АМХ не е задолжителен документ и истиот не мораш да го поднесеш, особено ако вредноста не е добра, меѓутоа ако ФСХ ти е над 11 IU/mL и/или Е2 е над 60, постојат огромни шанси дополнително да ти побараат и резултат од АМХ. Доколку тој се покаже дека е <1 ng/mL, тогаш по автоматизам доделуваат ваучер со донирани јајце клетки, кој со посебно барање (молба) можеш да го преиначиш во ваучер со сопствени јајце клетки, меѓутоа ова е можно само доколку станува збор за прв ваучер и прво право на БПО преку ФЗО. За секој евентуален нареден обид со истите хормонски вредности, ваучер одобруваат исклучиво со донирани јајце клетки.
Ziva glupost im se pravilata vo fond. Tuka ima clenki prvicno amh 0.5, posle 1.5. Ima mnogu uspeale so 0.5 da imaat deca, a tie so 3 amh embrion da nemaat. Tuku nisto ne funkcionira vo ovaa drzava, nema koj da revidira pravila.
Vo cel svet uspevaat zeni i so 0.05 amh Samo za zal sto tuka nas ne gledaat kako podvizni bankomati I za sekoja se koristi ist protokol procedura
Апсолутно е така! АМХ е само статистички податок, реалната состојба пред сѐ зависи од бројот на антралните фоликули на ехо и одговорот на стимулациите и тоа треба да е померодавно од една математичка пресметка. Јас често го спомнувам мојот пример - кај мене ФСХ не бил никогаш под 15 (најчесто се движи околу 17), а сум со ПЦОС, АМХ ми е 6. До сега сум поминала две ИВФ на приватно, без ваучер, меѓутоа да решам да поднесам документи за ваучер со тој резултат на ФСХ, а без АМХ, сигурно нема ни да го погледнат извештајот од ехо за состојбата на антрални фоликули и на памет ќе ми одобрат со донација или ќе ми бараат АМХ. А јас сум high responder, на првото ИВФ развив хиперстимулација со 21 пунктиран фоликул. Кај мене е претпоставка дека се работи за некаква генетска мутација на рецепторот на ФСХ и затоа хипофизата мора да лачи повеќе хормон, проблем со резерви немам. Многу црно-бело гледаат комисиите кај нас, многу нелогичности имаат во условите. На страна фактот што едвај даваат 3 ваучери што не ја покриваат ни основната терапија после трансфер, да не збориме за замрзнување на ембриони или друг биолошки материјал (тоа никаде во свет го нема, секаде терапијата после трансфер и најчесто и замрзнувањето влегува во ваучерот), и тогаш, и тие три ваучери сакаат по секоја цена да им ги скратат на пациентките.
Тој е добар, ама гледам претходно си пишала дека ФСХ ти е над 12. Не го давај АМХ ако ти е тој под 1, ама биди спремна да ти го побараат дополнително ради вредноста на ФСХ.
Каде купувате пролутекс во турција? Има одредени аптеки или во секоја има? Сакам да замолам пријател кој оди истамбул по роба па нема многу време за шетање
Јас кога нарачував по пријатели, наоѓале во првата аптека што влегле. Ако пиеш и Имприл, 23-5 евра е таму.
Мене ми одобрија ваучер со уредно хсг, ваљда ради годините, дијагнозата а и спермограмот на мм не беше баш суперишка.
Јас познавам една личност што успеа природно да забремени со АМХ 0.01 , а претходно имаше 4 неуспешни ин витра...од кои само 1 и беше одобрено од Фондот
Здраво девојки дали знаете колку е преглед кај Д-р Стефанка во Ремедика и дали е добар доктор за тироида?
После пункција нормално е да чувствуваш болка во нормални граници и отеченост во пределот на јајниците. Сигурно ти дале антибиотик да пиеш и плус пиј многу течности за да мокриш.Ако имаш големи болки, ќе мора да се јавиш на доктор. Со лесно мила и да вроди со плод
Јас не сум била но често ја фалеле овде на форумов, пребарај наназад низ темава а за цена јави се ќе ти кажат пред да одиш
zdravo devojki ako moze da mi kazete koga pocnavte so in vitro za higienata kako sto za gakicikite peglani za wc skolkata imalo nekoj hartii nekoe vaso iskustvo od kako zafakjate so ivf vi blagodaram odnapred
Nema potreba da drzis nekoja posebna higiena (peglanje gakji i slicno) samo zaradi invitroto. Vnimavaj generalno za higienata ama ne mora da bides tolku striktno vnimatelna. Jas samo menjam dolna obleka sekoj den i koristim samo voda za mienje bez nekoji higienski dodatoci.. bitno e florata na vaginata da bide zdrava i da se cuva. ps. i ne znam dali ti trebaat tebe, ama jas koristiv nekoe vreme i probiotici za regeneracija na florata na vaginata poradi predhodnata upotreba na nekolku antibiotici
Za mene, edinstven znak na bremenost bese toa. Ni bolki vo gradi ni nisto. Samo menstrualni bolki i glavobolka od vreme na vreme