Zdravo devojki. Da vi posakam ubava vecer pred se. Denes pravev HSG i dvata kanali mi se zapuseni. Leviot uspeaa malku, no mi rekoa deka e tesko prooden i toj. Preporaka za IVF bidejki po priroden pat e tesko. Dali do sega kaj nekoja od vas imalo vakov slucaj i dali bi mozelo so povtorna postapka na HSG da se otpusat kanalite? Bi sakala da me upatite i malku vo vrska so invitro kakva e procedurata i koi ispituvanja se ni se potrebni. Izvinete na dolgiot post. Se priklicuvam vo ovaa borba i jas zaedno so vas ❤️
Здраво девојки дали со вакви хормони препорачливо е ин витро? фсх ми е на граница и односот е поголем од 2.
Кога зборуваме за односот мислиме на тоа дека лх не треба да биде повисоко од фсх и за тој однос лх/фсх да не е над 2. Нека каже доктор, не знам од која причина сте упатени на ин витро, ама хормоните се океј за ин витро. Може да ти речат за тсх да примаш терапија или пак да ја провериш, пожелно е да е под 2.5 за ивф.
Zdravo jas imav problem so zapuseni kanali, mene mi preporacaa najprvo laparaskopija pa potoa invitro taka ke se vidi najtocno kakva e sostojbata.
Не ми препорачаа доктори ин витро ќе се консултирам наредна недела. Самата претпоставив бидејќи читав дека ако односот фсх/лх е поголем од 1 кажува слаба овариална резерва па си помислив да не се препорачува ин витро во тој случај.
Moja bliska rodnina go imase istiot problem dvata kanali zapuseni I pravea laparaskopija I inseminacija koja I bese neuspesna I posle 4 meseci ostana prirodno bremena. Zatoa nemoj da gubite nadez ne e se odma za IVF. So srekja
Mene dvata kanali mi bea zapuseni, no bev kaj 6 doktori i nikoj ne znaese da gi protolkuva snimkite od hsg. Otidov vo new born kaj dr. Trajkovski i od nula pocnav. Toj vide deka se zapuseni i me prati vo cair na laparo i histero kaj dr. Ilievski. I sekoj nareden cekor go pravev vo konsultacija so Trajkovski. Prezadovolna sum od nego i eve me vo 19nedela, odlicno se cuvstvuvam. Toplo ti go preporacuvam i se sto ti treba, se ke ti objasni. Ti posakuvam uspeh i naskoro so ubavi vesti
Е не знам искрено за ова, знам само дека што ако е повисоко фсх тоа може да значи намалени резерви. Но, фсх е променливо секој месец, иако кај мене горе долу е слична вредноста кога и да го мерам. А и само по себе не е толку релевантен показател за плодноста, поголема точност има Амх. Исто така на 4 ден од циклус (отприлика тие денови) се гледаат антрални фоликули на јајниците и според нивниот број може да се добие исто некоја генерална слика за резервите. А лх/фсх, обратното, ако е над 2, може да е показател за пцос. Природен лек за намалување на фсх се смокви во маслиново масло, отстоени 40 дена. Побарај низ форумов, ја има рецептата. А, сооднос 1 нема никој. Искрено мислам дека некогаш премногу внимание им обраќаме на хормоните, да важни се, но премногу буквално сфаќаме некои работи. Идеално не може да биде, некои мали осцилации ќе има ќе има кај сите. Важно е да се во референтна вредност.
Mene mi kazaa mozna e ako edniot e neprooden kanal I e bez hidrosalpings ama sansiste se namaleni odnosno na sekoj vtor mesec koga ovuliras od jajnik koj e oovrzan so prooden jajcevod koga ovuliras od drugiot jajnik so neprooden toj mesec nisto ama lotarija e I treba I drugi kocki da se poklopat bas Se da pogodis I kaj pomladi parovi ajde I da ceka da se poklopat kockite kaj povozrasni parovi 6 meseci ako ne bide bremenost preporaka invitro Ili pak laparo histero.
Денес бев да се видам со докторот, од 1ви здравје, почнуваме со долг протокол..... Анксиозноста ми се качи до небо, пишав и во соодветната тема, ама одговор нема гледам. Ако имате некој совет како да се смирам, или да ми препорачате некој психолог би ви била многу благодарна. Се отрув со хелекси деновиве.... Секое добро, девојки
Kaj doktorite od 5 sprat od ivf odel mora so zakazuvanje da si kako sto ti kaza clenkata pogore najprvin probaj preku call cenatar dali ke sakat da ti zakazat ako nesakat nie sto sme pravele ivf od Sistina ke ti dademe broj od sestrite preku koi odi zakazuvanje jas Bev kaj Dr.Lazarevski od negova sestra imam broj.Isto mozes da probas da I'm se obratis na mail na nekoj od doktorite od ivf odel sluzben mail koj go ima na ofucijal a strana na Sistina kaj sto I'm se biografiite da I'm pises da ti kazat koga moze da te primat.
