Devojki samo sakam da ve prasam pgd koga se pravi, posle punkicija i pred et, Taka ? Bidejki denes se javiv sistina im kazav rez i gi prasav zasto ne mi bese ponudeno egp , i odgovorot bese bidejki sega pocnalo da se pravi. Kako sega a ne pred dve nedeli?
Devojcinja,kako sto znaete, imam 7 embrioni blasto, i sakam da napravam transfer posle nekolku vreme. Po razgovor so razlicni doktori,site mi vikat osven mikrobioloski analizi, nisto drugo da ne ispitam, zasto vo prviot missed ako postignala fetusot do 12 nedela, znaci deka imal nadvoresen faktor sto go ubil. Za mene psihicki po lesno e da ne ispitam nisto(zborim za genetski mutacii). Vo prvata uspesna postapka, piev aspirin, krinon i estrofem. Aspirinot go prekinav vo prvite nedeli poradi krvarenje, i go pojacavme progesteronot so po edno depo nedelno i krvta zastana. Dali smetate deka vredi da se rizikuva bez mutacii da se napravi drugiot transfer? Si procitam vo stranski forumi, mnogu retko se davat kleksanite i antikoagulantnite terapii osven aspirin, a ima golem broj na uspesni prikazni. Ne znam dali kaj mojot slucaj lae zajakot vo ovoj problem, pa da se konsultiram so doktorot za sleden transfer, da primame antikoagulantna terapija preventivno, bez sema na transfuziolog. Ve molam spodelete
Јас да сум на твое место би испитала генетски мутации , така ќе си на чисто ...нема што тоа психички да те оптоварува , повеќето овде сме со генетску мутации и со терапија...зошто да ти биде на мисла
Во разговор со Др.Таше ми кажа дека со клексаните се претерува, а и ја се слагам. Негова препорака е да се даваат доколку има мутации, но и дополнително фамилијарна историја за тромбоза (пр. мозочен удар, варикозни вени и сл.). Сметам дека треба да си испиташ за тромбофилија, но и фамилијарна анамнеза да земеш у предвид. Ти посакувам секое добро
Здраво, дали некоја има информација за Систина одделот за ИВФ дека ќе се реновирал од 1 до 20 Јануари? Требаше да правам транавер после нова година, ако е точнаа оваа информација значи и транаверот ќе ми биде одложен. Звонам кај сестрата не ми креваат веќе два дена
Јас немам испитано мутации. Превентивно почнав со антикоагулантна терапија, плус аспирин и метил фолати. Цела бременост ја терам со клексани/фраксипарини.
Izvini za prasanjeto, dali si imala missed ili spontan nekogas? Ne ti go znam historijata na transferi dobro, pa sakam da znam dali ti napravila nekoja razlika faktot deka si primila antikoagulantna terapija.. Zasto kaj mene se sluci implantacijata i bez kleksani, samo so aspirin.. pa zatoa ne znam kolku vlijaelo faktot deka ne sum primila kleksani i plus sum go prekinala aspirinot posle pozitiven test poradi krvarenje
Da ti e pomirna glava a deka ne e do toa I deka si pokriena so terapija kako sto ti kazaa clenkite ispitaj si trombofilija I na imunologija antitela, napravi TORCH test moze Imas nekoj od virusite I tie se pricina sto moze da mu nasteti na plodot, I na kraj NK kletki ( kletki ubijci) site pogore ispituvanja se na drzavno osven za NK kletki ama ti ke bides na raat I ke gi eliminiras mislite I pricinite za nesupeh ako ima nesto podobro e preventivno da si pokriena so terapija I da mislis na sleden uspesen obid otkolku da stravuvas deka pak ke bide isto a ti nisto ne si prezemala, my mirobioloski brisevi tinse nesto koe se podrazbira bez razlika bila bremena Ili ne toa si e u redovna kontrola.Drugo tiroidna skrien seker insulin vit D se ova so se cekanje rezultati mesec dva ke Trae ti odmorena so sredeni hormoni I psiha vo nova borba.
