Два пати земав ваучер со брисеви едните од Микробиологија другите од Институт, така испринтани само, без печати. Директно кај Мајка Тереза ги носев и првиот пат и вториот. Печат ми ставија само на копијата од предлогот.
Девојки утре треба да одам за 4д ехо, 20ти ден ќе сум. Каков треба да биде овој извештај, што точно треба да содржи, докторот сигурно знае, ама и јас да бидам информирана, да не утнеме нешто. Исто утре ќе ми земе пак брисеви, уште сум под терапија, се надеваме да бидат чисти и ќе бидам комплет со документација, па здравје наредната недела да ги испратам конечно. Исто сакам да ве прашам од вчера имам болки во долниот дел на стомакот, доста јаки, а месецов примав летресане, се слушнав со докторот, ми рече можно било да пукнале фоликулите, од тоа да ми е болката, сабајле сум секако на ехо, ама некако страв некој ме фати, можно ли е толку силна болка да имам, морав апче да се напијам и топло да држам цело време. Да не ми се болките од бактеријата, е.коли имав, ама пиев антибиотик и вагинални ставав, чаеви еден куп испив, кога ми излезе резултот немав никакви симптоми, можно ли е сега да ми се појават?
Izvestajot treba da sodrzi slika so opis, ke znae doktorot stom ke kazss deka ti e za vo Fond. Inaku, ovoj mesec i jas piev letrasan i pred da pukne folikulot imav mnogu jaka bolka, duri kako poteceno se cuvstvuvav dva denaa, mnogu jaka znaci. Se nadevam deka i kaj tebe e od toa bidejkji e mozno, porano jas ne sum cuvstvuvala takvo nesto,a bidejkji go sledevme folikulot na eho, tocno se poklapase bolkata so denot na pukanjeto. Ne se sekiraj samo
Да прашам нешто околу боцкањето.... Денес прв пат сама се боцкам, прво инвитро ќе ми е... Триптофем. Игличката цела ли треба да влезе во стомак? Некако не беше целосно влезена и некоја капка течност на стомак ми остана, ок ли е?
Да се надоврзам на прашањето дали прифаќаат резултати пратени на маил и испринтани и онака немаат печат
Првпат ми даваат ваков извештај за ПАП обично кај матичната е друг листот и извештајот. Дали е ок ваков резултат и дали ќе ми го прифатат за ваучер или треба да правам друг ПАП ?
Да, цела треба да влезе, но ништо страшно не е тоа што ти останала некоја капка, не се секирај. Кога ќе завршиш во вбризгување на течноста, не ја вади одма игличката, почекај некоја секунда. Со лесно и со успех нека ти е од прва
Јас немав триптофем туку др, ама секако малите иглички скоро цели влегуваат. Е сега некои ги боцкаат под 90 степени, некои (и јас у тие) под агол, ама како ти кажале за почеток, така прави. Мене скоро секојпат некоја капка ми останувала ама не е страшно. Се согласувам со Каилани добро е не ја вадиш веднаш игличката. На почеток се е ми беше конфузно и страшно, целата бев збркана и за се нешто се преиспитував. Еднаш се боцкав на сред пат во кола во Скопје за да не го пропуштам времето, за Нова година баш за стоп инекцијата сфатив дека тргнав да се боцкам без игла и шприц па во десет вечер трчав во брза помош да ме боцнат Чисто да споделам од моите преживеалици, тогаш беа многу стресни а сега кога се сетам се смеам. Дај Боже да ти е прво и успешно , ти посакувам со лесно да ти оди се и да се израдуваш во најскоро време
Да не и треба на накоја обична Б12 ? Ќе ја дадам за 600 ден. Мене по грешка ми ја донесоа а ми треба металирана. Не е отворена
Zdravo devojki. Dali nekoj ima razgovarano so doktor/embriolog okolu vlijanieyo na cigarite ajkos ili obicni kaj dvata partneri vo odnos na invitro oploduvanjeto?
Здраво на сите и со среќа и успеси во борбата на сите храбри жени во групава. По неуспешно ивф поради слаб квалитет на ембрионите (машки фактор-азоспермија, извадени сперматозоиди преку ТЕСЕ метода) имаме сугестија да направиме неколку испитувања за двајцата пред следно ивф: * Генетски за тромбофилија на Генетика и имунологија (клиника) * Хемостаза на трансфузиологија (клиника) * Кариотип (ГАК или приватно за побрзо) Доколку некоја имала сличен проблем, би замолила за одговор каде може да се направи кариотип приватно, дали сте правеле други испитувања пред следно ивф и каде? Поздрав за сите
А што да разговараме околу цигарите?! Се знае, штетни се. Ниеден др нема да ти рече- пуши си Јас на секое ивф ги прекинував. Е за последното немав сили веќе, си пушев по неколку. Ама нормално дека е најдобро да се откажеме од тоа ла*но
Јас правев Хистеро/Лапароскопија кај Димитров за вадење полипи и миоми од матката и сум супер задоволна во тој дел.. после тоа правев прво ивф кај Димитров, генерално сум задоволна во однос на стимулација, пункција.. за трансфер очекував подобра комуникација, некако беше работава во дојди за 3 часа гладна и жедна со полна бешика а пред тоа цело време дискутиравме за замрзнување на материјалот и трансфер следен циклус заради ризик од хиперстимулација. Од Ремедика не сум задоволна од тимот ембриолози, со машки фактор сме и некако испадна работата да ми ги искористат сите јк со неквалитетен машки материјал. Така да сега би правела се од почеток, бидејќи 2 од ембрионите какви такви што преживеаја и ми ги вратија не дадоа позитивен исход.На прашањето зошто не се зачуваа/замрзнаа јк за некој следен циклус, ми рекоа дека јас така сум рекла, а реално такво прашање не добив. ЕТ беше на 3 ден, никој не ме праша/консултира дали да се почека до 5 ден, ама дека прво ивф мислев дека така треба.. исто и со терапијата после ет мислам дека не беше соодветна(Естрофем, Фемибион,Кринон гел и Аспирин) , како шаблонски некако ни ги даода листите на сите што бевме тој ден.. Нека се изјаснат и другите членки, тоа е моето искуство..
Девојки да прашам дали после едно успешно ин витро од два обиди до сега,за 2 бременост имам право на ин витро преку фонд или не
Mislam deka ako rodis edno dete preku ivf so vaucer mislam deka ne ti sleduva povece ama sepak da si prasas vo fondov za posugurno