Вонтелесно оплодување

Discussion in 'Бременост' started by pozitiv, Nov 30, 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 vote(s)
    15.2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 vote(s)
    11.5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

59 vote(s)
    3.4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

36 vote(s)
    2.1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 vote(s)
    1.2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

99 vote(s)
    5.8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 vote(s)
    4.7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 vote(s)
    6.5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 vote(s)
    6.2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

313 vote(s)
    18.2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 vote(s)
    0.5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 vote(s)
    16.2%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 vote(s)
    1.9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 vote(s)
    3.3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 vote(s)
    2.8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 vote(s)
    0.6%
  1. Twins256

Twins256 Популарен член

Жено ...НЕ БАРАЈ СИМПТОМИ!!!
    100 пати сме пишале сека СЕКОЈА ЖЕНА Е ИНДИВИДУА САМА ЗА СЕБЕ,СЕКОЈ ОРГАНИЗАМ Е РАЗЛИЧЕН... може и да немаш воппшто,а близнаци да носиш...не си прави дополнителни стресови те молам...
    Занимавај се друго..не знам...читај книги,шетај со пријателите, готви,чисти...милион работи има да правиш освен да мислиш на симтоми...
    Олабави се малце

Last edited: Oct 24, 2021
    Kris80, NNA, NoraMK and 4 others like this.
  2. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Ако си напишала нешто "неубаво" за Трајковски а те препознае и те како ќе ти пререче.
    Чита и тој, можда поретко, али редовно го известуваат, поготово за негативните коментари

NNA, Bilka5T, princessp and 1 other person like this.
  3. ladystardust

ladystardust Популарен член

Ова сериозно?? Некако ми е неверојатно било кој ИВФ доктор да наоѓа време да чита форуми, па и да има „шпиуни“ што ќе собираат информации и коментари од јавни дискусии на нет и ќе му ги пренесуваат.

Martka, princess5, NNA and 7 others like this.
  4. Twins256

Twins256 Популарен член

Само што сакав еден пост голем да напишам во врска со ова,но наместо тоа ке ја означам @ladystardust пошто веројатно ми ги прочита мислите и одговори баш како што јас би ти одговорила.Поздрав друшка Лејди!!!

Само ќе додадам дека јас сум пациент на др.Трајковски,иако имам 1ивф кај него т.е едно успешно но за жал со спонтан, и Криотрансфер,без имплантација т.е бета Нула. Еве сега третото повторно кај него ке го правам,пошто како што Лејди ти кажа,др ме познава ,ми ја познава мојата историја и едноставно му верувам не земајќи ги предвид разните коментари кои ги читам за него овде.Тоа се индивидуални мислења и искуства кои секој има право да си ги пише(форумов е од јавен карактер,нели) но мене апсолутно не ми го менуваат правецот за одлуката каде да го направам следното ивф.
    Останувам до крај таму.Достапен ми е 24/7,прегледите ги закажуваме според мојата работа,а не според нивната.

Што се однесува до вакцината,јас примив две дози на Синовак (втората крајот на јули),требаше постапка да почнам во септември,но ја одложив за декември.Така да слободно вакцинирај си се што е можно побрзо,не влијае ама баш на ништо.
    И сум разговарала со 10 доктори која вакцина-ми рекоа која сакаш,сите се безбедни.

VirgoStar, Kris80, NNA and 4 others like this.
  5. Nikolina35

Nikolina35 Популарен член

Ај Трајковски бос мафије го направивте веќе аман, знае да биде незгоден и брз да ама човекот си ја работи работата и сака почитување на советите и барањата кој ги дал/советувал.

Верувам дека на сите доктори им е пренесено ако се пишувани негде. Пр јас работам во клиника и читам за колешка нешо се пишува - ќе и кажам. Впрочем и нека ги видат критиките, зошто да не. Ама закани и притисоци дека има, не верувам.
    Јас сум отворена книга - карактерно и баш ако има нешто во иднина ќе си кажам овде.

Мишел*, Kris80, NNA and 6 others like this.
  6. Nade-sunrise

Nade-sunrise Популарен член

Ма слободно нека ми "пререче".
    Ако јас како негов пациент имам неубаво за коментирање јавно, треба прво да се замисли од каде потекнува моето незадоволство и како да се подобри ситуацијата, а не да ми пререкува дека немам убаво мислење и да мисли дека јас ќе се засрамам.

Инаку јас сум од тие што во лице им кажуваат се што мислат и добро и лошо. Ако се за фалење, фалба добиваат, ама не оставам неискоментирано ако сметам дека ми е извршена неправда.
    Многу ми е гајле кој што мисли. Како ме третираат, така третирам.

Мишел*, Kris80, NNA and 10 others like this.
  7. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Tie ne trebat da bidat zastedeni od kritiki i pofalbi. Ako rabotis so stranki (bilo kakva profesija da bide), profesionalno e da prifatis kritiki. Osobeno vo medicina.

