Nerazbiram kako samo 3 pati , pa jas ovde samo za merenje na folikli edno 3-4 pati ... pa sega za transfer edno 5 pati kakov e ednometriumot da s evidi , pa hormoni ... stvarno ne razbiram ... ova so bolnica nadvor strav me faka ... meseci treba sedenje ... valjda skeoj sluchaj razlichen ... ama vo ovie 2 godini milion pati bev ...
Јас последниот пат кога бев за трансфер во Ремедика ,ембриологот ми спомна за ова дека е во фаза на истражување, но во соработка со Жан Митрев и дека сега за сега е бесплатно. Па колку е точно не знам и не ми се верува. Некој што е таму може да праша до каде е работата.
Ај да не биде рекла-казала муабети и да се шират дезинформации. Последниве неколку месеци Ремедика во соработка со лабораторијата за хумана генетика на МАНУ правеше истражување за нова метода на неинвазивно пренатално генетско тестирање (нИПГТ) со цел објава на научен труд, прв од таков вид, не само во Македонија, туку во цел регион. Со ваквата метода не се врши инвазивна биопсија на ембрионот, туку се анализираат генетските маркери на течноста во која ембрионот се култивира до фаза на бластоциста. Методата е револуционерна, имајќи предвид дека самиот ембрион не се чепка и истата апсолутно ги заобиколува ризиците кои можат да се јават со инвазивната биопсија (престанок на развој на инаку генетски нормален ембрион по класично ПГД). Моментално во свет се работи само во Јапонија и Шпанија. Дури ни Америка сеуште не ја применува, сеуште се осврнува на класичната ПГД. Во овој период во Ремедика беа селектирани ембриони бластоцисти од повеќе парови што беа во ИВФ процедура (со нивна дозвола се разбира) чија што култура понатаму беше пратена на тестирање во МАНУ. Целта е доколку резултатите се покажат релевантни да се воведе во клиничка пракса и да им се нуди како опција на паровите при ин витро постапките. Како и дали воопшто ќе започнат да ја применуваат во Ремедика, останува да видиме бидејќи официјалните резултати и заклучоци не се сеуште објавени. Со оглед на тоа што стануваше збор за студија правена за научни цели, се разбира дека не ни беа пресметани никакви трошоци. Трошоците за ваквото тестирање доколку се воведе во практика ќе бидат значително пониски од класичното ПГД, што е уште една предност на методата, што на паровите им отвора дополнителна можност во селекцијата на најздравите ембриони при трансфер.
Сега видов дека грешка сум направила и морам да се поправам, најверојатно потсвесно ме наведе тоа што ги читав другите постови претходно. Лабораторијата каде се вршеше тестирањето е Лабораторијата за хумана генетика во Жан Митрев, не МАНУ. Значи МАНУ не е никако поврзана со ова, беше соработка меѓу Ремедика и Жан Митрев Клиник.
Јас правев ПГД на ембриони во Солун во клиниката Newlife, мене лично ми даде одговор за моите абортуси и долгогодишно талкање по нашиве клиники. Кај мене беше неопходно да се направи иако каритипот кај двајцата е нормален. Како poor responder и некој што не произведува многу ембриони најмногу три од стимулиран циклус ова за мене се покажа како најекомичен резултат ако можам така да го кажам со оглед дека плаќаме ненормални цени на приватно но сепак добив одговор што понатаму без да губам повеќе време. Се сложувам со членките дека не мора да биде покриено од фондот бидејќи и не е задолжително, но јас ќе бев среќна и да ми го понудеа како опција, не го искористив третиот ваучер од фондот бидејќи немав опција да направам ПГД кај нас, затоа целото инвитро со ПГД го направив во Солун. Во мојот случај бев стимулирана со мериоферт од 300 единици со цела терапија ме чинеше 900 евра, пункција и оплодување ICSI 1900 евра на ден на пункција, трансфер посебно ако има е 900 евра, ПГД ( биопсија на неограничен број на ембриони е 900 евра и плус дијагностика е 230 евра за секој поединечен ембрион) јас платив 1890 евра за 3 ембриони.Резултати за 2 недели. Сакав да го споделам моето искуство бидејќи доста талкав додека да дојдам до тука, ако на некоја и треба дополнителни информации слободно нека ме контактира. Ви посакувам успех на сите и да има многу високи бети пред нова година
Jas od ❤ i dusha ti posakuvam ovoj pat da ti bide uspeshen do kraj i za 9meseci da bidesh srekna mama so bebush ziv i zdrav vo race Bev chlen vo ovaa grupa se bodrevme zaedno.Doziveav pregolema bolka mozebi i ke se setish na mene...no eve me ogrea sonce najubavo na svet i mene(mojot sin,mojata radost najgolema),ja dobiv ,,vojnata,,po izgubenata bitka. Te chekam so ubava vest za 2nedeli,so lesno
Се сеќавам мила, живо и здраво да ти е синчето, многу многу радости да ви носи, јас мојата битка ќе ја продолжам после нова година
Мила за во странство обично фоликулометрии се прават во матичната земја, во странство се оди само за пункција и трансфер. Терапија примаш дома и матичен гинеколог ти прави фоликулометрии и ти следи дебелина на ендометриум, они од таму ти кажуваат кога да одиш во странство за пункција
Девојки сакам да ве прашам, тие што сте со вродена тромбофилија и сте вакцинирани против Ковид, кои вакцини сте ги примиле и дали сте се консултирале со трансфузиолог претходно? Кои вакцини ги препорачуваат за нас со вродена тромбофилија?
