Здраво После колку време од завршување на вагиналети, се работи за Мелинора, може да се направат микробиолошки брисеви?
Колку што разбрав моментално експериментално почнале да прават ПГД во Македонија и тоа во Ремедика во соработка со Ману
Конкретно Во Гевг во болницата може само да ти земат крв за викенд а резз да добиеш тек понеделник. За викенд може да ти испитаат бхцг само ако си итен случај , пример да крвариш нешто, да има сомнеж за ванматетична .... Направи си во петок ако не ти се чека до понеделник
Jas treba na n Jas vo nedela prekinav i dosega trebase da imam dobieno i utre trebase na kontrola , sega ne znam sto da pravam da se javam kaj doktorot ili da pocekam uste malku
ha Jas tocno na den sum dobila ama sum slusnala deka sve e individualno i da kasnit ne e problem posto e od hormonite sto gi primame
Hm ako e taka pak pravat nekoi kombinacii da si inkasirat pari ako e vo sorabotka so Manu logicno e valjda da ookrie pola trosoci fondot ako e vo privatni bolnici privatno ke si placat gradjanite nejse ajde I ova e nekoj cekor napred makar I eksperimentalno.
FZO nema predvideno sredstva za pokrivanje na trosoci za PGD, jas rabotev vo budzetska institucija pred da se iselam i redovno sledam budzet, osven vo 2022 god ako nesto vovedat, sto ne mi se veruva, gledajki gi trosocive so krizava, daj boze, da ne zvucam pesimisticki. Btw se soglasuvam deka treba delumno i drzavata da pokriva takvi trosoci. Na primer vo Svajcarija osiguruvanjeto ne pokriva PGD, ali ima standard da si platis 500fr od embrion bez problem, sto za nas vo Makedonija se mnogu pari
Болницата се викаше Memorial Sisli Hospital, таму го правев ивф и за мојот случај 3 пати отидов, еднаш направив хсг, другиот пат за пункција и третиот пат за трансфер, затоа што ако правиш PGD, мора трансферот да биде наредниот циклус. Поздрав
@Nbnbnb @Blondie715 Ниту ФЗО има предвидено да покрива, ниту па во скорa иднина ќе покрива трошок за ПГД. Моментално терапијата по трансфер не ја покриваат, а не па ова. Министерството уште нема одговорено на барањето на здружението да се сретнат за да се дискутира можноста да се зголемат бројот на ваучери, а не па за ПГД да се размислува да плаќаат. Ама реално ако правиме муабет, ПГД и не е задолжителна процедура. Доброволна е. Ако сакаш ја правиш. Фондот на кој основ ќе го покрива овој трошок? Покрива пункција, покрива трансфер како нешто што мора да се помине. ПГД не е нешто што мора да се направи. Не знам баш дека фондот наш е доволно "богат" за да покрива незадолжителни процедури. А не ни имам слушнато досега дека здравственото осигурување на било која држава покрива ПГД.
Dovolno e da napravat nekoj cekor napred, da pokrijat zamrznuvanje na embrioni ili FET, barem neka mrdnat nesto, od kako se vovede ovaa subvencija, nisto ne unapredija. A za pari vo FZO veruvaj ima, bitni se priortetite da se odredat dobro
Баш така. Редно е да се направат некои измени во законот за БПО. Ама сепак, поприоритетно е да се обезбедат повеќе ваучери, посебни ваучери за FET, да се покрие терапија по трансфер, замрзнувањето на ембриони. ПГД па и не е приоритет на листата на трошоци што треба да ги покрие фондот. Искрено не ни мислам дека некогаш ќе биде.