Мишел*, Milititi, Rtulka and 3 others like this.
  8. zverkica

zverkica Популарен член

Се согласувам со напишаното сто посто! И тоа критиките се стално од истите

S.o.F.i, Idedemja and Nikolina35 like this.
  9. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Potpolno se soglasuvam. Nas ni naplakjaat i za plockite vo ordinacija sto im gi gazime, baram kvalitet i profesionalnost, a ne denes ne ti e den, pa ke me utnes mene ili ne ti se ide na rabota za vikend pa transferot ke bide petok.

Jas vo faca kazuvam i do sega ne mi prerekol doktor za forumov, pa neka se osmeli slobodno :)

Kris80, Snaata, Rtulka and 4 others like this.
  10. Simka*&

Simka*& Истакнат член

Mene ne mi beshe celta da go ocrnam doktorot i ponatamu smetam deka e eden od podobrite ivf specijalisti zatoa i ja dadov mojata doverba, pari, vreme i pred se zdravje vo negovi race zasto site ovie stimulacii ednostavno go opteretuvaat nasheto telo. Isto celta mi e da najdam reshenie na problemot i da ne pravam invitra beskonecno, zatoa i go pishav moeto iskustvo i mislenje za da sledniot cekor da go napravam pomudar. A i zasto bi se navreduvale, mene na rabota ako mi kazat deka nesto ne pravam dobro, se konsultiram i baram reshenie da se sredi rabotata, ama ne znam verojatno sum nova i mi treba vreme da si gi smiram custvata i mislite...pozdrav

Rtulka and Sienna_MK like this.
  11. januari19

januari19 Популарен член

Јас потполно те разбирам. Немам искуство со Трајковски, јас одбрав доктор што сите го оцрнуваа неговиот карактер :DПосле првото не успешно го сменив докторот не ми се свиѓаше начинот на кој ни го водеше целиот процес. Од другиот што го одбрав поминав подобро и се надевам на успех.
    Оди на консултации види каде ќе се пронајдеш, сега барем имаш избор на доктори и клиники.
    Инаку и кај нас е слична дијагозна едвај два фоликули имав. И двата се оплодија и се со одличен квалитет:inlove:

NNA, Rtulka, Tiffany01 and 3 others like this.
  12. Simka*&

Simka*& Истакнат член

Fala na podrshka :*

13. _Vera_

_Vera_ Форумски идол

@Simka*& , жал ми е што не сте успеале од прва, како што гледаш и повеќето овде сме така. Во оваа битка треба прво да се наоружиш со трпение и да имаш предвид дека не е ништо прецизно. Се слагам во голем дел со @ladystardust ама се придодадов да видиш дека не има многу за поддршка. Сега имаш време да одмориш и размислиш, на организмот му треба одмор. Исто така, ти советувам да не се оптоваруваш си бројките- си очекувала 6 ј.к а сте добиле помалку. Очекувањето во овој процес е motherfucker, така да подобро е да колку што можеш ги намалиш, а да се надеваш на најдоброто. Има тука често примери што успеале со 1 ј.к. Квалитетот е битен.
    За промена на доктор, јас не би менела. Стопати сум кажала, кај него сум, и не дека не сум му нашла маана или го сметам за најспособен, туку мои причини да не менувам се: секогаш сум во термин и нема многу чекање, сите се ок со мене, докторот е достапен, имам чувство дека се замара во мојот случај, при секоја постапка пробува нешто ново, т.е имав мали разлики при сите постапки. Најбитно ми е дека посветува внимание и ми ја знае историјата и организмот.
    Ако си незадоволна можеш да смениш, ама пак се не зависи ни од докторот туку од милион работи.
    Инаку за читањето форуми, зошто да не читаат, тоа е ресурс, и добро е да читаат. Е сега, може нешто и ќе ги "погоди" и тие се луѓе, со чувства, па и со его. Како што работам со луѓе, можам да си замислам како јас би се чувствувала јавно да ме критикуваат и оценуваат.. не велам дека тоа не треба да се прави, туку само дека може да е тешко да се "свари". Плус, ова е стварно тежок процес и емоционалниот набој на односот е голем, па многу работи може да не' погодат, многу очекуваме од нив, а тие немаат одговор на се', па лесно е да се разочараме во некој. Ние овде не сме нивни пациенти туку луѓе со мака кои си даваат поддршка, а докторите не се богови, туку луѓе со реални знаења, способности но и лични особини и маани како и сите луѓе. Некој зборел-не зборел, некој еднаш е многу јасен, другпат е конфузен, повеќе од сигурно е дека негде ќе грешат и дека секој секому нема да му се допадне.
    Проценката дали некој др ни одговара си е лична и секој има право да бира.
    Дај Боже кај сите да има се поголем број на успешни случаи.
    @Kolumna , душо рано е, не си ја мачи душичката... Одмаркај и само убава мисла.

