Zdravo dali mozete da mi kazete najdobar urolog vo skopje koj e? Da ve potsetam ne sum od skopje prv pat barame urolog vo skopje prvin da Vidimo vo drzavnoto vo privatnive malku mi se skapicki
Пред некој ден @Juni1985 сподели дека ембрионите не им биле уништени по истекот на тие три месеци. Најдобро јави се утре во Систина и ќе имаш точна информација. Јас лично немам слушнато на некој да му уништат материјал или ембриони по истекот на договорот без да го контактираат претходно, ниту во Систина, ниту во друга клиника. Ова го тврдиш брз база на што? Директно ти кажаа од лабораторија дека материјалот на човекот е уништен? Ве молам немојте да тврдите нешто за кое немате конкретна информација. Ова се многу сензитивни работи и нема потреба поради неосновани мислења некој да се извади од памет.
Не немаше такво нешто. Кажаа само дека во договорите од Систина пишува дека 3 месеци по истекот на предвидениот рок на чување ако не се јавиш да се произнесеш за понатамошните планови за чување, лабораторијата има право да го уништи материјалот без известување. Но реално праксата не е таква.
Ете едната членка сподели дека цела година им ги чувале ембрионите, дури следната им се јавиле повторо за да ги прашаат што планираат понатака и успат да платат за чувањето од претходната. Инаку најчесто (скоро секогаш) се јавуваат пред да ги уништат и се потпишува согласност за тоа.
Nas ni gi cuvale skoro cela godina a mislevme deka gi unistile,pret nekoj den ni se javija pak jas i kazav deka ke se javime.Ke odi soprugot ovie denovi vo Sistina da se razbereme sega malku nezgodna rabota ispadna deka mi veli treba da platime a vo dogovort drugo pisuva.
И јас можам да го потврдам ова. На мои блиски луѓе со години и се јавуваа за да прашат дали ќе го продолжат договорот за чување на ембриони.
Порано или покасно ќе се јават. Не уништуваат тукутака. Договорите се такви какви што се за клиниките правно да се заштитат во крајни случаи.
Oni mora da se javat ama vo rok od 3 meseci ako ne se plati treba da gi unistat taka pisuva vo dogovorot. Nie bevme prasani i nisto ne odgovorivme i mislevme deka se unisteni .
Ne rabota za gratis ama dogovorot ne takov jas ne sum im kazala za da prodolzat da gi cuvat nie sporet toa sto pisuva vo dogovorot taka si teravme,tamu ne pisuva nisto zadolzitelno.
Stojat,ja da imase previse pari ke si platev i sk drug transfer ke praveme,problemot bea parite pa zatoa ne se izjasnivme.
Ќе платите ако стојат. Требало да се изјасните дека сакате да ги уништат. А зошто не сте се изјаснале кога прв пат ви се јавиле?
Nekoj tuka pisa deka se razgleduvaat okolu 25ti vo mesecot, ama praznici imase baagi, takov bese periodov, trpenie ke bide. Jas na 5ti Januari,
Dogovorot veli deka dokolku vo ŕok od 3 meseci ne se izjasnime ili ne postignrme zaednicka soglasnot togas soglasnisme labaratorijata da gi unisti embrionite.