Кога викаш дека ПГД ти даде одговор за абортусите на што конкретно мислиш? Постои нешто што се вика super-fertility или hyperfertility за што имам читано и твојов случај многу ме потсеќа на таа „дијагноза". Матките на жени со хиперфертилност се исклучително рецептивни и овозможуваат имплантација на сите ембриони, дури и оние со големи генетски аномалии што кај други девојки не би се имплантирале или би стигнале само до биохемиска бременост. Во недостиг на објаснувања за повторувачки абортуси, ваквата теорија нуди одговор на некои прашања. Конкретно кај мене, трансферираниот ембрион беше генетски нормален на нПГД, па пак бременоста ми заврши со спонтан. Јас не само што не добив одговор на прашањето зашто ми се случи престанок на срцева акција во осма недела, туку ме остави со уште поголеми дилеми, но и гнев, лутина, страв и депресија од понатамошни процедури, баш поради фактот што ете ни генетски нормален ембрион не ми беше гаранција за здрава бременост и дете. Инаку апсолутно се согласувам дека девојки на 35+ и особено оние со послаби резерви од ПГД би имале најголем бенефит и би им се скратиле години талкање, маки, финансии од повторувачки трансфери и разочарувања доколку од старт би им се понудила и оваа опција. Драго ми е што процедурата поминала супер и ти посакувам конечно да си го дочекаш она за кое со години сонуваш.
Мислев на тоа дека моите ембриони сепак се со аномалии( тоа мораше да се потврди)и дека навистина матката ги прифаќа а после тоа мора да поминувам низ абортус, тоа беше и советот од двајца инвитро доктори. Кај мене лично имаше страв после третиот трансфер да продолжам со класично инвитро. Читав од други членки дека и покрај здрав ембрион добиен со ПГД не се случила имплантација, јас исто така бев спремна и на тоа но сепак бев на став да ги проверам ембрионите пред следен трансфер. Веројатно и ПГД не е решение за сите, јас сепак го споделувам моето искуство после лични неуспеси, сепак мораше да мрднам од точка на тапкање во место и добивање на ист неуспех. Ова за мене беше одговор за тоа што понатаму, сеуште мисијата не е завршена. На тебе мила ти посакувам што побрзо да дојдеш до бебенце во рацете
Fala mnogu Te ochekuvam po nova god.so najubavata vest.Ti pushtam stekja na tebe mnoooguu,a i na site moi soborki ovde ❤
Dali dobro ve razbrav, ama vie ste bile megju tie parovi so najnovata metoda na testiranje embrioni vo remedika, taka? I testiranjeto vi bese pesplatno? Dali uste trae toa ispituvanje i kolku koshta invitro vo remedika dokolku e so vaucer or fondot?
Zosto ne mozevte kaj nas da napravite pgd? Neli newborn i sistina pravat pgd so toa sto prakjaat za testiranje vo stranstvo. Taka neli e poevtino? Kolku pari ve cineshe vkupno celata procedura?
Dobro utro devojki. Posle kolku vreme od primena vtora doza za kovid 19 pravevte transfer? Fala na odgovorite i ubav den
Devojki,kariotip privatno kade mozam da napravam i kolku cini za dvajcata. I rezultati za kolku vreme. Na klinika nema termin nikako
Ние правевме овде Ginekaliks 50 divizija 40/1-4, Skopje 1000 02 313 3311 https://g.co/kgs/NMW4Hz (Не знам добро ли го копирав линкот). Не фати малце помалку од 11000 за двајцата. Резултати ни рекоа за месец дена ама мислам побрзо излегоа.