Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

59 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

99 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 глас(а)
    4,7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

313 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 глас(а)
    0,6%
  1. Nade-sunrise

Nade-sunrise Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2012
    Пораки:
    1.455
    Допаѓања:
    4.694
    @ladystardust Словенија отиде 3 дена по трансфер :)

На Bilka5T и le.soleil им се допаѓа ова.
  2. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2020
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    4.530
    pa zatoa nea ja tagnam :D:D

3. januari19

januari19 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2019
    Пораки:
    777
    Допаѓања:
    1.762
    Вчера ја слушав сестрата кога објаснуваше. Првите три дена одмараш после тоа можеш да се шеташ да одиш на гости кафиња и се што е умерено. Само да немаш физичка активност како трчање, планинарење.
    Јас планирам да одмарам неколку дена, да продолжам со акупунктура и да работам од дома наредните две недели.

На Kris80, Tiffany01, Matilda123456 и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Nade-sunrise

Се зачлени на:
    30 август 2012
    Пораки:
    1.455
    Допаѓања:
    4.694
    Ова строгово мирување, лежење и не мрдање од кревет 14 дена само кај нас ќе го слушнеш.
    Во надворешниот свет ќе ти кажат да продолжиш со секојдневните активности најнормално :)

Сеа нормално, не да земеш да трчаш маратон или вежбаш во теретана.
    Се што е умерено може секако, вклучувајќи и пат од 4 саати за на море. Баш добро ќе ти делува на психа.

Рачунај дека на девојките што се од Охрид на пример, им треба 3 саати за да стигнат до Скопје. Или на пример од Тетово до Битола.
    Значи веднаш по трансфер треба на пат да идат :)

Последна измена: 21 октомври 2021
    На Bilka5T, NNA, Aleks33 и 8 други им се допаѓа ова.
  5. januari19

januari19 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2019
    Пораки:
    777
    Допаѓања:
    1.762
    Се согласувам дека треба да се однесуваме нормално пред се ние не сме БОЛНИ да се разбереме:)
    Па за да не стануваш од кревет две недели.

На NNA, Kailani, marijamarkoska и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2020
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    4.530

Jas mislev deka ke mozam da funksioniram najnormalno, i planirav toa da go napravam. Ama spored moeto sobstveno iskustvo, treba definitivno da go slusas teloto. Jas, ednostavno, nemav voopsto sila tie denovi. I imav potreba celo vreme da lezim i da spijam. I toa go napraviv. Vo tret den, se vrativ na rabota, i uste dvizenjeto ne mi e normalno, ne poradi toa sto imav transfer, tuku imam bolki vo abdomenot (ili od punkcija uste, ili od transferot, ne znam), i ne sum bas opustena koga idem. Vnimatelna sum kolku sto jas mislam deka moeto telo drzi ama se potrudim malku i da go vklucam sebesi i teloto vo umereni aktivnosti za da ne se custvuvam kako bilka :D:D

На Tiffany01, Sienna_MK, Knizhevnik11 и 5 други им се допаѓа ова.
  7. Nade-sunrise

Се зачлени на:
    30 август 2012
    Пораки:
    1.455
    Допаѓања:
    4.694
    Е ова е веќе друго. Ако телото сака физички одмор, овозможи му го тоа. Не форсирај ништо.
    Само не се оптоварувај со мисла дека ако мрднеш лево или десно ќе направиш штета на ембрионот, затоа што нема.

П.С. Му кажа ли на докторот дека имаш гадење и болки?

На NNA му/ѝ се допаѓа ова.
  8. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.830
    Пишав и тогаш, ајде еве пак.

Денот на трансфер и првиот ден потоа бев дома ама не приклештена за кревет. Се туширав, пиев кафе во двор, ручав нормално на маса.
    Втор ден после трансфер отидов на фризер и во ресторан (во друг град, значи патував со кола од Ск).
    Трет ден после трансфер патував 1000 км со кола.
    Четврти ден после трансфер бев на целодневна свадба.
    Петти ден на трансфер бев назад на работа.
    bHCG беше 700 на 13ти ден после трансфер.

Заврши како заврши, ама имплантација и клиничка бременост се постигна и апсолутно не зависеше од ништо што го препорачуваат кај нас (а што е докажано веќе дека не држи вода).

Да повториме, функционирајте нормално, не сте болни! Екстремни физички активности се разбира не, ама не се лишувајте бе од ништо друго. Идете на кафе со другарки ако ви се иде, прошетајте низ парк или во природа ако имате блиску до вас, правете си ручек, отидете на море или до Охрид нека ве фати есенско сонце. Ако се поклопат сите коцки, до бременост ќе дојде. Мирувањето што нашиве доктори го препорачуваат и во 2021 година и ги стресираат пациентките се препорачувало кога ин витрото било во своите почетоци (пред 50 години), зашто тогаш не знаеле поинаку, немале доволно податоци. Студиите правени низ годините до денес го докажале токму спротивното.

