Вонтелесно оплодување

Discussion in 'Бременост' started by pozitiv, Nov 30, 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

267 vote(s)
    14.5%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

209 vote(s)
    11.3%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

63 vote(s)
    3.4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

37 vote(s)
    2.0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

22 vote(s)
    1.2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

110 vote(s)
    6.0%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

92 vote(s)
    5.0%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

116 vote(s)
    6.3%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

120 vote(s)
    6.5%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

338 vote(s)
    18.3%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 vote(s)
    0.4%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

302 vote(s)
    16.4%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

36 vote(s)
    2.0%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

61 vote(s)
    3.3%
  15. ГАК (Сите доктори)

52 vote(s)
    2.8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 vote(s)
    0.5%
  1. Gemini_23

Gemini_23 Активен член

Ako se 5 dnevni ke ti pokaze, no moj sovet da si pocekas do beta. Da ne si pravis stresovi pred vreme. Od iskustvo kazuvam :D

MAJA BITOLA likes this.
  2. babybubu

babybubu Популарен член

Девојки тие што сте правеле акупунктура кога почнувате? За време на стимулации, за време на тие 2 недели додека чекате?

Mihaela123456 likes this.
  3. januari19

januari19 Популарен член

Јас почнав за одам една недела пред да почнам со стимулации, а одев се до позитивен тест.
    Три пати неделно одев. Кај мене беше успешно.

NNA, tina2018, DaisyDream and 2 others like this.
  4. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Здраво! Дали некој има искуство со примање на клексан 15 дена пред трансфер, со свеж ембрион т.е пункција па трансфер :). Имам мутации и имам препорака од трансфузиолог 15 дена пред трансфер да се боцкам со клексан. Додека пак гинекологот ми вели не поради можно крварење, т,е да се боцкам поселе трансфер. И сега не сум паметна. Ако има некој некое искуство околу ова ке ми биде од голема помош. Фала

Meckicja likes this.
  5. Gemini_23

Gemini_23 Активен член

So akupunktira se pocnuva odnapred. Mene mi kazaa nema da ima efekt ako dojdis za vreme na stimulacii. Si ima nekoja sema sto ja sledat.

tina2018, Mihaela123456 and babybubu like this.
  6. Snaata

Snaata Истакнат член

Здраво дали некоја има информација каде може да се најде цетротиде ми кажаа дека се дефицитарни не побарав во мк од друго месро најблиско и возможно ми е Грција ама може за дури од вторник понеденик им е неработен ден.

Надеж29 and Verce28 like this.
  7. Blondie715

Blondie715 Популарен член

Jas ne go poslusav transfuziologot koj mi prepisa 2 kleksani, odev so eden, sedum dena pred transfer i zavrsiv so spontan. E sega toa li bese pricinata ne znam, nemav naod ni na patohistologija niti na citogenetika, ali moe mislenje e deka transfuziologot da si kazuva za kleksani, a ne ginekolog.
    Sepak ova e moe mislenje.

zverkica, tina2018 and Mihaela123456 like this.
  8. Bislimska

Bislimska Истакнат член

Убаво ти кажал гинекологот. Аспирин и клескан пред пункција никако, заради опасност од крварење! Терапијата претпоставувам ти е од Др.Јани.

Mihaela123456 and Kailani like this.
  9. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Јас почнав да ставам 6 дена пред трансфер по еден клексан од 0,4 и плус аспирин насабајле.
    Немам испитано мутации и незнам дали имам, али докторот за ивф ми рече да примам и имам успешен трансфер.
    Поздрав

10. Kailani

Kailani Истакнат член

Пред пункција не се препорачува антикоагулантна терапија заради ризикот од зголемено крварење.

Ако терапијата ти е од Јани (а претпоставувам дека е), мене он ми рече клексани 15 дена ама пред трансфер со замрзнати ембриони.

Кога се прави пункција, со клексани обично се почнува после неа, во координација со гинекологот.

П. С. Јани на сите дава клексани 15 дена пред трансфер.

Трансфузиологот нема да прави пункција и нема да биде тој што ќе ја ризикува пациентката. Трансфузиологот може да даде мислење, но гинекологот е тој што ја води постапката и има увид во се што се случува. Мислењето на гинекологот е и те како битно во одредени ситуациии.

Јас после првата пункција имав поприлично крварење, кое продолжи неколку дена. Уште клексани фалеше да примам пред тоа.

Last edited: Mar 4, 2022
    malecko87, NNA, Alex* and 7 others like this.
  11. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Извини зборев за трансфер со замрзнати не сум приметила дека си за свеж трансфер со пункција :)

Mihaela123456 likes this.
  12. Rtulka

Rtulka Популарен член

Јас имам примано 15 дена пред трансфер клексан ама со крио трансфер и успешно, претхпдното примав ппсле трансфер па имав биохемиска, сега дали тоа игра некаква улога или не не би знаела да ти кажам ама слушај го трансфузиологот по мене. Ајде со лесно и со успех!:l:

NNA, tina2018, Sienna_MK and 4 others like this.
  13. Mihaela123456

Mihaela123456 Популарен член

Секогаш пред пункција сум користела и клексан и аспирин и никогаш не сум имала крварење.

