Невработените имаат право на здравствено или преку себе (ако немаат склучено брак, и брачниот другар не работи) или преку брачниот другар. Инаку при користење на ваучер потпишуваш изјава ако дојде до прекин на стаж и се изгуби правото на ваучерот (односно клиниката неможе да си ги наплати трошоците од фондот) дека се сама ќе си платиш. Внимавај да не ти направат прекин. Без прекин не би требало да имаш проблем. И да имаш проблем во тој случај, лесно се докажува дека не си имала прекин во стажот.
Ако немаш активно здравствено осигурување не можеш почнеш со постапка со ваучер или ако почнеш и во меѓувреме останеш без работа т.е. без осигурување и клиниката не може да го наплати трошоците преку фонд, се плаќа приватно. За невработени имаше некоја опција за остварување на право на здравствено осигурување преку завод, ама не знам точно како иде тоа.
Имате право на здеавствено, но мора да поднесете барање прво и околу две недели е таа постапка, ќе издадат решение, ќе имате здравствено (со или без надомест). Но секако периодот додека е постапката и се утврдува правото на здравствено осигурување, вие ќе бидете без здравствено и ќе имаш прекин во однос на здравственото осигурување, што мислам дека е битно да го немаш прекинот за ваучерот.
Se plakja dostavata,zavisi sto ke naracas,i kolku, kako i da e povekje se isplati duri i dostava da platis otkolku od tuka da gi kupis (pretpostavuvam vitamini i suplementi povrzani so invitrovo,kvalitet na j.k,spermatozoidi itn.). Vo odnos na proizvodite, ima mnogu brendovi. Jas obicno na Now, Solgar, Jarrow, California gold...od tie naracuvam nekoi, ke vidis za proizvodot ima i reviews pa ke si odberes
Нема да имаш прекин во осигурување само доколку се запази датумот, пример денес одјавена од едната фирма, утре треба да биде пријавата во другата. Без ден пауза прекин нема. Здравственото си течи најнормално во тој случај, така е за породилно, заверка на помагала, се.
На здравствено осигурување има право секој и вработен и невработен, оди во фондот за здр. осиг. се ќе ти објаснат носиш документи и те пријавуваат.
Здраво девојки, при крај сум со документите и месецов планирам да ги поднесам, ама имам едно прашање.. Процедурата здравје боже планирам да ја правам негде во мај, меѓутоа во април правам свадба.. Прашањето е дали ке имам некаков проблем со ваучерот бидејки веќе во мај ке сменам презиме и ке бидам во брак?
Јас мислам да прашаш во болницата кај што сте одлучиле да правите ифв. По моја претпоставка не би требало да имаш проблем зошто матичен број не се менува а сегде се повикуваат по него. Мене во некои здраствени иституции по м.б. ми го кажуваат моминското презине и не сѕм имала проблем
Јас сум 5 години во брак во ФЗО не ми е сменето презимето. Сите инвитра ги поминав со старо презиме, немаш гајле.
Многу ви благодарам на брзиот одговор Ако може да ми кажете дали морам да имам 4д снимка во документите , пошо сме со машки фактор? И каде поточно се поднесуваат? Благодарам уште еднаш ❤️
Мораш да имаш тоа е дел од документите јас правев на Гак на 3ти кат немаше гужва за 5мин.завршив работа. Стави си ги сите документи што ги бараат да не ти бараат после дополнително па да чекаш за нов одговор.
Значи, хив хепатит, проодност на канали, 2 спермограми, хормони, 4д, пап, брисеви, инсеминација, ... Мислам толку беше
Богами и јас исто. 6 години се канам да сменам во фзо и ете ме уште одам 2 ин витра направени со моминско презиме, досега никој не ми спомнал нешто.