Bev na mnogu mislenja mojot maticen mi preporaca da ne go vadam deka ne smeta, dr.Trajkovski rece deka semta za embrionot i razvivanje ,dr Tatjana rece deka ne smeta isto taka i dr.Petanoski rece ne smeta miomot i pred 2 godini dr.Hagi lega go prasav i toj rece ne smeta bev i vo Cair kaj dr.Mladen rece deka smeta ama pak da razmislam dali da pravam operacija ama pak i da ja pravam deka treba da e klasicna i istoto go rekoa dr.Rosa i dr. Tofovski a sega ke odam kaj dr.Alulovski i ustemozebi kaj dr.Dimitrov vo Sistina pa ke odlucam a ako ima varijanta da se pocne so laparo a ako ne odi da se prodolzi so klasicna samo da se zacuva ubavo matkata i da e dobro izvaden miomot pa zdravje ke bide se po red
Другарки, моето второ ин витро заврши неуспешно, а толку бев оптимиста Краток протокол, извадени две јајце клетки кои се оплодија и два ембриона што стигнаа до бластоцисти со одличен квалитет. Едно вративме, едно замрзнавме. И акупунктура и сосема поинаква терапија од првиот пат (кога имав биохемиска и барем имаше имплантација) и добивме <0.1 на 11ти ден од трансфер. Се надевам и молам за секоја која е во исчекување, да победи и за мене со висока бета. Мене се уште не ми дошол денот како што изгледа.
Kako i da e sekogas koga ke se ima poveke mislenja spodeleni od poveke doktori mozebi ke doneseme i pravilna odluka dali laparo ili klasicna operacija na miom ama se znae sto e polesno sepak za da ja stigneme posakuvanata cel se ke napravime samo trpenie da imame i da sme opusteni pred se toa e najbitno vo periodot pred transverot
Ajde so gospod napred i so krenata glava pak ke se obides samo napravi si pauza i smirena bidi za naredniot pat treba da imas uste edno embrionce taka razbrav pa se nadevame na uspeh mozebi toa ti e srekickata so lesno mila i so uspeh
Znam mila, ama strav mi i ne sakam da priznavam deka taka ce moram da napravam, mojot maticen ginekolog od negovo iskustho od 30 godini mi rece site pacientiki kaj tofovski sto gi pratil, sekade osle pak kaj tofoski se vratile. Mnogu jak strucnak e, i samo sto me vide mi rece bukvalno nema sansi za laparo kaj tebe, kaj sakas odi na mislene , ne si za laparo. Togas kako cekan nekoj da me durim ama toa e
Zakazi kaj Dimitrov neka te pregleda uste ednas toj. Laparaskopski intervencii nema podobar strucnjak od nego. Ako ima prostor vednas ke ti kaze deka moze. Skapo e vo Remedika, ama za takvi intervencii Dimitrov e naaajdobriot.
Јас се оперирав кај Димитров лапароскопски. И мене еден др ми рече ќе мора класична ама не испадна така. Побарај мислење и од др. Димитров (тој е во Ремедика, не Систина) И да е класична, ќе помине И лапароскопската не е за потценување
Da sekako deka ce mora da odam i kaj dimitrov, a izvini bidejki ne rqzbrav , ti se imas napraveno operacija taka?
