Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

198 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

59 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

36 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

99 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 глас(а)
    4,7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

313 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

280 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 глас(а)
    0,6%
  1. Mateas

Mateas Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2021
    Пораки:
    283
    Допаѓања:
    600
    Здраво девојки ❤
    Денес ми е 6ти ден од трансфер (вративме 2 ембриони на 28.10).
    Имам едно прашање, секојдневно во изминативе денови чувствував тапа болка во долниот дел од стомакот, но само на моменти.
    Денес истата беше почеста, и беше претежно на десниот јајник. Исто така со бришење при мокрење, за прв пат од изминативе денови забележувам погуст секрет. (Не многу количински, но се познава).
    Дали некоја имала слично искуство и дали е тоа некаква индикација?
    Ви благодарам и имајте пријатна вечер.

2. Mihaela123456

Mihaela123456 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    1.698
    Допаѓања:
    2.745
    Preporaka za Ivanovski.

На Martka, spasovskam, princessp и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Ermira1211

Ermira1211 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јануари 2021
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    72
    Devojki ako moze nekoja da mi odgovori koja koristela mikroginon kakvi nesakani dejstva imavte. Ve molam odgovor

4. Nbnbnb

Nbnbnb Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2021
    Пораки:
    895
    Допаѓања:
    1.663
    Vidi so Manu sto ke ispadne rezultat pa duri se spremas za Novo ivf napravete si kariotip I ispituvanje na imunologija I posovetuvaj se so Petlickovski toj e dobar geneticar ke ti dade nasoki za eventualno ispituvanja ama locekaj rezultati od kariotip I od Manu od plodot pa odnesi zaedno da gi vidi, ajde I Samo napred.I vo odnos na toa koj doktor od dvajca navedeni jas mislam Mitko Ivanovski covekot e pomlad I entuzijasticen dosta, mislam i ima dosta zadovolni clenki od nego, I vodi bremenost do kraj I poradja a ti zakazi I kaj dvajca pa ke si odlucis kaj koj ke ti klikne.

На Martka, Blondie715, Mihaela123456 и 4 други им се допаѓа ова.
  5. Nbnbnb

Nbnbnb Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2021
    Пораки:
    895
    Допаѓања:
    1.663
    Jas koristev nesakani dejstva nemav edinstveno mi bese sube deka sekoja kontraceptivna pilula predizvikuva zgrutcuvanje na krv a jas sum so trombofilija vrodena I si prasav da li da koristam aspirin I koristev na sekoj vtor den.

6. Damjana5

Damjana5 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јануари 2020
    Пораки:
    289
    Допаѓања:
    898
    Браво храбрице...секако дека нема да се откажеш...ќе успееш , после дождот доаѓа сонце ..ќе те огрее и тебе најмила :hug::l:

На NNA, Sienna_MK, Milititi и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2020
    Пораки:
    1.506
    Допаѓања:
    2.917
    @Jetche види срцка ако може да се испитаат новите ембриони пред следен транафер. Тоа е најпаметно.

На Sienna_MK му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Bilka5T

Bilka5T Истакнат член

Се зачлени на:
    7 август 2017
    Пораки:
    213
    Допаѓања:
    515

Многу ми е жал, но нема застанување. Ова треба да се индикации за конкретен проблем. Како што ти пишаа, истерај си Ману, кариотип, испитувања на имунологија, мутации (ако не си ги правела до сега). Распрашај се за анализа на ембрионите. Разговарај со двајцата доктори, види какви се нивните предлози за понатаму, види кој е поангажиран да открие кои се проблемите и секако, види со кој се чувствуваш посигурно.

Никако не си ставај на ум дека никогаш нема да имаш здрави ембриони. Не знаеш кој е проблемот, многу работи се решаваат. Дур дознаеш посветете се на подобрување на квалитетот на јајце клетките и сперматозоидите. Прочитај ја It starts with the egg, види што можеш да направиш за себе, прочистување на телото, здрава храна и дополнителна терапија. Ако ти предложат/дозволат терапија со микронизирана Dhea и Ubiquinol, имам по едно кутивче да ти подарам. Но и не мора да терате агресивно со витамини, дајте си одмор и душата треба да се залечи. Те гушкам силно.

