Treba vreme zavisi od teloto, ti preporavuvam zadrava ishrana toa mene mnogu mi pomaga i fitnes istotaka. Poubavo istusiraj se vo kada ne barem koga imas ciklus
Имам слушнато дека на 5ти,6ти ден веќе би можело да покаже. Јас лично ќе почекам, да не се нервирам така вака
Девојки маж ми пие Трибестан и Профертил, има дијагноза тератозоспермија и докторот ги даде сега пред ин витро да ги пие. Но се жали дека има промена во мокрачата откако ги почна, потемна и чудна му била. Дали е можно да е нешто од овие лекарства, да има од нив нус појави?
Девојки многу сум исплашена, гинекологот ме прати во МАНУ за испитување на фенетска тромбофилија и ми стигнаа резултатите и не разбирам ништо а гледам многу напишани мутации. Дали некој знае што понатаму, каде да одам со резултатов и што да испитам. Дали ова може да биде причина да не можам да бидам бремена. Ако знае некој да ми каже што значи резултатов и што да правам
И оваа да го споделам, само што добив во фзо на тел. Ме праша кога сум ги поднела документите и кога кажав на 10 февруари, ми рече дека сите што биле до 15, 16 февруари биле поминати, дека веќе треба да имам известување. Но моите документи зошто од друг град стасале покасно кај нив и уште не се разгледани, да сум очекувала за недела, две да ми стаса известување. Ако имаа некоја членка што чека, може ќе и корсти оваа инфо.
Јас ги имам буквално истите мутации што ги имаш ти освен Factor V Lieden (значи имам 7 мутирани гени од вкупно 10, на FGB сум хомозигот, на останатите хетерозигот). Имам многу силно изразена фамилијарна анамнеза за тромбоза (кардиоваскуларни болести и дијабетес од страната на двајцата родители), па резултатот не ми беше чуден и неочекуван. На прва консултација со трансфузиолог добив терапија од 0,4 клексан + аспирин да почнам 15 дена пред трансфер и понатаму после позитивен тест и ваквата шема ја терав во првата бременост. Бидејќи таа бременост заврши со спонтан абортус во 8ГН, препорака беше во следната бременост да примам по 1х1 клексан + аспирин до позитивен тест, а од позитивен тест понатаму да продолжам со 2х1 клексан (значи и сабајле и навечер) + аспирин преку еден ден, до крај на бременост (со контроли за регулирање на дозата ако е потребно). Пијам и метил фолат и метилкобаламин во дози од 1000 мкг. Кај тебе е за жал од сите најпроблематичен овој Factor V Lieden и за него ќе мораш да бидеш и пред и за време на цела бременост, а и најверојатно некое време по бременоста на антикоагулантна терапија, затоа закажи што можеш поскоро термин кај Јани или Елена на трансфузиологија да ти дадат соодветна шема. За тромбофилија постои „лек“, тоа е антикоагуланта терапија и со нејзино правилно аплицирање се постигнува и бременост и се доаѓа до здраво родено дете. Не е страшно, само мора да се следи, да се примени права терапија и редовно да се прави контрола на хемостаза и д-димери во бременост.
Здраво девојки, се спремам за криотрансфер во Солун и препишан ми е Decapeptyl 3,75 mg или Diphereline 3,75 mg, што треба да ја примам на 21 ден од циклус. Се јавив во аптека во Систина, од таму ми кажаа дека е дефицитарна инекцијата и дека ја нема подолго време а нема ни да ја има. Прашањето ми е, дали некоја купила ваква инекција во некоја друга аптека?
Јас имам 2 диферелин инекции но од 0,1 mg/ml можам да ти ги дадам ако ти вршат работа. Инаку од Белград ги набавив.
Здраво Девојки. Јас во среда почнувам со инекции за прво инвитро Имам 35 год и дијагностицирана ендометриоза и хашимото. Пијам терапија еутитокс ама TSH не може да се спушти на препорачаната вредност од 2 мене ми е 4, Ендокринологот даде согласност да се почне со ин витро. Има ли некоја со сличен проблем, да ми каже совет за исхрана за да се регулира или да ми каже искуство како поминала со бременост и хашимото Преплашена сум а и двете дијагнози ги намалуваат шансите.