П.С. Во Словенија боледување после трансфер ти следува само во следните три дена, ни мунута повеќе. После пункција само ако докторот процени дека кај пациентката има ризик од хиперстимулација, во спротивно ќе си идеш и во деновите пред трансфер на работа.

На _Vera_, Ketty_80, VirgoStar и 15 други им се допаѓа ова.
  9. Ermira1211

Ermira1211 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јануари 2021
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    72
    Jas sum od ohrid i veruvajte deka za patot kaj straza najmnogu se sekiram posle transferot.ili da posedam nekolku dena vo skopje vo hotel. Ne znam sto da pravam

10. Nade-sunrise

Се зачлени на:
    30 август 2012
    Пораки:
    1.455
    Допаѓања:
    4.694
    Да си одиш дома и да не си правиш непотребни стресови :)

На Stressed Out, NNA, Luna88 и 3 други им се допаѓа ова.
  11. Лаура82

Лаура82 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2018
    Пораки:
    824
    Допаѓања:
    1.807
    Nemas potreba .jas patuvav od Sofija posle transfer i na vrakanje si jadevme kebapi vo Strumica hihi

На Bilka5T, le.soleil, NNA и 8 други им се допаѓа ова.
  12. Marija2007

Marija2007 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2009
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    678
    Moe mislenje e da pravi sekoj kako cuvstvuva. Jas pisav i pogore realno ovie 14dena posle ET gi odlezav, izleguvam niz dvor i kratki prosetki i toa sega otkako vidov sonce. Da, jadev i vo krevet 8 dena. I ne se banjav nitu tusirav edna nedela. No moeto telo taka sakase. Mojata psiha ednostavno pobara odmor i razgaluvanje. Pocnav da se zamoruvam, ponekogas mi se gadi, mi se vrti. Iskreno i si uzivam vo celava situacija. Mi gotvat rucek, me pazat i cuvaat. Moe e da jadam, pjjam, prosetka i pak vo krevet. Vo ovie 3 godini i posle tolku negativni testovi i stresovi sto gi pominav, znam deka e sebicno no ova go zasluzuvam jas i moeto bebe! A vie dokolku ste psihicki i fizicki spremni da patuvate, slobodno mozete. :)
    Pravete sto vi e ubavo na dushata! ❤
    I kraj kraeva nitu lezenje 14dena garantira pozitiven test, nitu pak vozenje 1000km znaci negativen test!
    Srekjno na site! ❤❤❤

На NENA38#, NNA, Dea** и 18 други им се допаѓа ова.
  13. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Jas primam posle sekoj transfer intralipidna infuzija 5 saati. Vo Sistina toa voopsto dobro ne im e izorganizirano, zosto se simnuvas od 5ti sprat na 3ti vo dnevna bolnica, kade lezat i drugi, pa so koronava e dopopnitelen stres. Nekogas nema mesto i treba da cekas, mozebi saat vreme, jas imam cekano.

Inaku toa e visoko proteinska infuzija i se dava na pacienci so avtoimuna istorija na bolest, a nekoi doktori ja davaat i kako dopopnitelna proteinska poddrska.

Infuzijata e 550 den, ali plakjas dopolnitelni 7100 den za tie 5 saati sto im lezis, a nekogas moze samo voda da dobies, za zal toa ne e organizirano dobro vo Sistina, pak ke povtoram

На ladystardust му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Neutesna

Neutesna Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2020
    Пораки:
    185
    Допаѓања:
    552
    Cestitki mila

На Arababy му/ѝ се допаѓа ова.
  15. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.830
    Мислам дека телово мое никад до крајот на мојот живот нема „да чувствува“ и „да сака“ недела дена да не се истуширам :)

Глеј, мојот пример е можеби за некого екстремен, меѓутоа јас намерно го посочив за да охрабрам некои членки што чувствуваат притисок од околината и од докторите, и се плашат дека ако се наведнат, ако седнат нормално на маса да јадат или излезат со пријателките на кафе, ќе направат нешто лошо што ќе придонесе кон негативен исход. Се согласувам со тоа дека секој треба да си прави тоа што чувстува и сака, ама верувај дека не секоја го има тој комодитет и „луксуз“ 14 дена да не станува од кревет додека некој друг ја чува да не ѝ падне некое влакно од коса, ѝ готви и ѝ носи јадење и пиење во кревет додека она гледа серии на Нетфликс.