На NNA, Nbnbnb, Persefora80 и 4 други им се допаѓа ова.
  9. sun sun

sun sun Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2021
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    279
    Popovic

10. Ermira1211

Ermira1211 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јануари 2021
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    72
    Jas imam varikozni veni i si pijam flebaven za veni toa e na prirodno baza, o pak gledam kako da mi oteznato dvizeneto, i se mislam dali da se java kaj anita ili da pocekam do ponedelnik

11. lia22

lia22 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2010
    Пораки:
    1.376
    Допаѓања:
    2.905
    Nema predavanje kakvo predavanje nikako,samo napred ke uspeesh
    Ve chitam site tuka iako ne pishuvam vo posledno vreme radi slatki obvrski okolu maliot,vprochem i jas ovde barav soveti i poddrshka...fala im na site,ako mozam nekako da pomognam vo sekoe vreme ne e problem.
    Inaku od mene preporaka da odish kaj d-r Ivanovski.Toj e mn.dobar i struchen d-r,chovechen.Od moe lichno iskustvo bi ti rekla kaj nego da odish,odlukata e sepak tvoja.

На Martka и tina2018 им се допаѓа ова.
  12. Arababy

Arababy Истакнат член

Се зачлени на:
    13 октомври 2021
    Пораки:
    1.115
    Допаѓања:
    2.022
    Popovic

13. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2020
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    4.530
    Mnogu mi e zal sto trebase da pominuvas niz ova:l::l::l::hug:.
    Moj licen, iskren sovet e, pred da odlucis za doktor, potrudi se da soberes pari, i da napravis biopsija na embrionite. Kako sto sum razbrala od clenkite ovde, ima opcii sekoja klinika ovde da napravi biopsija na embrionite. Go odnesat vo Turcija materialot za ispituvanje. Nemoj da napravis transferi pred da gi ispitas embrionite sto ke gi imas sega. Vo slucaj ako najdat nesto vo Manu od plodot. Ako ne najdat nisto, siiiiite mozni ispituvanja napravi gi pred da pocnes, i baraj isto taka od doktorot da ti ovozmozi biopsija da napravis.
    Svesna sum deka e skapa rabota. Ne znam kako stois finansiski. Baraj pomos ako treba. No nemoj veke da dozvolis da se skrsis uste ednas vaka. Napravi sve sto e mozno pred da transferiras embrion!
    Mlada si, godinite ti se golema prednost. I sigurna sum deka ke uspees. Samo ne dozvoluvaj nisto da ti pomine bez da ispituvas. Baraj odgovori!

Ti posakuvam uspeh:punch:

Последна измена: 4 ноември 2021
    На Animini, NNA, Persefora80 и 5 други им се допаѓа ова.
  14. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2020
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    4.530
    Jas vo tvoite denovi, imav krvarenje. Nekolku dena krvariv, ne mnogu ama pri brisenje imav krv. Mislev deka dobiv, se razocarav skroz, ama na kraj ispadna deka bilo samo implantcisko krvarenje. Imav bolki celo vreme (menstrualni), glavobolki i imav potreba za odmor. Mi se spiese (dobro uste mi se spie mnogu).
    Ama na kraj, nemoj da gi baras moite simptomi kaj tebe. Sekoj organizam e razlicen. Jas na primer nemav voopsto bolki vo gradite, sega pocna da me bolat, a ovde procitav clenki site so bolki vo gradi pred pozitiven test.

Ti posakuvam uspeh.:l:

ps. ako sakas, vo 7dmi den, ako ti se blasto embrionite, napravi si test. Mene vo 7dmi den mi se pojavi vtora bleda crtka, a imam samo eden embrion transferirano.. moze i tebe ke ti izleze ako si trudna:hug:

На NNA, Kris80 и Sienna_MK им се допаѓа ова.
  15. Mateas

Mateas Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2021
    Пораки:
    283
    Допаѓања:
    600
    Ти благодарам на исцрпниот одговор :) .
    И денес имам слични болки и повеќе секрет од вчера.
    Како и што кажа, би направила тест но трансфер правевме на трети ден и не беа бласто туку два осумклеточни..
    Според тоа мислам дека е рано 7ми ден да правам тест, би почекала уште 4-5 дена ❤

На NNA, Rtulka, Sienna_MK и 4 други им се допаѓа ова.
  16. Twins256

Twins256 Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2020
    Пораки:
    806
    Допаѓања:
    6.652
    Ах душо...многу ми е жал..два пати минував низ истото...Мораш напред,како што кажа,нема откажување..

Јас во мојот случај не превземав ништо...не направив кариотип,ниту па ПГД испитување на последните 2 ембриони пред криотрансферот.
    Последниот пат др.ми рече дека 99% е негова грешка,дека ја утнал овулацијата и трансферот ..можда еден беше разликата.(овој пат,немав ни имплантација,бета нула) И касно почнав со клексани, 5 дена пред трансфер,пошто сум со мутации,хетерозигот...Му поверував,прифатив и реков одиме понатаму повторно заедно.
    А претх.ИВФ лани и една природна бременост во 2016г завршија со спонтан.

