Мене па обратно, на рака што и да боцкам многу ме боли и одма модрица ми се прави. И сестра кога ме боцкала е исто. Ама јас скоро и да немам салце на рака, па може заради тоа. Мене со поткожните инекции најчесто маж ми ме боцка. Клексанот секогаш го става под агол од 90 степени, цела игличка внатре. Прво воздухот, после течноста. Впрочем така и пишува во упатството, а он строго се држи спрема напишаното, нема отстапување хехе. По боцкање само поминува со алкохол на местото и толку. Две-три модрици вкупно ако ми се појавиле вака на стомак. Ама на рака За едниот трансфер боцкав 2х пролутекс, 1х клексан, а нивестим и хориомон на 3 дена. И дека на 3 дена ми се фаќаа 5 инекции, ај демек нешто во рака. Сестата во болница нивестим ми стави на едната рака, мм клексан на другата. Модрици огромни се направија и не ми поминуваа долго време. После уште еднаш сестра ми стави клексан во рака и пак исто беше. И толку, не се решив пак да пробам Се иде во стомак
Здраво, ќе споделам информација бидејќи верувам дека дел од вас ве интересира. Ремедика во соработка со Жан Митрев Клиник и официјално започнаа со неинвазивна предимплантациска генетска дијагностика (НиПГД) на ембриони на парови кои се во ин витро процедури кај нив. Опцијата ја нудат како додатна и изборна во постапките, цената е 200€ од ембрион.
Јас бев пред 2 недели боцкаат во сабота но ако се испитуваат хормони ги пуштаат во понеделник и затоа се понеделник резултатите.
Антитела на тироидна има и во поликлиника Јане Сандански, летово правев,но викенд не работат. Клиничка си работат
Многу убава информација, конечно нешто тргна од мртва точка, се надевам дека наскоро ќе биде воведена и во другите клиники
Девојки за кариотип на гинекологија-клиника после колку време ги даваат резултатите отприлика месец два или и дали таму идете за проверка или како знаете дека се готови
Моите после 2 месеци беа готови. Кога бев да ме боцнат, бројче ми дадоа да се јавам да прашам и од таму ги подигнав резултатите.
Zdravo na site, na 09.12. napravivme embriotransfer na 2 embrioni koi odlicno se razvivale, kako i celata predhodna procedura, celo vreme se bese super no, na kraj zavrsi neuspesno. Dijagnozata ni e zenski sterilitet so maski faktor ( jas imam genetska trombofilija) Koga se javivme na sestrata da i kazeme deka ne e uspesno, ni kaza samo 3 meseci pauza pa moze da probame pak. Prasanjeto do vas mi e dali nekoja kako mene, bila sovetuvana i upatena od doktorot da napravi nekakvo ispituvanje ( na matkata ili slicno) zosto in vitroto ne e uspesno itn itn Izvinete na dolgiot post, prv pat se obrakam na forumov za sovet.
Zdravo mila, dobredojde, zal mi e i ti posakuvam naredno da ti bide uspešno i sto pobrzo da si odis od tuka vo trudnicki. Vaka, bi trebalo da ti predlozi nekoe dopolnitelno ispitivanje ako se somneva na nesto plus doktorot, taka da moj ti e sovet da zakazes konsultacija i da si odis kaj doktorot i se sto ne ti e jasno da si prasas, neka te upati sto ponataka. Dopolnitelni ispituvanje ima mnogu, ne mi se veruva deka treba site, no koga ke navlezes vo ovoj krug mislis deka se treba i na forum mozes da si vidis sto se ne sme ispituvale i pravele, ali sekoj si e prikazna za sebe. Poleka samo i smireno, za se postoi resenie, samo prasuvaj i baraj odgovor.
Имаш замрзнати? Прашај мислам дека можеи на нив. Е сега незнам дали може на сите или на тридневни. Мене ми го спомнаа како опција, ама моите се тридневни и секако би ги чекале до 5ти ден. Колку што го разбрав ембриологот, не е инавзивен зошто се зема за испитување од културата во која се чува и развива ембрионот, наместо биопсија како што се прави кај класичното пгд.
Kolumna има замрзнати бласто, кај неа не може да се направи испитувањето од причина што културата во која се развивале ембрионите од трети до петти ден била исфрлена/уништена во моментот кога ембрионите биле криопрезервирани. Во твојот случај е изводливо, меѓутоа тоа значи дека замрзнатите тридневни ембриони треба да ги одмрзнат и култивираат до стадиум на бластоцисти, па потоа да ја пратат културата на испитување и ембрионите повторно да ги замрзнат додека се чекаат резултатите. Со re-freezing постои ризик, така што размисли убаво пред да се одлучиш дали да го направиш. Ембриолозите не се против тоа, ама докторите не се за re-freezing (бар мојот доктор со кој сум разговарала за ова). Има зашто ваквиот начин на криопрезервација не е баш рутинска пракса.
Благодарам за подеталното објаснување. Затоа и кажав дека не знам како би било за 5 дневни и дали е изводливо. Ние бевме на консултација за друга работа и овие информации ги добивме само како вовед од ембриологот зошто уште не се почнати со тоа испитување. Тоа ме поттикна и сега сакам да го истражам ова за re-freezing, токму од оваа причина што ја наведе. Ембриологот рече дека не било проблем, ама не сум читала до сега некој со вакво искуство и секако ќе се консултитам подетално пред да одлучам. Нашата дилема беше заради генетски предиспозиции за срцеви мани зошто првото детенце ми е со вродена срцева мана за која се оперираше на 5 месеци. Ама бидејќи и тоа никој не го потврди ќе видиме како ќе тераме понатаму.
@Ano во вашиот случај реално постојат два ризици - едниот е одмрзнувањето на ембрионите и нивното продолжено култивирање до стадиум на бластоциста (статистиката вели дека само околу 30-50% од тридневните ембриони стигнуваат до бластоцисти ин витро), а другиот ризик е нивното повторно замрзнување и повторно одмрзнување. Колку што мене ме информираа, преку методава се испитуваат стандардните трисомии и моносомии што се испитуваат со инвазивната ПГД и тука е главната нејзина предност зашто целосно се избегнува ризикот од манипулација и оштетување на здрав ембрион при биопсирање, но не знам дали може воопшто со вакво испитување да се детектираат други генетски предиспозиции како за срцевата аномалија што ја има детенцето. Се разбира треба да бидете за сѐ информирани и да ги имате предвид сите фактори и да ги разгледате и со докторот и со ембриологот пред да донесете одлука. Доколку се воспостави дека во вашиот случај придобивките од ваквото испитување ги надминуваат ризиците, тогаш може и не е лошо да го направите. Извини што прашувам, не мораш да одговориш ако не ти е пријатно - за првото детенце срцева мана беше детектирана на редовен скрининг или ја увидоа откако се роди?