Вонтелесно оплодување

Discussion in 'Бременост' started by pozitiv, Nov 30, 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 vote(s)
    15.2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 vote(s)
    11.5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 vote(s)
    3.4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 vote(s)
    2.0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 vote(s)
    1.2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 vote(s)
    5.7%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 vote(s)
    4.7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 vote(s)
    6.5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 vote(s)
    6.2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

312 vote(s)
    18.2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 vote(s)
    0.5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 vote(s)
    16.3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 vote(s)
    1.9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 vote(s)
    3.3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 vote(s)
    2.8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 vote(s)
    0.6%
  1. ija

ija Популарен член

Имам проодни канали и добар спермограм ама ќе поднесам документи неможам да се замарам со инсеменации плус не сум од Скопје комплицирано ми е многу а за 4д ехо каков опис треба да има за да барам преку инвитро или докториве си знаат што треба да пиши.

Sienna_MK and MarijaMi90 like this.
  2. Srcka28

Srcka28 Популарен член

Додека чекаш одговор од фонд направи си барем уште една инсеминација , мене ми бараа 4, а кога ќе одиш на 4Д докторот знае каков извештај да ти пише , кажи дека ти е за ваучер.

Sienna_MK and ija like this.
  3. ija

ija Популарен член

Благодарам многу.

Srcka28 likes this.
  4. Hope06

Hope06 Истакнат член

Направи си инсеминација на државно, 900 ден а само 2 пати одеш за Скопје. Прв пат можеш сама да одеш, матичен ќе ти мере фоликули и за инсеминација со сопруг ќе одете. Ќе поминеш со 900ден. Јас таму најдобро поминав и добив повеќе внимание од ремедика и плодност.
    А дај Боже и ќе се фати :l:

Meckicja, дамјана and ija like this.
  5. Lost angel

Lost angel Популарен член

Е оваа фали некогаш во темата,хероини како тебе,Бубче и многу други кои влеваат надеж дека ако сакаме и од срце посакуваме ќе се оствари и тоа ...Со лесно до крај ❤

6. Lost angel

Lost angel Популарен член

Ајде и од тебе ќе очекуваме една убава приказна

NNA, Sienna_MK, Rtulka and 1 other person like this.
  7. ija

ija Популарен член

Благодарам многу и дали на матичниот гинеколог треба сите документи да му ги покажам пошто планирам 4д ехо кај друг да правам па да не ми се лути после зошто не сум правела кај него.

NNA and Hope06 like this.
  8. Srcka28

Srcka28 Популарен член

Нема што да ти се лути , мојата матична не ни има 4Д ехо , па сама ме прати на ГАК да направам , самп откако ќе ги собереш документите ќе отидеш кај матичниот гинеколог да те пријави во систем па да ги однесеш документите .

NNA, Sienna_MK and ija like this.
  9. ija

ija Популарен член

Ама мојот матичен има 4д ехо колку што разбрав не мора да ми ги гледа документите кои ќе ги поднесувам.

10. Bebce ❤️❤️❤️

Bebce ❤️❤️❤️ Истакнат член

Па јас мислам дека ке ги биде сите документи сепак за да провере дали нешто фале дали ти треба уште нешто. Јас кога поднасав ми ги провери и кажа дека се сите и ми напиша барање

ija likes this.
  11. ladystardust

ladystardust Популарен член

Фала ви на сите, да не ве тагирам една по една, посакувам што побрзо да си дочекате радост во мешињата и да не можете да престанете да плачете од среќа и полно срце. Стравот секогаш ќе биде присутен, и пред трансфер, и по трансфер, и пред тест, и пред прво ехо, па второ ехо, па скрининг и сѐ така до крај, ама сите знаеме дека ќе вреди и ќе биде веднаш заборавен штом на свет ќе дојде таа долгоочекуваната радост.

Приметив дека сум заборавила пар ствари да споделам, па еве кога веќе сум темелна околу процедурата, да си пишам дека месец дена пред трансферот одев на акупунктура еднаш неделно, последниот третман ми беше дента пред трансфер. После трансфер не продолжив од причина што не бев сигурна дека имаат многу искуство со такви случаи, а и кинезот (во Тонг Да), рече дека најубаво би било последен третман да биде на ден на трансфер, а потоа да се продолжи и во бременост, но дури по утврдена срцева акција. Јас не продолжив, ама највеќе ради тоа што од обврски не можам да постигнам (вратена сум на работа и планирам да работам додека можам и се надевам дека сѐ ќе биде во ред да продолжам и понатаму).

