Вонтелесно оплодување

Discussion in 'Бременост' started by pozitiv, Nov 30, 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 vote(s)
    15.2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 vote(s)
    11.5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

59 vote(s)
    3.4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 vote(s)
    2.0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 vote(s)
    1.2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

99 vote(s)
    5.8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 vote(s)
    4.7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 vote(s)
    6.5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 vote(s)
    6.2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

312 vote(s)
    18.2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 vote(s)
    0.5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 vote(s)
    16.3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 vote(s)
    1.9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 vote(s)
    3.3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 vote(s)
    2.8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 vote(s)
    0.6%
  1. Taci0903

Taci0903 Истакнат член

Fala mila. Daj boze site da ja doziveat taa srekaaaa

Arababy likes this.
  2. le.soleil

le.soleil Популарен член

Јас уште ти посакувам и едвај чекам да ја пишеш твојата успешна приказна :inlove:
    Те нема у последно време многу на темава ама да знаеш дека често те мислам и осеќам дека бргу ќе не израдуваш:hug:

Кога ми стигна втората бета помислив абе можно ли е ова мало ѓубре да се поделило, и баш фатив да гуглам која е веројатноста за близначка бременост од единечен трансфер. Процентот беше од 1 до 2 и си реков ај не се трипај, нема шанса:D
    Кога ми кажа матичната, буквално скокнав и вриснав, женава се исплаши :D
    Фала драга, ти посакувам 2022 да ти се оствари најголемата желба:l::l::l:

NNA, LunaGrey, Ivana33 and 14 others like this.
  3. Marie86

Marie86 Истакнат член

Llelelele be milaaaa , kako beee ???
    Ooofff be oooffff .... aman bash ti se raduvav mnogu ... bidi silna nema druga opcijaaaa ...

4. Srcka28

Srcka28 Популарен член

Дали уште ги имаш Имприлот , неможам да ти испратам порака.

5. Bislimska

Bislimska Истакнат член

Ivana33, Bilka5T, princess5 and 2 others like this.
  6. Enci201

Enci201 Истакнат член

Здраво на сите,
    Јас после 3 години пак во темата :)
    Се спремаме за второ инвитро, за второ дете.
    Сакам да прашам имате ли некоја препорака за матичен гинеколог. Одамна сакам да ја сменам мојата.
    Ми треба некој-а што ја знае процедура, и што има добра комуникација со пациентите. Кревање телефон, праќање резултати по мејл и сл.

дамјана and tina2018 like this.
  7. Kateruna

Kateruna Истакнат член

Мене во терапија за следен трансвер ми пишаа embrio glue . Лелеле колку ли чини тоа

8. Bislimska

Bislimska Истакнат член

I have no idea! Прашај си претходно за да си спремна, и со успех да е ;).
    Повише ме заинтересира што е она што го испитуваат во Жан Митрев, ама ќе расчепкам.

Kateruna and La-loca like this.
  9. La-loca

La-loca Популарен член

И мене исто. Ако дознаеш пиши овде :)

10. Сан@31_s_o

Сан@31_s_o Истакнат член

2500 den.se plaka vo aptekata vo Remedika i potoa so fiskalnata odite na transfer im ja davate na sestrite kako garancija

tina2018, Lavica2602 and Kateruna like this.
  11. Zaklina7

Zaklina7 Активен член

Da go imam

Srcka28 likes this.
  12. ladystardust

ladystardust Популарен член

Пишував јас за ова пред некое време пошто нашите ембриони летово беа дел од истражувањето за кое збори Дани, еве тука ќе се самоцитирам тоа што го имам пишано тогаш:

Последниве неколку месеци Ремедика во соработка со лабораторијата за хумана генетика на Жан Митрев правеше истражување за нова метода на неинвазивно пренатално генетско тестирање (нИПГТ) со цел објава на научен труд, прв од таков вид, не само во Македонија, туку во цел регион. Со ваквата метода не се врши инвазивна биопсија на ембрионот, туку се анализираат генетските маркери на течноста во која ембрионот се култивира до фаза на бластоциста. Методата е револуционерна, имајќи предвид дека самиот ембрион не се чепка и истата апсолутно ги заобиколува ризиците кои можат да се јават со инвазивната биопсија (престанок на развој на инаку генетски нормален ембрион по класично ПГД). Моментално се работи само во Јапонија и Шпанија. Дури ни Америка сеуште не ја применува, сеуште се осврнува на класичната ПГД.

Во овој период во Ремедика беа селектирани ембриони хечинг или експандинг бластоцисти од повеќе парови што беа во ИВФ процедура (со нивна дозвола се разбира) чија што култура понатаму беше пратена на тестирање во Жан Митрев. Целта е доколку резултатите се покажат релевантни да се воведе во клиничка пракса и да им се нуди како опција на паровите при ин витро постапките. Како и дали воопшто ќе започнат да ја применуваат во Ремедика, останува да видиме бидејќи официјалните резултати и заклучоци не се сеуште објавени. Со оглед на тоа што стануваше збор за студија правена за научни цели, се разбира дека не ни беа пресметани никакви трошоци.

