Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

259 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 глас(а)
    11,6%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 глас(а)
    1,1%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

79 глас(а)
    4,6%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

106 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

310 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

277 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

32 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. Gemini_23

Gemini_23 Активен член

Се зачлени на:
    8 октомври 2021
    Пораки:
    64
    Допаѓања:
    93
    Ako se 5 dnevni ke ti pokaze, no moj sovet da si pocekas do beta. Da ne si pravis stresovi pred vreme. Od iskustvo kazuvam :D

На MAJA BITOLA му/ѝ се допаѓа ова.
  2. babybubu

babybubu Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2014
    Пораки:
    1.031
    Допаѓања:
    1.102
    Девојки тие што сте правеле акупунктура кога почнувате? За време на стимулации, за време на тие 2 недели додека чекате?

На Mihaela123456 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. januari19

januari19 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2019
    Пораки:
    773
    Допаѓања:
    1.757
    Јас почнав за одам една недела пред да почнам со стимулации, а одев се до позитивен тест.
    Три пати неделно одев. Кај мене беше успешно.

На NNA, tina2018, DaisyDream и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    1.223
    Допаѓања:
    1.934
    Здраво! Дали некој има искуство со примање на клексан 15 дена пред трансфер, со свеж ембрион т.е пункција па трансфер :). Имам мутации и имам препорака од трансфузиолог 15 дена пред трансфер да се боцкам со клексан. Додека пак гинекологот ми вели не поради можно крварење, т,е да се боцкам поселе трансфер. И сега не сум паметна. Ако има некој некое искуство околу ова ке ми биде од голема помош. Фала

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Gemini_23

Gemini_23 Активен член

Се зачлени на:
    8 октомври 2021
    Пораки:
    64
    Допаѓања:
    93
    So akupunktira se pocnuva odnapred. Mene mi kazaa nema da ima efekt ako dojdis za vreme na stimulacii. Si ima nekoja sema sto ja sledat.

На tina2018, Mihaela123456 и babybubu им се допаѓа ова.
  6. Snaata

Snaata Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    247
    Здраво дали некоја има информација каде може да се најде цетротиде ми кажаа дека се дефицитарни не побарав во мк од друго месро најблиско и возможно ми е Грција ама може за дури од вторник понеденик им е неработен ден.

На Надеж29 и Verce28 им се допаѓа ова.
  7. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Jas ne go poslusav transfuziologot koj mi prepisa 2 kleksani, odev so eden, sedum dena pred transfer i zavrsiv so spontan. E sega toa li bese pricinata ne znam, nemav naod ni na patohistologija niti na citogenetika, ali moe mislenje e deka transfuziologot da si kazuva za kleksani, a ne ginekolog.
    Sepak ova e moe mislenje.

На zverkica, tina2018 и Mihaela123456 им се допаѓа ова.
  8. Bislimska

Bislimska Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2020
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    627
    Убаво ти кажал гинекологот. Аспирин и клескан пред пункција никако, заради опасност од крварење! Терапијата претпоставувам ти е од Др.Јани.

На Mihaela123456 и Kailani им се допаѓа ова.
  9. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2019
    Пораки:
    1.497
    Допаѓања:
    2.597
    Јас почнав да ставам 6 дена пред трансфер по еден клексан од 0,4 и плус аспирин насабајле.
    Немам испитано мутации и незнам дали имам, али докторот за ивф ми рече да примам и имам успешен трансфер.
    Поздрав

На NNA, tina2018, DaisyDream и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Kailani

Kailani Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2021
    Пораки:
    405
    Допаѓања:
    1.142
    Пред пункција не се препорачува антикоагулантна терапија заради ризикот од зголемено крварење.

Ако терапијата ти е од Јани (а претпоставувам дека е), мене он ми рече клексани 15 дена ама пред трансфер со замрзнати ембриони.

Кога се прави пункција, со клексани обично се почнува после неа, во координација со гинекологот.

П. С. Јани на сите дава клексани 15 дена пред трансфер.

Трансфузиологот нема да прави пункција и нема да биде тој што ќе ја ризикува пациентката. Трансфузиологот може да даде мислење, но гинекологот е тој што ја води постапката и има увид во се што се случува. Мислењето на гинекологот е и те како битно во одредени ситуациии.

Јас после првата пункција имав поприлично крварење, кое продолжи неколку дена. Уште клексани фалеше да примам пред тоа.

Последна измена: 4 март 2022
    На malecko87, NNA, Alex* и 7 други им се допаѓа ова.
  11. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2019
    Пораки:
    1.497
    Допаѓања:
    2.597
    Извини зборев за трансфер со замрзнати не сум приметила дека си за свеж трансфер со пункција :)

На Mihaela123456 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2020
    Пораки:
    1.506
    Допаѓања:
    2.917
    Јас имам примано 15 дена пред трансфер клексан ама со крио трансфер и успешно, претхпдното примав ппсле трансфер па имав биохемиска, сега дали тоа игра некаква улога или не не би знаела да ти кажам ама слушај го трансфузиологот по мене. Ајде со лесно и со успех!:l:

На NNA, tina2018, Sienna_MK и 4 други им се допаѓа ова.
  13. Mihaela123456

Mihaela123456 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    1.697
    Допаѓања:
    2.745
    Секогаш пред пункција сум користела и клексан и аспирин и никогаш не сум имала крварење.

14. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Prvo mnogu e neseriozno da se kaze deka dr. Jani na "site" dava 15 dena pred transfer kleksani. Jas poznavam i takvi na koi ne im prepisal ili takvi kako mene sto im prepisal 7 dena pred transfer 1 kleksan, a posle transfer 2 kleksana. Premnogu e strucen doktorot za taka da se kazuva pausalno za nego.

Sto se odnesuva do punkcijata, jas iskreno ne mozam da se setam dali primav kleksan pred punkcijata, bidejki mi bese vo 2019, ali sega bidejki ke pravam na prirodno modificiran ivf najverovatno ke primam kleksan i pisan mi e vo semata. Sigurno e toa povrzano kolku e jaka stimulacijata i kolku se ocekuva da ima za punktiranje. Kaj mene ke ima edna do dve jk, barem spored mene.

Sepak kazav jas bi slusala transfuziolog zosto sigurno toj e postrucen za da proceni za bilo kakva intervencija dali ima rizik od krvarenje. I za drugi pogolemi intervencii ne prakjaat za mislenje kaj transfuziolog za se sto e povrzano so koagulacija, pa toa im e struka, toa specijalizirale.

Ova e moe mislenje, clenkata neka si pobara i vtoro mislenje od transfuziolog dokolku ginekologot sto ja vodi postapkata ne se slaga so terapijata od transfuziologot.

Vi posakuvam uspeh

На NNA, Meckicja, Dijana DM и 5 други им се допаѓа ова.
  15. vlaince

vlaince Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2021
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    22
    Zdravo devojki.
    Dali kariotip moze da se ispita na detska klinika i ako moze kako odi toa ako znae nekoja da mi kaze ili se ispituva samo na medicinska genetika pri klinikata za ginekologija i akusherstvo.
    Ubava vecer

16. Milititi

Milititi Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2021
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    720
    Јас почнав месец и пол пред стимулации, бев на третмани и за време стимулации само тогаш не ме боцкаше на стомак и еден третман на ден на трансфер. Скоро сум сигурна дека тоа влијаеше на добриот квалитет на ј.к и ембрионите, иако трансферот не ми беше успешен за жал. Пуштам најголема среќа :sun:

На NNA, tina2018, babybubu и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Kailani

Kailani Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2021
    Пораки:
    405
    Допаѓања:
    1.142
    Да парафразирам реченицата тогаш за да звучам посериозно.
    Секоја што јас ја знам, а познавам многу, што биле кај Јани со резултат од било која комбинација на мутации, добиле клексани 15 дена пред трансфер.
    Во последниве 2 години, толку имам читано од мислењата на темава на форумов, секоја што била кај Јани, освен сега ти, има пишано дека добила клексани 15 дена пред трансфер.
    Еве, ептен мило ќе ми биде уште некоја да пише дека добила поинаква шема.

Јани е стручен, ама секогаш има и постручен. Многу од докториве не се согласуваат со неговите терапии.

А конкретно за муабетов, стојам на тоа дека мислењето на гинекологот не треба да биде отфрлено и ако е потребно да побара и второ мислење.

Се мислев и ова дали да пишам, ама ај нека. Клексаните не се играчка. Од тоа превентивно примање, само заради мутации, без никаква друга индикација, пријателка заврши во болница со тешко крварење.

На крај краева, сите сме со различно мислење, не мора, ниту може да се спогодиме, секој си слуша и прави како што мисли дека е најдобро за него.

Последна измена: 4 март 2022
    На Alex*, Tiffany01, Kateruna и 8 други им се допаѓа ова.
  18. skokotlivka83

skokotlivka83 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2020
    Пораки:
    413
    Допаѓања:
    287
    Здраво на сите.
    Јас во процес на припрема за ИВФ ,деновиве треба да добијам и вчера си реков ај ќе направам тест. Го имав тестот веќе 2 месеци во ташна. Имам тапи болки и викам ај да не бидам на штрек ќе направам. Го направив и 2 мин ништо немаше и сабајле викам да го фрлам кога го гледам сега ,во оваа состојба како на сликата. Почнав тахикардија да имам. Дали е ова можно да сум бремена? Дали можам и денес да направам тест, а да не биде прва мокрача?

Прикачени фајлови:

На Hope06, MagiBuj, Señorita92 и 3 други им се допаѓа ова.
  19. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.133
    Допаѓања:
    118.103
    Треба да направиш нов тест, затоа што овој е невалиден. Резултатот се чита во првите 5 минути.
    Трк по тест и со среќа (fingers)

На NNA, Dijana DM, Mila0000 и 3 други им се допаѓа ова.
  20. skokotlivka83

skokotlivka83 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2020
    Пораки:
    413
    Допаѓања:
    287
    Нема да ми биде прва мокрача. Да земам self clear, дали ќе покаже?

На дамјана и fana им се допаѓа ова.