Инаку од ембрионите што беа вратени, бластоцистата АА беше оплодувана со ИВФ, додека раната бластоциста беше од оние јајце клетки што беа оплодувани со ИКСИ, и ова го кажувам зашто имало дебата порано на темава околу оплодување со ИВФ или ИКСИ. Мене ми беа пунктирани 8 јајце клетки и поради добар спермограм ембриологот одлучи 3 од нив да ги оплодуваат класично, со ИВФ, додека 5 со ИКСИ. Образложението беше дека ИВФ оплодување треба да се применува секаде каде што е тоа можно и не секогаш да се инсистира на ИКСИ, од причина што статистички гледано ИВФ ембриони (кога од повеќе сперматозоиди еден се изборува да ја оплоди јајце клетката) во помал процент се со хромозомски абнормалности отколку ИКСИ ембриони.

Но, да напоменам дека ИВФ оплодување е можно само во специфични случаи, односно треба да се добие задоволителна бројка на зрели јајце клетки при пункција и втор услов е, машкиот материјал да биде многу добар. Во сите други случаи одат со ИКСИ метод.

Пак се распишував, ако имате и додатни прашања, слободно пишете ми во инбокс.

Last edited: Mar 14, 2022
    Lost angel, NNA, 77Seven77 and 32 others like this.
  12. zverkica

zverkica Популарен член

Мила и јас бев исто како тебе, се беше супер и кога требаше да правам трансфер за кој се спремавме со Трајковски пола година, него го немаше и Тања ќе ми правеше трансфер. Од неа не бев ич задоволна бидејќи 2 инсеминации ми правеше и ич не беше посветена како својот колега. нејсе, затоа и отидов кај него. Кога разбрав дека она ќе ми прави трансфер полудев, нејќев да ја видам искрено, но денот беше тој погоден и на нејзина смена. Се помирив и си реков, тоа е последната точка која и не е толку битно кој ќе прави трансфер. Отидов, легнав и дојде, кога ми ја збрца таа иглата внатре се штрецнав и малку срипав, замисли ми се раздра дека не сум смеела да мрднам и ќе сум била крива ако ништо не биднало. Јас збунета, ок, заврши и дури она љута си замина со арогантно Пријатно. Ама ете така требало да биде и фала Богу јас останав бремена и еве сега заспивам едно бебуле. Може ете неа за тоа ја бива, за трансфер. Не се нервирај за тоа, само уживај во деновите до тест и заборави на се, опушти де. Среќно ❤️❤️❤️

NNA, AriaStark, Bilka5T and 16 others like this.
  13. Nela_21

Nela_21 Истакнат член

Prolaktin i tsh, treba da se proverat konkretno na 3den od ciklus ili ne se vrzani za ciklisot i moze bilo koga? Sakam da gi proveram pred ivf postapkata

14. _Vera_

_Vera_ Форумски идол

@ladystardust
    Каков технички дел, од солзи радосници не можам ни да го прочитам :inlove::inlove::inlove::inlove::inlove::inlove::inlove:.

Честитки, другарка, успеа :sun:

Кога ќе се смирам, ќе те прашам нешто за техникалиите сигурно.

@Nikolina35 , се загреваме за радување и кај тебе.. :l:

NNA, Bilka5T, ladystardust and 7 others like this.
  15. _Vera_

_Vera_ Форумски идол

Малце потешка рака има таа, јас се изненадив кога бев.
    Али, резултатот е битен на крај

16. _Vera_

_Vera_ Форумски идол

Не се врзани со ден, било кој ден провери ги, само за прл важно е да си наспана, да е порано сабајле и одморена без напорни физ.активности претходниот ден.

Nela_21 likes this.
  17. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Душо моја убава, честитки мила мајкичка, ти ја посакувам сета среќа на светот. :party::party::party: Конечно опушти се и уживај сонце!:l::hug::hug::inlove:

Milititi and Sienna_MK like this.
  18. Rtulka

Rtulka Истакнат член

:hug::hug::hug:

Nikolina35 likes this.
  19. Nela_21

Nela_21 Истакнат член

Cestiki od ❤️. Se naeziv. Site kocki se poklopile vo svoe vreme. Uzuvaj do kraj vo bremenosta, silna i hrabra zeno

20. Kris80

Kris80 Форумски идол

@ladystardust Честитки од срце и ти посакувам лесна бременост и најубави месеци :inlove: :l: :*
    П.С И да, влечи не за нос сите кои останавме тука :$
    Ќе ти пишам за некое прашање, кога ќе имаш време погледни :l:

@Nikolina35 (fingers)(fingers)(fingers)(fingers)

NNA, Milititi, дамјана and 6 others like this.