Militi zal mi e milicka,isplaci se i prodolzuvame. Tezok e patot nash i ne e fer,no toa e sto e. Te sfakjam i mene nekolku transferi so super kvalitetni embrioni, se ispitano,terpija top, i site zvedi naredeni i pak negatitni bea...ne znam sto da kazam,hrabro samo bez otkazuvanje
Zdravo devojki. Srekni bozikni praznici. Jas sum sum polna 8ma nedela i mi se pojavi kafen iscedok ama poobilen. Se uplasiv i trk kaj mojot ginekolog me vide na eho i go vidovme embrionceto imase srceva reakcija i si odgovara na nedelata. Arno ama niz celata matka imam nekoe vnatresno krvarenje. A kaj embriono nemam toa si e vo placentata. Samo nadvor od placentata imam vo matkata i sega mi kaza sekoj den da primam prolutec i 2 ×2 utrogestan 200mg. I depo na sekoi 4 den. Zvonev na doktor Trajkovski mi kaza da go prekinam clexane a mnogu mi e strav da go prekinam bidejki sum heterozigot na leiden v faktor. Doktorkata mi kaza ili ke se iscisti taa krv ili sama ke se resorbira samo da ne napravi problem da ne go povlece i embrionot. Mnogu mi e strav da ne mu se sluci nesto. Nekoe iskustvo slicno. Ve molam. Pozz
Штом ти кажал да го прекинеш тогаш прекини го додека да се сопре крварењето и после некој ден кога ќе одиш на контрола ќе си прашаш од кога пак да го почнеш
Nisto nema da mu se sluci, samo bidi smirena i pozitivna , tetka mi cela bremenost imala krvarane sekoj mesec i detevo zdravo pravo izleze taka sto samo smireno.
I ova moe invitro neuspesno....11 den od transfer na dve blastocisti AA kvalitet, Sure Check utrinava skroz negativen, barem nekoja bledicka linija da imase, go gledav mislis cudo ocekuvav da se pojavi. Ke napravam utre ako rabotat ili ponedelnik preku krv sekako. No znam i mene ke mi bide <0.1 pak kako i sekogas. Dali da prekinam terapii sto mislite. Clexan i prolutex se bockam. Da ne se bodam dzabe vekje. Se ubiv od placenje taka praznicno, i ne mi e jasno uste zasto ne saka....nekoi 7 godini probuvame, inseminacii i invitra i se....se e ok so dvajcata, i hormoni i spermogram i matka i jajcevodi i kariotip i endometrium, osven mutacii so imam i primam clexani i metilrani B vitamini, drugo se e kako po kniga. 33 god imame. Vekje se otkazuvam, mislam dzabe gi pravam i invitrava. Do sega 5 blastocisti AA , vo kanta. Srekjen Bozik zenicki, ne sakam da ja zacrnuvame temava vaka vo novava 2022,ama taka trgna. So uspeh na site sto ste vo proces
Zal mi e devojce mnogu. Vidi napravi avtoantitela hla. Jas se od gorenavedenoto imav i bese ok, no sepak ne bese uspesno, neuspehot go prepisavme na embrionot. Polipot i miomot kako ti gi otkrija? Se nadevam deka imas zamrznati.
Mi gi otkrija na 4D eho vo sistina...na prvoto invitro. I go pravevme iako bea prisutni. Kao ne smetaa, dva transfera napravivme,ama posle poso bea neuspesni bev i kaj Tofovski i rece,moze ne bile pricinata,no pred sledno ivf da gi izvadime. Ete i toa srediv,uste pred 6 meseci vekje ima. Mnogu mal miomot nekolku milimetri. Prethodno so inseminaciite ne znam dali gi imav (inaku 5 inseminacii). Nikoj barem mi nemase kazano. Kariotip imame super e. Mikrobioloski isto taka. Nikogas vo zivot sum nemala bakterija,ednas samo kandida pred 11 godini. Sekogas i pap i brisevi cisti mi bile. Avtontitela hla sto e toa i kade da proveram? I bris od endometrium kade se pravi? Da zemam upati. Mnogu tezok e nasiov pat zeni dragi. Nemam zborovi sama da se utesam vekje. Ne znam ni dali nekogas ke uspeam. Posle se sto napraviv i proveriv, mi deluva se vekje nevozmozno. I doktorive ne znaat zaso ne e uspesno. Prejako. Idiopatski, idiotski sterilitet. Inaku za terpija da prekinam neli. Mislam 11 den stom e negativen e negativen.