Јас сум хетерозигот на МТХФР на двa гена. Го прашав Кунгуловски од Жан Митрев дали има ризик за згрутчувања од вакцините - рече дека оваа мутација е многу честа посебно кај нас и не треба да е ризик (сепак не е трансфузиолог). Се вакцинирав со АстраЗ. немав проблем. Сега за третата разговарав со трансфузиолог, ќе следам антитела и д-димери пред да ја примам (затоа што сум трудна и сум на пауза од клексани).
Е браво значи. Отпусна листа на бебе, 2D ехо, друга глупост што ќе им текне следно да побараат @Kailani што прати ти? Спермограм нов стави ли?
Фала ви најмногу за одговорите, нема да имам време да се консултирам со трансфузиолог, но ќе се вакцинирам секако пред трансфер, само не знам дали ќе стигнам со две дози, ама ако има фајзер таа може и во бременост, фала ви многу
Сепак не стави спермограм хехе. Си го штедиш мажето Јас веќе го имав измалтретирано да прави со спермокултурата, па го ставив за секој случај. Ако ме вратат за 2D ехо многу ќе се смеам
Zdravo zenski. Ako moze pomos. Treba da primam dekapeptil depo, nekade posle ovulacija. Toa verojatno se smeta za dolg protokol. Dali nekoj ja primal ovaa inekcija? Pa prasuvam sto i kako posle? Se merat hormoni? Se sledi endometrium? Kako odi celata postapka? Ve molam za iskustva
Истите како и за прв ваучер со тоа што ХСГ, инсеминации, лапаро/хистеро ако имаш правено си важат, не треба нови. За второ дете плус поднесуваш и извод на родени од првото, кое треба да има најмалку 18 месеци.
Сепак да си се консултиташ со трансфузиолог... Пс.. Јас (лично мислам) во прво тромесечие не би да примаш вакцина ((да не ме разбереш погрешно сепак консултирај си се со д-р.))
Koga ke dobies odgovori od Petlickovski pisi sto ti sovetuval I jas sum kombiniran heterozigot I mene me Interesira toa no sea sum bremena I vakcina ne mi e vo opcija posle poroduvanje moze.
Женски хелп Денес 11 ден од ЕИ правев тест негативен. Вратено е шест клеточно ембрионче на трети ден. Има ли надеш да се смени нешто, или рано сум го направила. Ве молам доколу има некој да сподели искуство.
Cekaj Alek, samo nemoj da si sozdavas stresovi, ostani mirna, moze e rano posto e tridnevno embrionce, vo ponedelnik napravi preku krv ili odi negde na privatno deneska ako moze da ti napravat samo nemoj da se nerviras.
Ve molam edno info za kleksanite. Otkako ke vi gi napise vo sema ivf specijalistot, odite na internist da vi pise izvestaj ili sami si kupuvate pa posle vadite izvestaj za refundiranje?
Na moja bliska so izvestajot od ivf specijalist i so upat od maticen odese na Gak vo soba 36 i pisuvaat oni izvestaj i so toj kupuva kleksani i i gi refundiraat parite.Vaka i kazale do 12 nedela, potoa konsultacija so transfuziolog za ponataka.
Незнам да те посоветувам, не сум правела со тридневно ама искрено ти посакувам да е рано и да се израдуваш за некој ден