Bi sakala samo nesto da znaes, mozno e i da ne go ocekuvas ovoj odgovor, no za tvoe mentalno zdravje, namali gi na nula ocekuvanjata i nemoj da se raduvas za cekorite sto ke bides zadovolna. Nauci se da gi stavis vo normalni vrednosti, site mozni situacii sto mozat da ti se slucat, i nisto da ne ostavis da te iznenadi. Taka podobro ke se spravis so sve. Iiii, naaj vazno, pocni so akupunktura vo isto vreme. Jas so konsultacija so doktor, bev i vo akupunktura,i uste idem, mnogu mi pomagase psihicki. Veruvaj deka ke uspees, no te molam bidi cautiously optimistic
Здравоо Најдобро да направиш лапароскопија, за поточно да видат што е со тубите и ако може да поправат нешто. А секако за да земеш ваучер од фонд за ивф, ќе ти бараат хистероскопија и лапароскопија. Така да моја препорака е тоа, а мислам дека и доктор тоа ќе ти препорача. Инаку ивф можеш Систина, Ремедика, NewBorn и Плодност. Најчести препораки од женскиве на форумов за добар доктор се за Др. Лазаревски и др.Ивановски (Систина), др.Петановски (Ремедика), др. Трајковски (NewBorn) и др.Таше (Плодност Битола). Секоја има различно искуство со секој доктор а овие најчесто се спомнуваат како добри. Пак ќе кажам не се паничи и не брзај за инвитро, провери може ќе ти спасат барем едно каналче на лапаро па нема да имаш потреба од ивф. Со среќа❤
Пробај да гледаш на ова како различно искуство, низ кое поминуваат и други жени. Никој што не проаѓал низ ова не знае, ама затоа сите ние тука сме посебно силни Тоа не го може секој! За жал немам добар психолог којшто знам дека на темава би помогнал.Нека кажат другите лавици. Чувај памет и биди силна Ти посакувам анксиозноста да премине во неизмерна среќа ❤
Зошто девојче драго хелекси? Па ова е само ивф постапка. Освен оваа постапка,постојат еден тон постаршни работи во животот,па ете се справуваме со нив,притоа останувајќи при здрав разум. Здрава ли си?...Е ТОА Е НАЈБИТНО!! ЗА ТОА, РАДУВАЈ СЕ,ДРУГО НИШТО НЕ Е БИТНО ВО МОМЕНТОВ.Чим си здрава,тогаш сите работи во животот една по една ќе ти се остваруваат како песна испеана. Некоја може само да сонува за ова зошто здравјето не и дозволува да стане мајка,а очајно сака. Прво ли ти е ивф? Ако да,читај наназад дека воопшто не е ништо страшно,дека не си една едниствена,гледај колку нè има само овде во вонтелесно... милиони нè има низ светот... Зошто толку да се плашиш.Ќе добиеш бебе како сите мајки,само по потешкиот пат...е тоа е разликата. Не знам каков ти е статутот во оваа работа,ама сигурно нема да си сама,и гледај ова да го споделиш (ако сакаш да не е јавно) освен со сопругот/партнерот, барем со најдобрата другарка,таа ќе ти биде лек дури и само да те слуша,ништо да не збори. Пробај исто така да зборуваш со твојот ивф доктор,и тој е на некој начин психолог во работава.Ќе те опушти. Мој совет ти е да си почнеш кога треба,да си ги следиш насоките од докторот,да си ја примаш редовно терапијата ,да си шеташ,да одиш нормално на работа, да се смееш,да се радуваш, да љубиш....и додека си во постапка НИШТО да не гуглаш на нет пошто само ќе ти се случи конфузија во мозокот.Сè што те интересира,прашај си тука,секако ќе добиеш одговор и совет од нашите искуства, веќе и секоја од нас диплома има за психилошко советување една на друга...искуствата и стажот овде си го направиле своето. Во меѓувреме, ако читкаш наназад во темава (па и од минати две три години) ќе наидеш на тоолку убави и успешни приказни,просто ќе заборавиш на сè што те онерасположува и ќе почнеш да веруваш во чуда,како што почнав јас. Навистина е така..и верувам во чуда!!! Можеш и психолог да си посетиш,еднаш,два пати,три пати...во текот на цела постапка,тоа е убаво,едноставно ќе те опушти. Немам искуства со психолози,па затоа не знам да ти препорачам некој. Ама знам да ти препорачам ДА ВЕРУВАШ ВО СЕБЕ, ДА ВЕРУВАШ ВО УСПЕХ...дури и да не го доживееш веднаш,постои мојата животна парола : СЕ СÈ СЛУЧУВА СО ПРИЧИНА !!!!! Ништо не е случајно. Со среќа во постапката, стратувај ја оваа ивф трка со добра психичка подготовка,со елан,со еден тон позитивна мисла,со насмевка на лицето и верба во Бога. Дали ќе трчаш спринт 100 метри и веднаш ќе стигнеш до целта,или ќе трчаш маратон од 2000-3000 метри- тоа само Оној горе знае❤ Еве јас трчам веќе маратон 5000 метри,знеш колкави мускули набив на нозете...Пууу....Кондиција за наредни 5 трки. Ама... некако како да ми наѕира целта,како да ја гледам...не се откажувам,поготово не психички... Среќно✊❤ П.с Sorry на долгиот пост
Девојки на овие брисеви ми излезе е.коли вагинално, уринокултура стерилна, другите брисеви чисти. Сакам да повторам брисеви во друга лабараторија. Може ли да поднесам документи со е.коли на овие брисеви, а дополнително негативен брис од друга лабораторија само за вагинално или мора сите да ги повторам за да имам комплет негативни брисеви?