Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

259 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 глас(а)
    11,6%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 глас(а)
    1,1%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

78 глас(а)
    4,6%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

106 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

310 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

277 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

32 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

47 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Imam citano studii deka kovidot ostava pogolemi posledici kaj mazite, golema e verojatnosta da e od kovidot, ali se podobruva za 2 do 3 meseci.
    Maz mi ne bese pozitiven, samo jas, ali za sekoj slucaj ke ispitame i nie spermogram.
    Jas bev kaj ginekologot, vaka na izgled na eho se e odlicno, samo za hormoni mi rekoa barem mesec po oporavuvanje, a podobro e 3 meseci

На Bilka5T и Mila0000 им се допаѓа ова.
  2. MagiBuj

MagiBuj Истакнат член

Се зачлени на:
    31 октомври 2021
    Пораки:
    87
    Допаѓања:
    127
    Zdravo, i mojot maz preleza korona pred mesec i pol , vcera pravese spermogram i spadna dosega najdobar .
    Mozebi e razlicno kaj sekogo

На Nela_21 и Mila0000 им се допаѓа ова.
  3. Bebuli

Bebuli Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2021
    Пораки:
    215
    Допаѓања:
    259
    Gi ima i u aptekata kaj Broz kafe.

4. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    1.215
    Допаѓања:
    1.923
    Jas imav podneseno na pocetok na januari a mi stigna vo ponedelnikot. Ako si od SK odi do kaj niv i proveri na ul Makedonija kaj majka Tereza ili probaj na tel da gi dobies. Jas na telefon nitu ednas ne gi dobiv ama obidi se.

На Kika28 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. AnaAnaBanana

AnaAnaBanana Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јуни 2019
    Пораки:
    247
    Допаѓања:
    482
    Молам за искуства со ивф со замрзнати на природен циклус. Јас сум кај Димитров и денес ми е 18 ден од добиено, а фоликулот вчера 22мм, денес зголемен (не знам точно колку) ама уште тука и не пукнал, па утре пак ехо. Има ли шанса да не пукне и да не направам ивф? Истк така има ли нешто на природна база што може да го потпомогне пукањето на фоликулот... Ме фаќа паника дека нема да пукне и не знам што можам да направам

6. Only1

Only1 Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2018
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    1.149
    Јас правев на природен циклус,бев два пати на ехо на 9 ти и на 12 ти ден.На 12 ти ден ми дадоа стоп инекција да примам.Мислам дека стоп инекцијата е за да пукне фоликулот.

На NNA, Tiffany01 и AnaAnaBanana им се допаѓа ова.
  7. Bebce ❤️❤️❤️

Bebce ❤️❤️❤️ Истакнат член

Се зачлени на:
    12 ноември 2021
    Пораки:
    1.069
    Допаѓања:
    1.537
    Едно прашање околу клексанот на мене денес ми издадоа потврда од систина дека треба да примам клексан од утре е сега клексанот треба денес да го земам сметката да биде со денешна дата или утре за рефундирање на сретствата и дали таа потврда ми важи или мора кај трансфизолог да се оди

На Irisveceflow123 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Kailani

Kailani Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2021
    Пораки:
    405
    Допаѓања:
    1.142
    За да можеш да ги рефундираш клексаните ти треба извештај од трансфузиолог од државните клиники или од гинеколог од државните клиники за гинекологија и акушерство.

Со извештај од приватните болници не може да се рефундираат средствата.

Последна измена: 24 февруари 2022
    На Bilka5T, Srcka28 и Bebce ❤️❤️❤️ им се допаѓа ова.
  9. Mila0000

Mila0000 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2021
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    886
    Можеби, не тврдам дека е од ковидот.

10. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.830
    Од мое искуство со криотрансфер на природен циклус, фоликулот стигна до 26 мм пред да прсне и да настане овулација. И мене ме фаќаше ненормална паника, особено последните прегледи околу денот кога обично овулирам зашто растеше експресно брзо, веќе на 9ти ден беше скоро 16мм. Џабе паничев, си прсна ко по учебник на 13 ден од циклус кога веќе беше поголем од 26мм. Дома тие неколку дена правев интензивно тестови за овулација, дека беа празници и лаборатории не работеа, не проверував преку крв, ама неколку пати на ден се тестирав и го фатив пикот на ЛХ. Сабајлето на 13ти ден имав позитивен тест за овулација, касно вечерта фоликулот изгледа прснал, следен ден на ехо веќе се гледаше корпус лутеум. Вакви големи фоликули докторот ми кажа дека обично носат неквалитетни или презреани јајце клетки ама на криотрансфер тоа воопшто не е важно пошто враќаат веќе оплоден ембрион. Не се секирај, Димитров сигурно секој ден ќе те гледа на ехо (и јас сум кај него и буквално цела недела одев секој ден на ехо), ама дополнително можеш да проверуваш ЛХ преку крв или сама дома со тестови. Ако имаш подолги циклуси, не е вообичаено да имаш и доцна овулација.

