Форумџика на годината

Вонтелесно оплодување

Discussion in 'Бременост' started by pozitiv, Nov 30, 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

266 vote(s)
    14.9%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

205 vote(s)
    11.5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

62 vote(s)
    3.5%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

36 vote(s)
    2.0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 vote(s)
    1.1%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

106 vote(s)
    6.0%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

86 vote(s)
    4.8%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

114 vote(s)
    6.4%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

114 vote(s)
    6.4%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

323 vote(s)
    18.1%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 vote(s)
    0.4%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

288 vote(s)
    16.2%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 vote(s)
    1.9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

59 vote(s)
    3.3%
  15. ГАК (Сите доктори)

50 vote(s)
    2.8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 vote(s)
    0.6%
  1. BelataMasai

BelataMasai Популарен член

Moze da spodelis kaj pravese

2. babybubu

babybubu Популарен член

Имала некоја од вас вакво искуство?

3. дамјана

дамјана Истакнат член

Не е загрижувачки ,не се секирај...скоро секогаш по малку ми капнува надвор , и кога примав бенфола ,и цетротиде и клексан...не се оптоварувај со тоа

Mihaela123456, Milititi and babybubu like this.
  4. lia22

lia22 Популарен член

Ve chitam nanazad nekolku str. i nemozam da svatam shto postojano e Sistina i ivf d-r od tamy na tapet i kritika
    Nemam nishto protiv drugite,no eve na primer zoshto pa za Nju Born i d-r Trajkovski nemate losha kritika,tolku e SUPER USPESHEN?
    Sekoj si ima nekoe iskustvo od nekade (dobro,losho),no ova okolu KLINIKAVA shto samo pofalibi ima navistina vo ochi upagja.

Alex*, Tiffany01, DaisyDream and 4 others like this.
  5. Надја

Надја Истакнат член

Откако ќе го аплицираш лекот не ја вади иглата одма почекај 10 секунди(за да се абсорбира лекот поткожата) па извадија.. Инаку не е ништо страшно капка две да истече, но за да си мирна примени го ова ;)

Marija2007 and babybubu like this.
  6. babybubu

babybubu Популарен член

Мене ова ми се случува додека ми е иглата боцната, баш напротив ја вадам бавно. Затоа и не ми е јасно како може да протекува а да е боцнато…

7. Mihaela123456

Mihaela123456 Истакнат член

Kje pomislam deka new born ima 15 profili na forumov za da pisuvaat dobro za sebe i da ja branat klinikata, iskreno.

8. le.soleil

le.soleil Популарен член

Јас веќе мислам :D

NNA, Marija_b and Mihaela123456 like this.
  9. драганаск

драганаск Истакнат член

Zdravo da ve prasam dali ima. Vrska koga e napraven domasniot test? Fala i dali testot testot ke. Pokaze rezultat zasto denes mi e 10.den od. Transferot fala

10. ladystardust

ladystardust Популарен член

Во Ремедика и во Плодност нема теоретски шанси пункција или трансфер да ти прави друг доктор освен докторот што ти си го избрала. Дали е празник, викенд, апсолутно нема теорија интервенцијата да ја направи друг доктор, па уште без најава така да се појави во сала (освен се разбира ако не е оправдано спречен, ама тоа се исклучоци и се случуваат многу, многу ретко).

И во Систина ми се чини дека праксата е иста, се случи лани да се појават други доктори како замена, ама ова беше во период кога и Ивановски и Лазаревски се разболеа од ковид и на пациентките претходно им беше кажано дека нивните доктори ќе ги нема, а ќе има замена, па дури и на тие што беа пред процедура им беше дадено право на избор дали ќе продолжат кај замената, или ќе го чекаат нивниот доктор да се врати. А ова со Њу Борн што ти се десило тебе, редовно го пријавувале и други членки. И апсолутно не е во ред.

natasam, AnaAnaBanana, lia22 and 11 others like this.
  11. _Vera_

_Vera_ Форумски идол

Не го мисли тоа, мал ризик е.
    Јас досега двапати правев крио трансфер, не ми паднало на памет дека ќе има проблем при одмрзнување.
    Не си стварај дополнителни оптоварувања. Кога ќе си подготвена, ќе направиш, секако и др што мисли е важно .
    Терапија може да има минимална ако треба да се осигура дека ќе има овулација ама не е таква како при стимулација туку далеку полесно.

Rtulka, aaabbbvv, fana and 1 other person like this.
  12. ladystardust

Доколку ембрионот што е замрзнат е со добар квалитет (а најчесто само такви и се одлучуваат да ги замрзнат) и е замрзнат преку постапка што се вика витрификација (а која последниве години целосно ја замени претходната стара техника на замрзнување каде ризикот за неправилно одмрзнување на ембрионот беше многу поголем), шансите да не се одмрзне ембрионот и да не продолжи да се дели по одмрзнувањето се виртуелно НЕПОСТОЕЧКИ.

