инфо? Зашто инаку би иделе овде за Ивф од Србија?
Devojcinja, nekoi od vas znae deka jas celo vreme do den na punkcija sum bila isplasena deka ke imam hiperstimulacija. I na kraj ispadna deka navistina imav pricina da se isplasim, zasto spored brojot na jajce kletkite izvadeni od mene, jas sum na granica za mozna hiperstimulacija. Spored mojot estradiol, posledno meren 3 dena pred punkcija(okolu 2100), ne sum potencialen risk za hiperstimulacija, no spored ehoto i jajce kletkite sto gi dobivme, da. Moeto prasanje za vas e: do sega, vo vecher (deneska imav punkcija), imam blagi bolki vo jajnicite (osobeno koga idam vo wc), koga se dvizam doma me boli ama izdrzlivo e. Vo bolnica mi bese po tesko, osobeno so stomakot i kicmata zaedno se celata leva noga, imav mnogu bolki. Doktorot me vide , mi rece deka nemam nisto i deka sum dobro. Sega, do koga jas da se isplasim za hiperstimulacijata? Do koga sum rizik? Utre? Zadutre? Kolku dena? Nemam sto ne sum napila deneska. Voda, izosport, cajevi,supa, surutka,sve.
Srbija nastavlja sa programom vantelesne oplodnje posle pauze uslovljene epidemijom koronavirusa, pa će od ponedeljka, 15. juna, država plaćati neograničen broj pokušaja vantelesne oplodnje svima koji ne mogu da ostvare potomstvo prirodnim putem. Starosna granica za one koji će moći da iskoriste ovu medicinsku uslugu podignuta je sa 42 na 43 godine.
Хиперстимулација се манифестира 24часа после пункција. Во првите 24ч е рано да имаш симптоми. Колку долго ќе трае зависи од формата (лесна, средна тешка). Ако чуствуваш силни болки, да не можеш да лежиш на грб, срцебиење, отежнато дишење треба да се јавиш итно на лекар. Од исхрана освен набројаново дополнително белка од јајце и урда, дури и протеини во вид на прашок што ги користат во теретана. Со лесно да поминува и да имаш квалитетни ембриони
Во Србија е поинаку аплицирањето. Не се собираат документи па да се поднесат и комисија да ги разгледува, туку дел се испитувања, дел на лице место прегледи. Ако се погоди баш тогаш на ехо слабо фоликули, чорба. И не даваат ваучери на деловни жени. Не за џабе клиниките кај нас се полни со пациенти од Србија. И кај нас и таму има добри и лоши страни.
Браво за нив ,ај и нашите да ни дадат вакви услови,ама не џебовите многу им се долгии,ние треба кредит да земеме за едно ивф и да го плаќаме едно 5 год.
Jas bev so pogolem estradiol od tvojot, mislam nad 3000 mi bese, izvadija 11jk. Se oplodija 6jk. Jas mislev deka imam hiperstimulacija, zosto od vecerta pa i nareden den po punkcija imav silni bolki vo dolniot del na stomak, odma otidov kaj doktorot, ispadna vospalenie na besika, vajda na punkcija sum ja fatila ili ne znam vo bolnicata, mn ladno mi bese zosto go cekav doktorot da dojde vo sala nekoe vreme i mi dadoa antibiotik. Muabetov mi e ako imas utre bolki da si odis na lekar obavezno So srekja, stiskame palci za sto poveke embrioncinja zdravi
Девојки извинете ако прашањето не е за овде ме интерссира дали имате инфо дали воопшто некое приватно здравствено што покрива стимулации и постапки од инвитро кај нас? Знам сн брокер, триглав дека никој ништо не покрива а новото халк да не знае некој?
Јас со 8 извадени, одвај отидов до кола, цела недела бев катастрофа, потешко ми беше по пункција и поболно отколку по лапароакопија. Е2 пред стоп ми беше 1800.
Знам дека е све изгор скапо. Ама со оглед на тоа какво здравство имаме, колку само дечиња чекаат ред за посложени операции пример во странство, за какви болести лековите се изгор скапи...мислам дека и трите ваучери се екстра што ни ги даваат. Да не се разбереме погрешно. Последниве две години сум све на приватно. Скоро пола стан потрошив по овие инвитра. Не можам ни да замислам како им е на паровите кои имаат минимални примања