Трошоците за ваквото тестирање доколку се воведе во практика ќе бидат значително пониски од класичното ПГД, што е уште една предност на методата, што на паровите им отвора дополнителна можност во селекцијата на најздравите ембриони при трансфер.

13. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

A da ne znaete koja druga klinika ja praktikuva ovaa metoda i kolkav e uspehot?

simplegirll likes this.
  14. Kailani

Kailani Истакнат член

"Ние сме во постојан контакт со пациентите после таа тешка ситуација и од искуство, секогаш се доаѓа на крајот до некакво решение што било причината за неуспехот на инвитрото...".

Не знам дали да се смеам или да плачам на кажаново.
    Мене лично апсолутно ниту еден од ембриолозите во Ремедика (вклучувајќи ги и тие што заминаа) ниту ме побарал после трансфер, ниту прашал за исходот, не прашал што испитувања сум направила пред трансфер, не прашал дали имаме некој генетски проблем, ниту пак се заинтересирал да разгледа подетално што би можела да биде причината за неуспесите, а уште помалце па да ја најде.
    Не ме побарале ама баш за ништо. Никаков контакт сум немала со нив освен на ден на пункција и на ден на трансфер, од нецели 2 минути.
    Ова е моето искуство со ембриолозите во Ремедика.

Неколку неуспешни трансфери зад мене, со наводно одлични бластоцисти, за кои јас немам никаков документ од нивниот оддел за потврда на нивната "одличност" и никаков посебен ангажман од нивна страна. Слушав само имаме одлична бластоциста, ај среќно.

По последниот трансфер, откако цела узбуна дигнав, е дури тогаш направив неколку реда муабет со ембриолог и поарно ќе беше воопшто да не го направев. Добив само политички одговори со никаква смисла и логика.

За embryo glu, скоро почнаа да го применуваат во Ремедика, каснат само 19 години, ама секако сме за се назад во времето, па ова како новина ќе му дојде.

Извинете за вечерната негативност од моја страна. Се мислев дали да пишам, ама сепак не можев да прескокнам овој пат, се изнервирав со реченицата кога ја слушнав :@

15. Irisveceflow123

Irisveceflow123 Истакнат член

Istoto i jas mislam, i za sistina i plodnost.isto iskustvo kako jas da go pisev ovoj post.
    NITU EDEN DOKTOR NITU EMBRIOLOG NITU NE MI KAZAL DA PRAVAM ISPITUVANA PRED IVF NITU OBJASNUVANE ZOSTO IVF E NE USPENO , PO ET NE SUM GI SLUSNALA NIKOGAS.

Last edited: Dec 15, 2021
    NNA, Kris80, JanaDarling and 7 others like this.
  16. simplegirll

simplegirll Истакнат член

Isto jas cetiri neuspesni ivf imam za vtoro dete, 6 embrioncina dosega,se ispitano od imunoloski, hormoni, tsh, histero se ok i od embriologo kako sto kaza@Kailani nikogas ne ni sednale da objasnat nesto samo trcam po niv, a ne pa da bile vo kontakt so mene ili da se vide zasto e neuspehot, samo rutinski si terat(ova za remedika),posle sekoe neuspesno ivf i pokraj site moi predlozi dali da se napravi era, nkc, ili drugi opci slednoto e so nekoja mala promena i pak nisto. Za ova embrio glue dosega ne mi ni spomenale za zal

NNA, Kris80, JanaDarling and 3 others like this.
  17. Сан@31_s_o

Сан@31_s_o Истакнат член

Mene mi kazaa deka Embrion glue pomaga za poubavo da se zalepat embrionite i znam samo za Remedika za drugi kliniki neznam dali primenuvaat

VirgoStar and princess5 like this.
  18. marijamarkoska

marijamarkoska Популарен член

На тема барем емпатија по ЕТ морам да го пофалам др. Трајковски дене мене лично ми се јави на телефон да разговараме и да размислиме заедно што понатаму. Можеби за некој не е е којзнае што ама мене мн ми значеше разговорот.

NNA, Kris80, Bejb15 and 8 others like this.
  19. BelataMasai

BelataMasai Популарен член

Od zbor do zbor se slagam so napisanovo za zal

Tiffany01, tina2018, Kailani and 2 others like this.
  20. Dea**

Dea** Истакнат член

Женски 9ти ден од трансфер. Д-димери 2100, немам проверувано ниту бета хцг ниту правено тест сеуште. Не се многу овие д-димери?