14. Blondie715

Blondie715 Популарен член

Prvo mnogu e neseriozno da se kaze deka dr. Jani na "site" dava 15 dena pred transfer kleksani. Jas poznavam i takvi na koi ne im prepisal ili takvi kako mene sto im prepisal 7 dena pred transfer 1 kleksan, a posle transfer 2 kleksana. Premnogu e strucen doktorot za taka da se kazuva pausalno za nego.

Sto se odnesuva do punkcijata, jas iskreno ne mozam da se setam dali primav kleksan pred punkcijata, bidejki mi bese vo 2019, ali sega bidejki ke pravam na prirodno modificiran ivf najverovatno ke primam kleksan i pisan mi e vo semata. Sigurno e toa povrzano kolku e jaka stimulacijata i kolku se ocekuva da ima za punktiranje. Kaj mene ke ima edna do dve jk, barem spored mene.

Sepak kazav jas bi slusala transfuziolog zosto sigurno toj e postrucen za da proceni za bilo kakva intervencija dali ima rizik od krvarenje. I za drugi pogolemi intervencii ne prakjaat za mislenje kaj transfuziolog za se sto e povrzano so koagulacija, pa toa im e struka, toa specijalizirale.

Ova e moe mislenje, clenkata neka si pobara i vtoro mislenje od transfuziolog dokolku ginekologot sto ja vodi postapkata ne se slaga so terapijata od transfuziologot.

Vi posakuvam uspeh

NNA, Meckicja, Dijana DM and 5 others like this.
  15. vlaince

vlaince Истакнат член

Zdravo devojki.
    Dali kariotip moze da se ispita na detska klinika i ako moze kako odi toa ako znae nekoja da mi kaze ili se ispituva samo na medicinska genetika pri klinikata za ginekologija i akusherstvo.
    Ubava vecer

16. Milititi

Milititi Истакнат член

Јас почнав месец и пол пред стимулации, бев на третмани и за време стимулации само тогаш не ме боцкаше на стомак и еден третман на ден на трансфер. Скоро сум сигурна дека тоа влијаеше на добриот квалитет на ј.к и ембрионите, иако трансферот не ми беше успешен за жал. Пуштам најголема среќа :sun:

NNA, tina2018, babybubu and 1 other person like this.
  17. Kailani

Kailani Истакнат член

Да парафразирам реченицата тогаш за да звучам посериозно.
    Секоја што јас ја знам, а познавам многу, што биле кај Јани со резултат од било која комбинација на мутации, добиле клексани 15 дена пред трансфер.
    Во последниве 2 години, толку имам читано од мислењата на темава на форумов, секоја што била кај Јани, освен сега ти, има пишано дека добила клексани 15 дена пред трансфер.
    Еве, ептен мило ќе ми биде уште некоја да пише дека добила поинаква шема.

Јани е стручен, ама секогаш има и постручен. Многу од докториве не се согласуваат со неговите терапии.

А конкретно за муабетов, стојам на тоа дека мислењето на гинекологот не треба да биде отфрлено и ако е потребно да побара и второ мислење.

Се мислев и ова дали да пишам, ама ај нека. Клексаните не се играчка. Од тоа превентивно примање, само заради мутации, без никаква друга индикација, пријателка заврши во болница со тешко крварење.

На крај краева, сите сме со различно мислење, не мора, ниту може да се спогодиме, секој си слуша и прави како што мисли дека е најдобро за него.

Last edited: Mar 4, 2022
    Alex*, Tiffany01, Kateruna and 8 others like this.
  18. skokotlivka83

skokotlivka83 Истакнат член

Здраво на сите.
    Јас во процес на припрема за ИВФ ,деновиве треба да добијам и вчера си реков ај ќе направам тест. Го имав тестот веќе 2 месеци во ташна. Имам тапи болки и викам ај да не бидам на штрек ќе направам. Го направив и 2 мин ништо немаше и сабајле викам да го фрлам кога го гледам сега ,во оваа состојба како на сликата. Почнав тахикардија да имам. Дали е ова можно да сум бремена? Дали можам и денес да направам тест, а да не биде прва мокрача?

Attached Files:

Hope06, MagiBuj, Señorita92 and 3 others like this.
  19. fana

fana Форумски идол

Треба да направиш нов тест, затоа што овој е невалиден. Резултатот се чита во првите 5 минути.
    Трк по тест и со среќа (fingers)

NNA, Dijana DM, Mila0000 and 3 others like this.
  20. skokotlivka83

skokotlivka83 Истакнат член

Нема да ми биде прва мокрача. Да земам self clear, дали ќе покаже?

дамјана and fana like this.