И јас правев имав и јас неколку мутирани сега примам терапија за тоа а кога ке почнам со постапката за ИНВ ми кажаа обавезно клексан од прв ден мислам дека не е толку страшно бидејки скоро секој ги има
За да нема забуни и да не се креваат непотребни паники. Правиме муабет за генски мутации за тромбофилија. Скоро кај секоја што ги испитала се добива резултат со некоја мутација. Зависно за која мутација станува збор терапијата е метилфолат, метилкобаламин, аспирин и клексан и тоа е тоа. Мутациите можат да бидат хетерозиготни или хомозиготни (мутација во еден или во двата алели на генот). Дали партнерот има или нема мутации за тромбофилија, не е ни битно, затоа што на пример, ако само ти имаш хомозиготна мутација, бебето секако ќе наследи еден алел од тебе и ќе има хетерозиготна мутација на тој ген. Испитување на овие мутации пред ивф се препорачува за да се види дали жената има зголемен ризик од згрутчување на крвта, за да може соодветно и навремено да се третира (иако често и превентивно се прима терапија). За тромбофилични мутации ПГД не се препорачува, ниту пак со испитувањето се опфатени овие мутации, затоа што не се никаков ризик фактор за виталноста на ембрионот.
Мутации на гени имаат сите луѓе. Овие што ги испитуваме се тие што се релевантни за забременување. Сфати го како информација плус за посоодветна подготовка пред трансфер. Нека ти ги види резултатите доктор, трансфузиолог, и обавезно др кај што ќе го правите ин витрото. Моите имунолог тогаш ми ги "прочита" и др за ивф ги знаеше. Тоа е тоа, ништо страшно. Напротив, подобро е да се знае за да се зголеми шансата за успех. Среќно и не грижи се
Прв пат имам трансфер со замрзнати ембриони,од втор ден циклопрогинова од белите , на 11 ден ехо, на кој ден ви бил трансферот, се ми е нејасно, дали и плус друго сте земале терапија
Зависно кога ќе процени докторот дека е најспремен ендометриумот. Тоа е и целта на ехото на 11ти ден. Кај мене конкретно беше на 17ти ден. 5 дена пред трансфер почнав со пролутекс Х2.
Zenski deneska 12 den od viklus, estradiol 3604, vecer stop inekcija i nedela mi zakazaa punkcija. Mi kaza doktorot postoi rizik od hiperstimulacija nekoj sovet?? Mi preporacaa proteinska ishran i mjogu tecnosti. Nesto drugoo??
Jas imav transfer so hiper ama spored doktorot bese so blagi simptomi i mozese da napravime transfer. Mojot bese 2000 i pak dobiv hiper. Ne sakam da te isplasim ama mnogu pij voda i tecnosti zasto ne e bas lesna rabota. Jas pijev i dostineks posle punkcija i pak ne mi pomagase mnogu.