Сум имала и спонтан и миссед и блингдет овум, и ванматерични...Све нешто. Сум имала трансфери и со и без антикоагуланти. Последниов трансфер гинекологот и мм ( невролог е он);сакаа да идеме без клексан дека д димери и хемостазата ми беа супер. Ама јас им реков дека без клексани нема шанса да правам трансфер. И арно што направивме така. Веднаш по позитивниот тест повторно направив хемостаза и времињата нагло беа скратени. Па тогаш дури и ја појачавме дозата на клексан. Не знам што да ти кажам. Јас имам двоцифрен број на ивф, ама не се нафатив да правам ни генетски испитувања, нит па за тромбофилија. Преку глава ми дојде од болести. Се имав боцнато одамна за кариотип, резз ден денес Не ми е ни земен. Ни НН клетки немам испитано. И за таа работа превентивно пиев декортин. Испитувале Не испитувале, терапијата е таа. Метил фолати, антиклоагуланти, кортико и аспирини.
Фала ти, најдов за сега од Бети 3 инекции имаа само, дека од денес ми рекоа да полнам, па ќе докупувам
Dobra NN KlETki poovekje se ispituvaat koga ne doaga do implantacija, ili rana spontan. jas ne mislam deka ima sega potreba za takvo ispituvanje. Tiroidnata mi e dobro, pa zemam i Selen za preventivno, zemav i vitamin D za preventivno i pak ke zemam, nema da ispituvam tiroidna veke, nikogas ne mi bilo problem. Jas samo za antikoagulativna terapija se dvoumim ama ako e ista dozata na kleksani kaj site, ke zborim so doktorot preventivno da go zemam ovoj pat i ke gi sledim dedimerite i homeostazata. PAk Ke ReCAm, DOkTOroT akcentot na problemot go stavese povekje na nadvoresni faktori (jas nastinata bev taa nedela). Ne mi predloziL ispituvanja uste
Здраво, душо Гледам веќе си добила различни мислења, ама ќе се вклучам и јас. Ако не правиш трансфер овој месец, земи си упат за Институт за имунологија и хумана генетика. Мислам дека беше без термин, не се сеќавам. Таму побарај го др Петличковски, му објасниш што сакаш, за што оспитуваш, ќе ти пише што треба и ќе те боцнат. Резултатите пред 3 години јас ги чекав околу месец дена. Ти пишав баш за овој институт зошто тука се испитуваат поголем број ген.мутации. јас испитував две работи - автоимуни антитела и ген.мутации за тромбофилија. Се согласувам дека е важно и семејната историја да се земе предвид, кај мене има индикации и по тој основ. Не е многу малтретирање ако имаш сила да го завршиш, со едно одење ќе завршиш се ако го најдеш докторот од прва. Јас го најдов во просториите на факултетот, и многу е достапен и ок. Резултатот кога ќе го земеш пак покажи му го да ти го прочита. Од друга страна, ако ти скиснало ептен од испитувања, па и не мораш, аспирин примаш па дај Боже да имаш позз бета ќе испиташ веднаш ф-ри на хемостаза и д димери.
Osven kleksan, razmisli i za kortiko dali da primas. Tie dva momenti vo terapija ti falat, a i preventivno da gi zimas vo min dozi ne e strasno. Jas sto oti se imam ispitano, eve sega i citogenetika na missed ke mi pravat (doktorot mi insistirase), skroz sum pokriena so terapija, pa nekoj air ne vidov od ispituvanjata, samo vreme izgubiv, se e do kvalitet na embrion i dobar endometrium. I terapija e taa standardna. Inaku missed mozno e i od infekcija, cim si bila nastinata, mozno e toa da e pricina, taka gledaj da soberes sili za ponatamu, imas blasto, od prvo in vitro imas implantacija, mislam deka nemas pricini za golemi grizi. Opusti se
Jas sum vo kontakt so Ivanovski, ne mi spomnal deka nema da rabotat, on ke bide na rabota mi kaza. Prijatelka moja se sprema isto za transfer, ne i spomnale ni nejze takvo nesto. Ne mi e verojatno da pocnuvaat so stimulacii, a da ne planiraat transferi.
Лабараторијата рекоа дека ќе се реновира и нема да работи, мене уште почеток на месец ми кажаа јави се нека ге поврзат со андролошка лабараторија за спермограм ке ти кажат најубаво
Да ве информирам. Денеска бев во Систина и точно е дека целиот ивф оддел ќе се реновира. Кажаа дека реновирањето се планира да биде од 01 до 20 јануари 2022 година. Ќе прават дополнителни сали за пункција и трансфер и дополнителни болнички соби (во тој дел), делот за андрологија ( собите за оставање примерок и лабораторијата) и дел од чекалницата. Амбулантниот дел (трите соби во кои одиме на прегледи тековно) ќе работат и докторите ќе бидат тука. Тоа е најнова информација што јас ја добив.