Изведување на тестот за утврдување на инсулинска резистенција е со мерење на нивото на инсулин во крвта - на гладно, по 1 час, па по 2 часа од оптоварување со гликозен раствор (OGTT). Паралелно се мери и нивото на гликемија во крвта. Со мерење на само гликемија не се утврдува ова метаболично нарушување. Тестот со мерење на само гликемија е околу 400 ден. Тестот со мерење на гликемија и инсулин е околу 2500 ден. *цените се за приватно испитување
Се сеќавам дека ти побараа тебе дополнително, ама по кој повод не ми е јасно, што ќе им е. Ако веќе бараат ваков документ може да го наведат во потребната документација што треба да се им достави, а не вака само да измислуваат по нешто.
Zdravo devojki, Imav biohemiska posle IVF.Od kako prekinav so terapija dva dena posle toa dobiv ciklus.Vecera imav zakazano kontrola,no doktorkata ne bese tuka imala iten slucaj.Pa ne ja napraviv.Mi ostana misla dali posle neuspesno IVF mora da se odi na kontrola da se vidi dali se ubavo se iscistilo ili ne e zadolzitelno. Ako nekoja ima iskustvo neka pise.Na site vi posakuvam useph i dve crtki.
Се исконсултирав со повеќе лекари за вчерашните резултати, и плус со ембриологот од Плодност што не води и имаме поделени мислења. Лекарите (едната докторка е што ме води за хипотироидизам, другиот лекар е од друга област специјалист, 3тата е општа медицина, што има инсулинска резистенција) викаат да сме почекале да не го почнуваме метформинот.. А ембриологот и ендокринологот др. Бранкица од ни рекоа да почнеме со терапија.. И сега веќе не сум паметна што да правиме..
Jas imav biohemiska, ne mi rekoa deka e zadolzitelno da se otide, jas da ne mi bide misla bev kaj maticniot doktor i se bese vo red, samo pauza mi rece zaradi smiruvanje na hormonite od 2 do 3 meseci za nareden transfer
Да си ја слушаш др Бранкица и да си пиеш. Немаш штета од метформин, напротив. Може само да ти помогне
Vo ista situacija sum bila i jas. Jas nemam nikakva diagnoza osven GTT testot sto mi bese vo granica. Dimitrov vednas mi prepisa Glucophage (i toa 3 pati povekje od tvojata 2*750xr dnevno). Vo megu vreme, sakav mislenj od endokrinolog, se konsultirav i mi rece so vakvi vrednosti, ova terapija ti e agresivna i ne ti treba. Mozes samo so rezim na ishrana da go drzis.Mnogu bev zbuneta. Ama resiv da go slusam Dimitrov. I mislam deka dobro postapiv. On mi rece okolu 5 meseci na bremenost ke mora da go pijam, posle ke go prekinam. Jas mislam deka mene glucophagot mi deluvase mnogu dobro. I sum skoro sigurna deka vlijaelo i vo kvalitetot na moite jajce kletki vo procedurata na ivf sto go zavrsiv uspesno..
Fala mnogu na odgovor.Mi ostana misla dali mora da se pravi kontrola,bidejki od klinikata taka mi kazaa.Kako i da e za nareden tranfer ke cekam sigurno 2 ili 3 meseci, a moze i poveke. Dodeka psiholoski da se smiram,nekako mnogu se izmoriv.
Ме збунија скрос, а Стефан од Плодност ни рече да пиеме и 2цата и дека очекува дека ќе има подобрување и кај спермограмот и кај мене со квалитет на ј.к.. А докторката од Патофиза и радиологот ми викаат дека ако сега сме почнеле цел живот ќе сме ги пиеле и демек можело да се среди само со исхрана и вежбање.. А еве веќе 2 месеци сум на режим и вежбам, и не мрднувам со кг, а тсх ми е 0.032… што значи не е до тироидната. И стварно незнам веќе..
И на мене ми рекоа дека може со исхрана да се регулира но сепак ендокринолог превентивно ми даде глукофаж од 500 да појам после ручек и ми спомна за подобра овулација. Веќе 2 години го пијам и немам мака од него. Мислам дека треба да го пиеш додека си во постапка и во бременост