Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,7%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 глас(а)
    4,7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

312 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 глас(а)
    0,6%
  1. Dea82

Dea82 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2020
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    22
    Во Плодност

2. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.830
    ERA тестот го изведуваат сите клиники, не само NB. Материјалот од биопсијата потоа го испраќаат во некој од неколкуте европски центри за асистирана репродукција специјализирани за таквата анализа. Не знам во која клиника си @DaisyDream, најдобро да се информираш кај својот ИВФ специјалист, јас сум во Ремедика и конкретно знам за пациентка што ЕРА правеше кај мојот доктор. Инаку е прилично скапа процедура, кошта 1000€+ и од таа причина не се изведува баш рутински, а и докториве не ја препорачуваат редовно.

Брис од ендометриум или ендометријална биопсија е едноставна, рутинска и кратка амбулантска процедура што може да ја изведе и матичен гинеколог (не мора да е ИВФ специјалист или клиника за асистирана репродукција). Потребна е само една долга кирета со која се шмукнува парченце од ендометриумот и потоа истото се испраќа на микробиолошки испитувања. Јас биопсија на ендометриум направив кај мојата матична докторка истовремено со брисеви од вагина и цервикс.

Последна измена: 8 јануари 2022
    На NNA, Sienna_MK, Bilka5T и 4 други им се допаѓа ова.
  3. BelataMasai

BelataMasai Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2019
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    1.083
    Moze da spodelis ako sakas moze vo l. P koja maticna
    Zasto mojata toa ne go izveduva

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Milititi

Milititi Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2021
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    720
    :hug::hug::hug:
    Очигледно ни "тргна" малце наопаку, ама јас цврсто верувам дека за кратко ќе ја раздрмаме темава со позитивни и високи бети. Па тоа има да се слави и ќе се веселиме на сметка на сите разочарувања до сега. Не е можно да е само лошо, еднаш ќе мора да смени :) Мораме напред, немаме друга опција!

На Sienna_MK, DaisyDream, дамјана и 6 други им се допаѓа ова.
  5. DaisyDream

DaisyDream Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.920
    Допаѓања:
    4.961
    Devojcinja, dali i pokraj toa sto se oplodija dvete j.k. do blastocista, mislite moze da e los kvalitetot na moite j.k ili spermatozoidite?
    Sovet nekoj sto vitamini da zemam za podobruvabje j.kletki/endometrium. Ja imam knigata " It starts with the egg", mislam taka se vikase vo pdf, ke citnam.
    Dali e dobro femibion 1 ili ovunorm da zemam?
    Jas pijam C, D, metilfolat i metil-B12.

6. Nbnbnb

Nbnbnb Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2021
    Пораки:
    895
    Допаѓања:
    1.663
    Femibion nema.da ti pomogne za kvalitet zimaj antioksidansi vit D zink, Selen, vit C, q10- ubiqinol, zlatna maka, e posovetuvaj se so doktor za mikronizirana DHEA, I za fertilimin tableti dali da pies I ako pies kolku da doziras I za ovunorum isto. I vidi vo knigata citni ke ti pomogne sigurno, ajde srecno.

На NNA, natasam, Sienna_MK и 4 други им се допаѓа ова.
  7. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2020
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    4.530
    Sve zavisi kolku jajce kletki ti izvadile i kolku se oplodile. Kvalitetot na jajce kletkite i spermata zavisi kolku e procentot na oplodeni embrioni na kraj. Sve dodeka imas blasto embrioni, ne smetam deka ti imas nekvalitetni jajce kletki. Osobeno vrz faktot deka si samo 33 godini. Fokusiraj se vo endometriumot povekje vo slednata postapka. Nemoj da se opteretuvas so prasanja za sve. Ti kazuvam od svojata sobtvena greska. Imam 8 embrioni blasto, missed vo 12 nedela, i dojdov psihicki do toj stepen za sve imam prasalnici vo glava sega. A da napomenam, imam 29 godini. I toa smetam deka e greska

На NNA, Sienna_MK, DaisyDream и 4 други им се допаѓа ова.
  8. Maya12

Maya12 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2017
    Пораки:
    1.255
    Допаѓања:
    4.526
    Жени лавици јас најпрво да ви ги честитам празниците и да ви кажам дека на секој оваа 2022 ќе му ја исполни најголемата желба.Јас ве читам постојано и на секоја негативна бета си пкачам а на позитивна се радувам.Го одев со години овој пат но еве едно сонце спие сега крај мене.Затоа главата горе,имате многу повеќе сила отколку што мислите дека имате, наоружајте се со сила и истрајност и имајте секогаш надеж,вие трчате маратон со многу пречки но целта мора дс ја поминете,може да не успеете само ако се откажете.Имаше многу тешки моменти,кога луѓето околу вас не ве разбираат,моменти кога празници родендени слави имендени многу болат,моменти кога се чуствувате тажно осамено но не заборавајте вашата насмевка повторно ќе се врати.Нема да бидете истите луѓе кога ќе успеете како пред оваа борба ама ќе бидете многу подобри луѓе.Знам душата се кине ама учите вредни лекции.Не очекувајте дека ќе ве разберат луѓе кои не ја минеле оваа болка,луѓе кои немале рани на душата ама ќе запознаете нови пријателства кои ќе бидат силни.Затоа главата горе,ова е ваша година да се радувате.Секој неуспех е чекор понапред кон успех.Ве прегрнувам сите,моите молитви се со вас

