Извини, ама членката е сега должна на тебе отчет на јавен форум да ти дава за нејзините ембриони, зашто и како не се изјасниле, кога и дали ѝ се јавиле и зашто не? Или прашањава имаат за цел моментално да ја дефокусираат дискусијата од нешто друго, а тоа е дека ти како контиуниран повеќегодишен „демнач“ и падобранец на темава што лично има НУЛА искуство на тема ВОНТЕЛЕСНО ОПЛОДУВАЊЕ и ин витра, а камоли па искуство со Систина со таа иста проблематика, си даваш за право од ракав да трескаш неосновани тврдења и информации за нешта со кои ниту имаш лично искуство, ниту па претходно си ги проверила (а не ти е прв пат)? Членката пиша дека неодамна имала спонтан, а дека се со тежок машки фактор и замрзнат семен материјал што најверојатно подразбира дека понатамошните обиди им се броени, и ти место да примениш common sense ни два ни три ѝ го плесна дека материјалот им го уништиле без претходно да ги консултираат?? What the actual fuck I just read? Тој твој КАТЕГОРИЧЕН одговор на нејзиниот пост мене лично ме вознемири, можам да замислам како таа се почувствувала. Што всушност бараш ти на темава не ми е јасно? Стварно си мислеше дека со тоа што ќе ѝ го пишеш ѝ помагаш или толку ти сече? Колку за инфо, биолошки материјал НЕ СМЕЕ и НЕ МОЖЕ да се уништи без претходна писмена согласност за уништување на парот. На истиот начин се потпишува согласност и при самата пункција за уништување на јајце клетки кои се непогодни за оплодување. Не помагате никому ако се правите паметни за нешта за кои немате појма и со кои немате апсолутно никакво искуство.
Ако им потпишеш да ги уништат нема да платиш за чувањето ( иако прошле трите месеци за изјаснување). Мене чувањето ми истекува во март. Ама ако одлучам накај септември да имам втор трансфер тогаш нема да плаќам за тие 6 месеци. Толерираат за толку. Не е дека цепидлачат точно до месец
Clenkata prasa za semen material. Ne za embrioni. Jas vo Remedika, ZA EMBRIONI, go prasav embriologot, mi rece pred da se unisti bilo kakov material, prvo se konsultira so pacientot
Истото важи и за замрзнати сперматозоиди/јајце клетки и за ембриони. Не се уништува ништо без претходно да се јават и да се договорат со пациентите. Во сите клиники е исто.
Сопругот мој одеше кај Анте Стефановски во 8ми Септември ама ова 2018 година. После неспеаваше да најде термин па идеше приватно. Провери може сега има термини кај него, ние отидовме по препорака.
Дојдов да се пофалам, го зедов ваучерот - одобрен е, шо значи ви се придружувам во групава. Се надевам не пречам Ајде женски, нека биде оваа година кај сите нас.
Хелоу друшки..да прашам дали уште боцкаат во Железничар за инфективен и уште ли е цената иста како порано? До кога најкасно може да се боцнеш? Прашувам да не има случајно некои измени од лани.. Убав ден❤
Јас подадов на 15 декември. На 5 јануари стигнало у пошта, глупиот поштар не ме нашол па го вратил писмото у фонд. Денес сама бев у фонд да си го барам. Ако поминат 2 недели, звони или иди у фонд, прашај си оти луда држава сме, све бива.
Сега само што се јавив,пред десетина дена пратив по пошта дополнителни документи,ама уште не биле разгледани крајот на неделата да сум се јавила пак.
Да, исто е. Со лична карта, без закажување, околу 300ден не се сеќавам на точната сума, но исто како порано. Јас бев нешто пред 10часот.
Ista situacija sme, samo nemame maski faktor tuku jas imav spontan i imame zamrznato semen materijal, skroz go izumiv vo celiot haos, koga denes mi se javija da me prasaat dali ke go cuvame. Bas im se izviniv zosto go izumiv, mi rekoa deka ne e problem, iako rokot bil do noemvri, moze da me pocekaat do naredniot pregled kaj doktorot i togas da platam, da ne odam specijalno da platam. Muabetov mi e NE UNISTUVAAT BEZ NASA SOGLASNOST. Bez griza, ke ti se javat ili mozes ti da si prasas.
И нас денес ни се јавија од Систина дали сакаме да го чуваме семениот материјал, рокот беше до 25 Декември. Ни дадоа рок од месец, два за да им дадеме одговор. Така што точно е дека не уништуваат без да прашаат и чуваат плус 3 месеци од рокот..