Ај без лутиш ве молам на сите,ама како имаат пари за второ,трето дури четврто дете да даваат за ваучери,според мене многу грешна политика.Ама бадијала се нервираме кога не можеме ништо да смениме.
Нема лутиш , таман работа. Тоа со трето и четврто дете им е фарса. Од сигурни информации, до сега никој нема побарано ваучер за трето дете.
Spored ova sto kazuvas ti, ima i uste po strasno od mene lol Fala ti za tvojata spodelena prikazna. Mislam deka dobro sum sega Ne, nisto ne pokrivaat
Јас исто имав многу болки и плус крварење. Ни да седам, ни да лежам можев. Со бруфен се дрогирав. Помина за 3 дена. 14 фоликули извадивме, околу 2500 беше Е2, не дојде до хипер. Ама од сеа паника почна да ме фаќа за следен пат
Тие ваучери за трето и четврто може да ги дадат за прво, и така секој се бори барем за едно. А тие што се на минималец си седат дома и се надеваат дека ќе останат природно, како и секоја од нас во некој период од процесот. Мислев дека Зоја нешто ќе успее, ама до сега само ми изгледа дека се од информативен карактер, што и не е така лошо, со оглед на тоа дека и со информации сме лимитирани, па пробуваме по свое и се крстиме во првиот, вториот или третиот пат да успее. Тоа, и да овозможат испитувања на ембриони и матка, ја мислам ќе се подобри многу ситуацијата кај нас. Ама нашите желби и нивните апетити се различни. Пак некој треба да лапне.
Имаше и фоликули со незрели јајце клетки. Не отидоа сите на оплодување. Според мене, требаше уште еден ден стимулација да идеме. 5 бластоцисти инаку добивме.
Е тоа е поентата. "Што не ги даваат" за трето и четврто. Свесни се дека никој нема да се мафта со ивф за трето и четврто дете, ама им стои во 'програмата- еве колку и што даваме'.
Мене хиперот почна да ми се јавува додека бев во тие денови во исчекување бета тест и веке стомакот ми се направи како 8 месечна трудница, а тоа беше отприлика кога требаше бета да проверам но завршив во болница со оооогромен стомак и тамо ми кажаа дека сум бремена. Јас бев во болница една недела и 3 пати вадено вода.....
Uste edno prasanje : utre tie treba da mi kazat kolku pocnale da rastat neli? Ona deneska mi spomna deka ke gi delat vo dve formi oploduvanjeto, za da moze da mu dadat moznost na nekoi od niv i prirodno da se oploduvaat. I uste nesto? Od utre, posle toa, sekoj den ke mi kazat kolku ke porasnat ili samo na kraj kolku embrioni ima??
Znaci samo utre ke se slusam so niv? Vo koja klinika sii? Jas sum vo Remedika. I embriolog mi e Daniela. Nejziniot pristap deneka mnogu mi se sviga. Dojde da me potseti i mi raskaza sve.
Утре ќе ти кажат колку се оплодиле а задутре колку продолжиле да се делат и кога ќе имаш трансфер. Ембриологот и докторот ќе одлучат дали ќе ги чекаат до 5ти ден, или ќе направат трансфер на 3ти ден. Доколку имаш повеќе ембриони ќе ти понудат опција тие што ќе останат да ги замрзнете. Ти посакувам среќа
Кој ембриолог беше, Дани така? Пола значи идат ивф, пола икси. Утре ќе ти јават колку се оплодиле. Задутре пак ќе ти јават како се развиваат и ќе ти кажат до кој ден ќе ги чекаат ембрионите да се развививаат и кога ќе биде трансферот (на трети ден или на петти ден). Ако ги оставаат ембрионите до петти ден, Дани може и во сабота да ти јави како продолжиле со развој. На четврти ден не се отвараат ембрионите, па на петти ден на трансфер (ако е тогаш трансферот нели) ќе знаеш колку има.