Последна измена: 24 февруари 2022
    На Bilka5T, Kris80, NNA и 4 други им се допаѓа ова.
  11. AnaAnaBanana

Се зачлени на:
    18 јуни 2019
    Пораки:
    247
    Допаѓања:
    482
    Ти благодарам за одговорот, јас изгледа покасно овулирам дека денес еве 18ти ден е ама ме фаќа паника да не не пукне фоликулот. Иначе ако е во прашање само време не се секирам ич, ќе си почекам само не сакам да го пропуштам месецов за ивф.

12. Persefora80

Persefora80 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 септември 2021
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    109
    Ми треба совет. Ќе правам криотрансфер на природен циклус. Поради мутации треба 15 дена пред трансфер да почнам со клексани. Малку сум збунка всушност кога треба да почнам со боцкање. Овулациите ми се обично околу 13/14 ден.

13. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.655
    Допаѓања:
    5.792
    Кога ќе се појави водечки фолекул на ехо. И мене ми беше таа препорака ама ми се фати 10тина дена пред траснфер. Консултирај се со докторот сепак.

На NNA, Sienna_MK, Persefora80 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Sienna_MK

Sienna_MK Популарен член

Се зачлени на:
    18 јули 2018
    Пораки:
    1.558
    Допаѓања:
    6.350
    Дали може да ми кажеш кој доктор ти го кажа ова? Јани истото ми го рече и на мене, така стои во извештајот дека треба да примам по два клексани 15 дена пред трансфер. Ако е бластоциста некаде се фаќа на 5-6 ден од менструација да почнам:^)

На Persefora80 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.655
    Допаѓања:
    5.792
    Лазаревски.
    Мене ми беше шубе и сакав да почнам 4-5 ден баш поради препорака на Јани и во еден обид на своја рака си почнав од 5ти ден. Баш тогаш фолекулот прерасна во циста и се откажа трансфер и џабе се боцкав. Следниот месец го слушав :D
    Цистата патем беше поради хормонска терапија после хистероскопија, немаше врска со клексанот, ама како и да е, не треба ништо на своја рака:D
    А да, и јас имам извештај за два пред трансфер ама Лазаревски ми рече по 1 до позитивен тест. И тоа ми беше шубе, ама го послушав. По позитивен продолжив со два, на прва контрола на хемостаза Јани ми намали на 1.

На Persefora80, NNA, Srcka28 и 2 други им се допаѓа ова.
  16. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.830
    Види, за жал не е исклучена можноста и покрај сѐ, да не дојде до прскање на фоликулот и овулација, дури и на жени со најредовни циклуси им се случува еднаш до два пати годишно да имаат ановулаторни циклуси, сепак природа е во прашање, никој не може однапред да знае. Пробај да не се нервираш и следи ја ситуацијата, ама мислам дека според големината дека кај и да е би требало да прсне. Во краен случај и да не се случи тоа, ќе пропадне трансферот, ама одма ќе пробаш на следниот циклус, не е ништо изгубено, подобро да бидат исполнети сите услови отколку да се форсира трансфер кога телото не е оптимално спремно.

На AnaAnaBanana и NNA им се допаѓа ова.
  17. Gemini_23

Gemini_23 Активен член

Се зачлени на:
    8 октомври 2021
    Пораки:
    64
    Допаѓања:
    93
    Ne sum epten ekspert za transfer na priroden ciklus, megjutoa zosto ne go prasas doktorot dali ima opcija da ti dade stop inekcija. Taka sigurno ke pukne folikulot i ke ti napravat transfer

На AnaAnaBanana му/ѝ се допаѓа ова.
  18. AnaAnaBanana

Се зачлени на:
    18 јуни 2019
    Пораки:
    247
    Допаѓања:
    482
    Да, да денес ќе го прашам на прегледот

19. Sinivali

Sinivali Активен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2021
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    51
    Dali ima nekoj sto slucajno odi na Kosovo, tamu prolutexot se poeftini, pada se organizirame da zememe.

20. Mina888

Mina888 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 ноември 2021
    Пораки:
    518
    Допаѓања:
    314
    Колку е разликата во цена од кај нас?