На hopeful mommy, L*G, Lost angel и 34 други им се допаѓа ова.
  9. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2020
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    4.530
    Bi sakala uste nesto da potenciram, pod ova sto go pisa ti. Prvo mnogu mi e milo sto si stavila kraj na ova teska borba.
    Osobeno, mnogu mi e milo, sto povekje ima slucaji sto uspeat posle mnogu predizvici vo ovoj problem, nego sto ne uspeat. Ima retki slucaji kade luge nemat pozitiven ishod od ova borba.
    Zatoa, mnogu ni se potrebni uspesni prikazni kako tvojata ovde. Zaradi faktot deka ponekogas, eden ubav zbor ili edna uspesna prikazna, dava povekje nadez od sve drugo sto moze da ni kazuvat luge sto nemaat pretstav kako e da pominuvas niz vakva borba bez da znaes sto ke ispadne na kraj.
    Treba da go imame na pamet faktot, deka ova borba na povekje parovi ispadnala uspesna na kraj, i deka vredi da se ide do kraj, i deka sansite se ogromni da dobieme toa sto sakame. Bez obzir sto ni izleguva na pat vo megu vreme.
    Love:l:

На Lost angel, NNA, biba818 и 13 други им се допаѓа ова.
  10. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Se dodeka ne se napravi PGD ne znaeme sto ni vrakjaat, pa makar i da e blasto.
    Vtoro, proveri si so endometriumot.
    Treto, mozebi treba da ti smenat terapija za pred i posle transfer. Dali mozebi treba kortiko da ti vnesat vo sema, intralipidna, 2 kleksana i slicno, toa zavisi do procenka na doktorot.

Toa se tie tri momenti, od koi na prviot ne mozeme da deluvame, za zal, iako ako imate dobar kariotip, ne bi trebalo da e problem.

Ali pak ke kazam, jas so proverena citogenetika i histopatologija na abortiran plod, se utvrdi deka i embrionot e genetski dobar i nema naod histopatoloski, znaci ili gospod taka sakal ili terapija pojaka treba posle transfer.

So srekja :hug:

На NNA, Sienna_MK, Bislimska и 7 други им се допаѓа ова.
  11. DaisyDream

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.920
    Допаѓања:
    4.961
    Fala zenski, 50% od izvadenite j.k se oplodija.
    Primav i kortiko. Ke proveram endometrium, ke se konsultiram i so d-r sekako, pa Gospod da e so nas. Drugo nema.

На Sienna_MK, Rtulka и reni" им се допаѓа ова.
  12. reni"

reni" Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2019
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    1.085
    Mene mi pocina mojot sakan♡.So ogled na moite godini se otkazuvam od ovaa Borba.Vi posakuvam sreka I uspeh vo Novata godina.

13. BelataMasai

BelataMasai Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2019
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    1.083
    ;(;(;(;(
    Животот е суров мила
    Што и да пишам нема да ја намали болката
    Биди силна :hug:
    Ако треба муабет тука сме:hug:

На NNA, kikikikirika, Rtulka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Kris80

Kris80 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 февруари 2018
    Пораки:
    5.244
    Допаѓања:
    88.195
    Сочуство :hug:
    Нема што да се каже, биди силна :hug:

На reni" и Rtulka им се допаѓа ова.
  15. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2020
    Пораки:
    1.506
    Допаѓања:
    2.917
    ;(;(;(:hug:

На reni" му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Nbnbnb

Nbnbnb Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2021
    Пораки:
    895
    Допаѓања:
    1.663
    Socustvo Mila :( :( :( neka pociva vo Mir, kamo da moze nekoj da se utesiv vo vakvi momenti ama za zal nemoze, nitu pak moze da bide silen :(

На Rtulka и reni" им се допаѓа ова.
  17. MILA VANILA@

MILA VANILA@ Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2015
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    77
    Сочуство душо, нека почива во мир;( биди силна:hug:

18. DaisyDream

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.920
    Допаѓања:
    4.961
    Socuvstvo, mnogu mi e zal. Uteha nema, vikaat so vreme se zalekuvaat nekoi rani, iako ostavaat golema luzna. Ti pustam sila za polesno da go prebrodis ova :hug:

19. elanor

elanor Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    1.047
    Прими сочувство драга :hug: нема зборови кои би можеле да ти ја ублажат болката која ја чувствуваш. Шокот ќе помине, болката ќе слегне на душа како тешка карпа, но верувај ќе дојде ден кога ќе застанеш на нозе и ќе погледаш кон иднината. Од сопствено горко искуство ти говорам.
    Не знам колку години имаш, меѓутоа и за вдовици има решение. И за такви со +40. Сега не е време за тоа, таму понатака кога душата нема да ти крвари.
    Те гушкам силно, најсилно :hug:

На NNA, Snowflake97, Bilka5T и 4 други им се допаѓа ова.
  20. An angel

An angel Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2019
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    142
    прво успешно ивф, второ не успешно, направена хистероскопија, отстранета преграда, воедно и напраен скречинг. Нареден циклус второ успешно ивф :) ти посакувам среќа во иднина

На NNA, Sienna_MK, Meckicja и 1 друга личност им се допаѓа ова.