VirgoStar, Kris80, NNA and 11 others like this.
  14. Kailani

Kailani Истакнат член

На неколку странски форуми што ги имам читано забрането е да се спомнуваат имиња на клиники и доктори. И кога ќе размислам подобро, сосема оправдано е од многу причини.

Ако јас имам добро искуство кај конкретен доктор, не значи дека и некој друг ќе има. Исто е и со лошото искуство. Секој е со своја приказна. Колку што ги има што успееле кај конкретен доктор, толку има и што неуспеале.
    Секое искуство кај било кој доктор, од било која бранша е индувидуално. За некого некој е најдобар, за некого лично тој е најлошиот.

Многу го читаат форумов и многу формираат мислење за докторите и општо клиниките, баш поради изнесените мислења тука.

Јас лично пред да се одлучам за доктор, бев на консултација кај еден од "поомилените" тука и воопшто не ми се допадна, ниту неговиот однос према мене како пациент, ниту негово мислење за нашиот случај. Па бев на второ мислење кај еден од "понеомилените" доктори тука. Баш тој ми се допадна и неколку трансфери терав кај него.

За последниов трансфер сметам дека докторот направи пропуст и со тоа мојата доверба према него се разниша. Искуството не го споделив јавно затоа што тоа е мој личен став, не значи дека сум во право и не сакав моето мислење да разубеди или да растревожи некоја што веќе е во постапка кај него или планира да биде.
    Мислењето му го искажав директно нему, а неговото објаснувањето сепак не ме разубеди да мислам поинаку.

Одлучив дека е време за промена и следниот доктор што го избрав, по тоа што имам читано е "најнеомилениот" и "најоцрнуваниот" тука.
    Мене изнесените мислењата за него не ме предомислуваат од намерата следната постапка тој да ја води, затоа што имам моја причина зашто сакам да продолжам кај него.
    Но знам неколку од моја околина што баш заради негативните коментари напишани тука (најчесто за неговиот карактер), одлучија дури ни на консултации да не одат, иако првично имаа таква идеја.

Не велам дека не треба да ги фалиме или критикуваме докторите/клиниките јавно кога веќе е дозволено тоа, ама веќе кога се пишува нека бидат издржани мислења поткрепени со факти. И нека е транспарентно за сите, а не за некој само да има пофалби и да не смее да се напише критика.

Last edited: Oct 24, 2021
  15. Hope06

Hope06 Истакнат член

Здраво девојки од 18 август пратив документи за ваучер, на 15 септември ми бараа ново ехо, на 01.10 го пратив, и немам никаков одговор. Веќе ми се истечени и микробиологија и крвна слика, што мислите ќе треба ли се одново да вадам за да ми одобрат?

16. Malecka@

Malecka@ Истакнат член

Фалааа ми даде надеж и сила да издржам до тестот ❤❤

Marija2007, Tiffany01 and sun sun like this.
  17. Aleks33

Aleks33 Истакнат член

Девојки јас да се пожалам, и третив трансфер неуспех ;(
    13ти ден, два домашни теста се негативни, утре ќе се боцнам, ама знам што ме чека пак 0. Остана уште едно бласто змрзнто, ама немам веќе ни надеж ни сила ;(

18. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Офффф душичке;(, само храбро се ќе помине, силата сама ќе ти дојде по некое време а можеби последното ескимче е јуначето кое те чека да ти ги наполни рацете.:inlove:
    Те гушкам и биди храбра!:hug::hug::hug:

19. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Devojcinja, pak jas. Ovie denovi sum blisku i do ciklusot (29 ti den), isto taka 6ti den na transfer. Vo sabajle ima rozevo krvarenje i mi zastana, sega pak imam krvarenje malku. Mu pisav na doktorot, mi rece: prodolzi so terapijata, ke vidime. Dali vi se slucilo da krvarite vaka, dva pati vo ist den vo tek na denovite na transfer? Mnogu mi e strav da ne e ciklus ;(

20. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Пак ли муабетот за клиники и доктори… never gets old:)
    Не е во ред доктори да префрлаат на членки за нешто напишано ама па и не можеме да бидеме сигурни дали сите членки пишуваат вистина,а ако не пишуваат вистина и користат вистински имиња на јавна платформа,тоа е клевета.
    Мене не ме допираат туѓи мислења и најчесто ги рипам објавите каде што се оцрнува некој Др или па претерено се фали. Ама има луѓе на кои им значат мислењата затоа по 10000 пати е кажано од мн членки да се внимава што се зборува…
    Ајде на повесели теми да се префрлиме:)
    Честитки до сите со позитивен резултат:inlove:
    Во врска со вакцините, јас се вакцинирав со втора доза почеток на август а правев ивф во септември.
    Следно ми е трансфер ама си го одложувам, зошто ми фуфка и така:D

NNA, Twins256, _Vera_ and 9 others like this.