Баш како и @_Vera_ , лично сум поминала само еден трансфер со свеж ембрион, сите други ми биле криотрансфери, ни на крај памет не ми паднало дека ембрионите нема да се одмрзнат како што треба. Таа грижа можеш слободно да ја избришеш. Околу терапијата, стимулации нема, но се прима терапија за подготовка на ендометриумот и поддршка на бременоста (естрогенска, прогестеронска, антикоагулантна), во зависност од тоа на каков циклус ќе одлучи докторот да одите.

Last edited: Mar 13, 2022
    NNA, Rtulka, Sienna_MK and 3 others like this.
  13. Nikolina35

Nikolina35 Популарен член

Најавено ми беше и мене дека нема да е он.... Може имал причина, цела недела го немаше, ама ете јас уште неможам да преболам и лута сум. Не сум му била на контрола уште,рано е - трансфер пред една недела правев, ама ќе му речам ич не ми е гајле. Ми должи барем извинување, приватна клиника е на шо личи.

Терапијата супер ми ја истера, пункција топ-на нозе веќе утре дента бев и на крај ја заеба.

И да останам трудна мислам пак ќе сум му лута хах

Rtulka, aaabbbvv, fana and 1 other person like this.
  14. ladystardust

E така, после позитивен тест, секоја недела да му идеш на ехо, да не го оставиш на раат :)

NNA, biba818, Rtulka and 2 others like this.
  15. драганаск

драганаск Истакнат член

Zosto 10 den od transfer Sega napraviv test sure check i mi e negativen si Edna crtka a stomakot uzasno me boli mi se spie i nervozna sum? Dali e rano ili sepak e negativen? Ve molam za odgovor

16. Nikolina35

Nikolina35 Популарен член

Хах и ќе му речам не ги стави ти ама сакам да ги изгледаш до крај а не ваму таму да ме праќаш хаха

Јас пред да појдам по доктори, се двоумев меѓу Ремедика и Њу Борн - ради него дојдов у Борн.

_Vera_ likes this.
  17. _Vera_

_Vera_ Форумски идол

Испитувањата на хормоните обично почнуваат откако ќе добиеш, значи по прегледот на втор/трет ден од циклус кога ќе отидеш. Дебелината се гледа при фоликулометријата. Ако не ти ја кажува докторот, не мора да значи дека не ја мери. Сепак, се сложувам со сите што ти кажаа ако не си задоволна , да смениш тим, па и клиника ако треба.
    Жал ми е за резултатот, под еден е сигурно дека нема бременост и ако не си прекинала со терапија, прекини си, не мора да го чекаш докторот. Кога Ќе си спремна ќе си продолжиш пак.

Некој спомна шема за стимулации, мене мојата ми ја даваа. Во New Born. И сум задоволна од клиниката. Не можам многу да споредувам, само еднаш сум била во Ремедика, ми се допаѓаат одредени аспекти овде, сум пишувала, да не излезам бот што ги фали само :bandit:

Инаку како што спомна @lia22 , никој не е супер успешен. Иако бев задоволна од др, кај мене не беше успешно. Не сум за фаворизирање било кој доктор. Луѓе се, иако професионалци, имаат киксови и не може ниеден да е 100%успешен, па ни да ни се допадне на сите.

А па и да ви кажам право, не мора да значи ако сте го одбрале "правиот" доктор (читај:најуспешниот, најфалениот најпрофесионалниот, најтешко достапниот, или не знам уште по кој критериум нај нај нај) дека ќе успее.
    Имаат успеси и не толку на, нај, нај доктори. Има и други фактори освен знаењето и "раката" на докторот. Сакав да кажам, и малце среќичка:l: треба . Се надевам дека не звучам негативно, само сакав да споделам перспектива дека не е Бог докторот.
    @Bebce ❤️❤️❤️ , честитки :*:l::*

natasam, lia22, Only1 and 12 others like this.
  18. fana

fana Форумски идол

Немам искуство со трансфер ама би те советувала (а и сите тука) да не правите шур чек тест.
    На бета 300 ми покажа негативен тест.
    По другите теми куп членки се жалат од истиот.
    Со среќа (fingers)

Mihaela123456 and Nikolina35 like this.
  19. драганаск

драганаск Истакнат член

Dali denes ako najdam evetualno labaratorija sto raboti denes 10 den ke poakze hcg beta i dali znaete nekoja labaratorija sto raboti denes? Fala

20. Kris80

Kris80 Форумски идол

Не си прави стресови денеска, знам дека сакаш што побрзо да дознаеш но почекај до утре и извади си бета. Ништо нема денес да промениш освен што ќе бидеш нервозна. Ти посакувам успех (fingers)

NNA, januari19 and Sienna_MK like this.