Друго,се плашам од резултатите.Што ако на кариотипот не се добри резз....што понатаму,има ли некаков лек за тоа....Или пак ако на ПГД испитувањето добијам добри резз,а повторно доживеам спонтан?
    Повторно ќе се вратам на почетокот со милион прашања во главата и исушен мозок од мислење дал воопшто некогаш ќе станам мајка...

И кога би испитувала сè, и кога не би испитувала ништо,јас повторно ке минам низ целата ивф постапка,како и што ја планирам сега крајот на декември...
    Па си реков,еден е Господ,овој пат ќе биде вистинскиот.
    Само се молам да извадам доволно ј.к и здрави ембриони да имам да ги замрзнам и на крајот на краиштата пак ако не биде, ништо,ете, можда ќе пробам да ги пратам на ПГД...ама повторно ке бидам скептик и ке се плашам од резултатите....
    А тоа значи дека мозокот ќе ми чури и знам дека ке си направам дополнителни стресови и кога ќе дојде денот за трансфер,веројатно и јас ќе барам мене да ме замрзнат на 14 дена да го дочекам тој ден Д за бета...

Не знам...и јас сум збунета,не знам што е најпаметно..но едно знам...ДЕКА ОВОЈПАТ КЕ УСПЕАМ што и да направам!!! Последно ќе биде!!!✊✊ Сигурна сум и верувам!!!

Моја пријателка имаше 4 спонтани едно по друго,можда на 3-4 цикуси разлика...не направи никакви испитувања на ембрионите,туку се одржуваа со витамини и суплементи...5-от пат беше успешен, природно,синчето има сега 1 год.

Е зашто тие не однесоа ништо на испитување,ниту пак преземаа поголеми чекори понатаму???
    Стресови и те како доживуваа...но веруваа дека ке успеат и ете...

Сакам да ти кажам дека во врска со овие фамозни испитувања ке налеташ на безброј различни мислења...
    Направи си душо како ќе ти каже не само ивф докторот,туку и имунолог,генетичар...Слушај ги нивните насоки.

Јас овој пат нема ништо да направам освен витамини и суплементи,зашто едноставно знам дека ке успеам.
    Ке терам овој пат како ми вели душата.
    Можда одам со глава во ѕид,ама таква личност сум и многупати ми успеало во животов...Пукната ми е главата од буткање ѕидови,ама имам успех!!
    Парите и вака и онака ке се потрошат исто...но барем телото и мозокот ќе си ги поштедам од стресови.

Ти посакувам среќа и успех понатаму,и сите резултати што ке ги добиеш да ти бидат најдобри!!!✊✊

П.с Извинете на долгиов пост

На Meckicja, NNA, Lost angel и 19 други им се допаѓа ова.
  17. Twins256

Twins256 Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2020
    Пораки:
    806
    Допаѓања:
    6.652
    Честитки и гооолеми гушки за сите што си ги видоа 2-те цртки и високи бети❤❤❤
    Не ве тагнувам да не испуштам некоја!!!

На viktorij, NNA, Lost angel и 5 други им се допаѓа ова.
  18. CvetCvet

CvetCvet Популарен член

Се зачлени на:
    8 јуни 2020
    Пораки:
    557
    Допаѓања:
    1.369
    Честиткии за сите позитивни бети, па ајде сите да не префати ❤️

@Jetche многу ми е жал мила, ама само храбро напред, дај си време неколку дена да помине првичниот шок, и после полека, оди кај двајцата на разговор, види каде ќе се чувствуваш подобро.
    Ќе си дојде твоето верувај.:l::l::l:

На viktorij и Rtulka им се допаѓа ова.
  19. marte^^

marte^^ Истакнат член

Се зачлени на:
    18 септември 2018
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    34
    Здраво девојки,
    На 29.10 правев пункција и извадивме 10јк. Ми дадоа Естрофем 3х2 апчиња дневно, Crinone гел навечер, Аспирин 100 едно дневно, Фемибион 1 дневно.
    На 01.11 имав трансфер и вративме 2 ембриони, ми додадоа + Достинекс 1/2 наутро и 1/4 навечер поради ризик од хиперстимулација и покачен пролактин од порано и терапијата од после пункција да остане.

Би сакала да ве замолам за искуство, дали и кај вас останува терапијата иста пред и после трансфер, дали сте имале намалување на Естрофем после трансфер.

Поздрав и многу успех на сите! :)

На NNA, Rtulka и tina2018 им се допаѓа ова.
  20. Marie86

Marie86 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2020
    Пораки:
    365
    Допаѓања:
    661

На tina2018 и Mateas им се допаѓа ова.