I jas ce ve zamolam za iskustvo , dali pravat laparaposkopija vo gak , bidjeki nemam finansii za vo privatnive, koj e tamu najdobar za ovaa rabota i kako e tamu?
Jas mislam deka pravat zasto jas sum pravena 2 pati na gak za vadenje na cisti na jajnikot a trebase i miomot pa se odkazav
A dali znaete kolku cini vo drzavna bidejki i mene mi e nekako mnogu skapo na privatno a i posle laparaskopijata kolku vreme treba da pomine do inv
Матичен гинеколог имаш во Скопје? Може да пишеш кој, оти јас барам. Сите приватни имаат договор со фондот, ние бевме кај Лазарески во Систина. Претходно се мислевме за нјуборн, ја фалат дека не е пренатрупано како во Систина.
Јас правев во Чаир лапаро и хистеро на 30 октомври и платив 2700. После два циклуси бев на контрола и ми рече се е ок можеш да почнеш со ифв. А др за ифв ми предложи на трет циклуси скречинг а нареден трансвер
Jas pravev i histeroskopija i laparoskopija i plativ 2700 den.Mene mi rekoa narednite 6 meseci da probuvam prirodno.A za ivf neznam da ti kazam
Jas pravev istovremeno histero i laparoskopija zatoa shto na edniot jajnik imav cista koja sto mi go pritiskase kanalot i izgledase kako da e zapusen( so samoto odstranuvanje na cistata kanalot bese prooden) a vo matkata imav polip koj isto taka bese odstranet.Dr .Rosa Spasova koja shto raboti zaedno so Dr.Tofoski mi predlozi naednas da gi napravam i dvete raboti ,sekako bev so opsta anestezija pa pominav preubavo(ednostavno bev voodusevena koga se razbudiv od anestezijata) Na GAK otidov vo 7 casot sabajleto gladna i zedna a vo 11 casot me zedoa za vo sala( bev 4 ta po red) .Posle operacijata bev okolu 1 cas vo shok soba pa potoa me prefrlija vo obicna soba,veruvale ili ne nemav nikakvi bolki i po samo 2 casa jas sama bez pomos od nikoj stanav sama i izlegov nadvor na cigara ,i normlano posle prva cigara si zedov i koka koka od avtomatite i taka non stop izlezi vlezi . Ostanav tamu samo edna nokj i narednoto utro okolu 11 casot si zminav doma PREZADOVOLNA i od samata postapka i od celiot personal I zaboraviv da napomenam deka histeroskopija se pravi vaginalno, a za laparoskopija se pravat 3 dupcina vo stomak od koi samo edno edvaj se poznava !
Другарки, денес почнувам со Пролутекс, на секои 2 дена. Никогаш не сум ги користела до сега, па сакав да прашам што да очекувам - Ќе ги мразам ли како клексаните?
Ќе ги мразиш и овие но за бебуш се’ ќе направиме. Се боцкаат поткожно во стомак, после тоа може и како топче да ти се појави, и ќе боли на допир, мене можеби и по пола ден ме болеше местото на допиш, тоа е додека да се апсорбира Ќе издржиш, само ставај пополека и не го притискај местото после аплицирање
Толку се испраксав со тие боцкања што комото можам да бидам медицинска сестра Пролутекс, местото боцнато повеќе боли од клексан, но ќе ги пушташ полека, кога ќе истече ќе бројш до 10 и вадиш игла, јас само го поминував местото со хидроген 3% и топче никогаш не ми се направи, понекогаш некоја мала модрица но ништо страшно. Со лесно мила
Благодарам, драга! Знам дека тука има експерти на ниво на медицински сестри и нормално дека тука ќе си прашам Ќе поминам и јас со хидроген 3% тогаш Под 45 или под 90 степени боцкате?
Сите ги боцкав/м под агол од 90 степени, и за пет месеци дали пет модрици сум имала само. Пред да боцнам поминувам со хидроген и одкако ќе боцнам со нежни движења пак ❤️
Ќе ги мразиш мислам и повеќе од клексаните ама поминува , се за убаво нека е Инаку јас до сега се сум боцкала под агол од 90⁰ , особено во стомак ,модрици сум немала , некоја на рака од клексаните ама ништо страшно
Ооофф, ова не е за лајк со географската карта Боцнав, без болка сум моментално, ама ми обеле цело место каде што се пуштила течноста поткожно. Веројатно е нормално.