Имаш парови што живеат сами во странство, имаш парови што родителите и на едните и на другите им се во друг град и не можат да патуваат, имаш парови што од куп други причини немаат помош од страна, имаш професионални жени на кои кариерата не им дозволува 14 дена после трансфер да седат дома и да не идат на работа, имаш и жени што мораат да идат на работа после трансфер затоа што и нивните примања се и тоа како важни во домаќинството. И конечно, имаш земји и здравствени системи каде што добиваш само 3 дена боледување после трансфер. Значи, имаш пациентки што од разно разни причини можеби и да сакаат, не можат да мируваат и да лежат.

И баш на таквите девојки и парови кои се двоумат што да прават, да не случајно го разочараат докторот што им вика да лежат, или понатаму да се прекоруваат себеси што не успеале зашто не лежеле доволно, не треба да им се набива чувство на вина ако одат да прошетаат, или стануваат да готват за себе и сопругот, одат нормално на работа или во продавница по храна. Светските препораки за трансфер се знае кои се, нормално функционирање е главната од нив.

На Dogo, Ketty_80, VirgoStar и 16 други им се допаѓа ова.
  16. Arababy

Arababy Истакнат член

Се зачлени на:
    13 октомври 2021
    Пораки:
    1.115
    Допаѓања:
    2.022
    Еве и јас ке се приклучам тука. Јас го правев трансферот во ск и потоа за дома се возевме со мм 3 часа за до дома пополека. Дома кога си дојдов денот на трансферот ме чекаше керкичката и секако не можев веднаш да си легнам и да одморам туку си поиграв со неа. Другиот ден станав да правам ручек и се што иде со тоа миење садови... И се др ама гледав без многу да се оптеретувам,, а со мене цело време и керка ми. Е сега колку можеш да лежеш со малечко детенце. Станував ако не и по 50 пати во сат од кревет. И др денови веке нормално функционирав.веке легнував кога ке бев уморна. Мене никој доктор не ми рекол да лежам 15 дена во кревет. Кога ке ги прашав што да правам ми велеле 3 дена повеке одмор потоа нормално. Јас така и правев. Кога ке се сака се сака ма што и да правиш!!!

На Rtulka, NNA, tina2018 и 5 други им се допаѓа ова.
  17. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.595
    Допаѓања:
    2.573
    Јас лежев само денот на трансфер. 2 и 3 ден готвев, се туширав. Од 4 ден прошетки и се нормално, без кревање тешко. Успешен трансфер. Мислам дека и циркулацијата е поважна од лежење 14 дена.
    За некоја споредба повеќе одмор ми бараше телото по пункцијата.

На meelitsah, Bilka5T, Rtulka и 10 други им се допаѓа ова.
  18. sun sun

sun sun Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2021
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    279
    Заврши мојот трансфер 2 вративме 3 замрзнавме е сега бидејќи во март имав вонматрична од инсеминација ме фајќа страв малкусе надевам на позитивно за 15 денс тест ми рекоа а нели може на 11 ден поранко нс колку дена покажува преку крв

На Capricorn Taurus, Rtulka, NNA и 11 други им се допаѓа ова.
  19. Inamya

Inamya Популарен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    4.284
    Наздравје нека ти е. Насочи ги мислите позитивно и се ќе биде добро. Остави ги лошите работи во минатото.
    Можеш бхцг и на 11 ден ќе покаже.
    Па те чекаме со висока бета :inlove:

На Rtulka, NNA, Milititi и 4 други им се допаѓа ова.
  20. Kris80

Kris80 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 февруари 2018
    Пораки:
    5.248
    Допаѓања:
    88.273
    Ај да се вклучам и јас во дискусијава :D
    Пред 17 години колешката моја правеше инвитро во Белгија.
    На прашањето “докторе што треба сега да правам” одговорот бил “се што си правела до сега тоа и од сега”
    Истиот ден после трансферот назад за Македонија со авион, и за два дена почна на работа. Дури и на работа направи тест :D 37 годишна, прво инвитро успешно, близнаци алтани :inlove: Сега имаат 17 год. Јас бев тогаш многу млада

Јас не ја послушав, а се си знаев :Dне дека лежев ама седев дома 10 дена и внимавав морам да признаам. И што, не бидна. Мислам кај сите првото инвитро е такво. Сите се плашиме и не знаеме па што е сигурно, сигурно

@sun sun Да вроди со плод :inlove:

На ZvezdicaLea, AnaAnaBanana, Bilka5T и 11 други им се допаѓа ова.