Имам проодни канали и добар спермограм ама ќе поднесам документи неможам да се замарам со инсеменации плус не сум од Скопје комплицирано ми е многу а за 4д ехо каков опис треба да има за да барам преку инвитро или докториве си знаат што треба да пиши.
Додека чекаш одговор од фонд направи си барем уште една инсеминација , мене ми бараа 4, а кога ќе одиш на 4Д докторот знае каков извештај да ти пише , кажи дека ти е за ваучер.
Направи си инсеминација на државно, 900 ден а само 2 пати одеш за Скопје. Прв пат можеш сама да одеш, матичен ќе ти мере фоликули и за инсеминација со сопруг ќе одете. Ќе поминеш со 900ден. Јас таму најдобро поминав и добив повеќе внимание од ремедика и плодност. А дај Боже и ќе се фати
Е оваа фали некогаш во темата,хероини како тебе,Бубче и многу други кои влеваат надеж дека ако сакаме и од срце посакуваме ќе се оствари и тоа ...Со лесно до крај ❤
Благодарам многу и дали на матичниот гинеколог треба сите документи да му ги покажам пошто планирам 4д ехо кај друг да правам па да не ми се лути после зошто не сум правела кај него.
Нема што да ти се лути , мојата матична не ни има 4Д ехо , па сама ме прати на ГАК да направам , самп откако ќе ги собереш документите ќе отидеш кај матичниот гинеколог да те пријави во систем па да ги однесеш документите .
Ама мојот матичен има 4д ехо колку што разбрав не мора да ми ги гледа документите кои ќе ги поднесувам.
Па јас мислам дека ке ги биде сите документи сепак за да провере дали нешто фале дали ти треба уште нешто. Јас кога поднасав ми ги провери и кажа дека се сите и ми напиша барање
Фала ви на сите, да не ве тагирам една по една, посакувам што побрзо да си дочекате радост во мешињата и да не можете да престанете да плачете од среќа и полно срце. Стравот секогаш ќе биде присутен, и пред трансфер, и по трансфер, и пред тест, и пред прво ехо, па второ ехо, па скрининг и сѐ така до крај, ама сите знаеме дека ќе вреди и ќе биде веднаш заборавен штом на свет ќе дојде таа долгоочекуваната радост. Приметив дека сум заборавила пар ствари да споделам, па еве кога веќе сум темелна околу процедурата, да си пишам дека месец дена пред трансферот одев на акупунктура еднаш неделно, последниот третман ми беше дента пред трансфер. После трансфер не продолжив од причина што не бев сигурна дека имаат многу искуство со такви случаи, а и кинезот (во Тонг Да), рече дека најубаво би било последен третман да биде на ден на трансфер, а потоа да се продолжи и во бременост, но дури по утврдена срцева акција. Јас не продолжив, ама највеќе ради тоа што од обврски не можам да постигнам (вратена сум на работа и планирам да работам додека можам и се надевам дека сѐ ќе биде во ред да продолжам и понатаму). Инаку од ембрионите што беа вратени, бластоцистата АА беше оплодувана со ИВФ, додека раната бластоциста беше од оние јајце клетки што беа оплодувани со ИКСИ, и ова го кажувам зашто имало дебата порано на темава околу оплодување со ИВФ или ИКСИ. Мене ми беа пунктирани 8 јајце клетки и поради добар спермограм ембриологот одлучи 3 од нив да ги оплодуваат класично, со ИВФ, додека 5 со ИКСИ. Образложението беше дека ИВФ оплодување треба да се применува секаде каде што е тоа можно и не секогаш да се инсистира на ИКСИ, од причина што статистички гледано ИВФ ембриони (кога од повеќе сперматозоиди еден се изборува да ја оплоди јајце клетката) во помал процент се со хромозомски абнормалности отколку ИКСИ ембриони. Но, да напоменам дека ИВФ оплодување е можно само во специфични случаи, односно треба да се добие задоволителна бројка на зрели јајце клетки при пункција и втор услов е, машкиот материјал да биде многу добар. Во сите други случаи одат со ИКСИ метод. Пак се распишував, ако имате и додатни прашања, слободно пишете ми во инбокс.
Мила и јас бев исто како тебе, се беше супер и кога требаше да правам трансфер за кој се спремавме со Трајковски пола година, него го немаше и Тања ќе ми правеше трансфер. Од неа не бев ич задоволна бидејќи 2 инсеминации ми правеше и ич не беше посветена како својот колега. нејсе, затоа и отидов кај него. Кога разбрав дека она ќе ми прави трансфер полудев, нејќев да ја видам искрено, но денот беше тој погоден и на нејзина смена. Се помирив и си реков, тоа е последната точка која и не е толку битно кој ќе прави трансфер. Отидов, легнав и дојде, кога ми ја збрца таа иглата внатре се штрецнав и малку срипав, замисли ми се раздра дека не сум смеела да мрднам и ќе сум била крива ако ништо не биднало. Јас збунета, ок, заврши и дури она љута си замина со арогантно Пријатно. Ама ете така требало да биде и фала Богу јас останав бремена и еве сега заспивам едно бебуле. Може ете неа за тоа ја бива, за трансфер. Не се нервирај за тоа, само уживај во деновите до тест и заборави на се, опушти де. Среќно ❤️❤️❤️
Prolaktin i tsh, treba da se proverat konkretno na 3den od ciklus ili ne se vrzani za ciklisot i moze bilo koga? Sakam da gi proveram pred ivf postapkata
@ladystardust Каков технички дел, од солзи радосници не можам ни да го прочитам . Честитки, другарка, успеа Кога ќе се смирам, ќе те прашам нешто за техникалиите сигурно. @Nikolina35 , се загреваме за радување и кај тебе..
Не се врзани со ден, било кој ден провери ги, само за прл важно е да си наспана, да е порано сабајле и одморена без напорни физ.активности претходниот ден.
Душо моја убава, честитки мила мајкичка, ти ја посакувам сета среќа на светот. Конечно опушти се и уживај сонце!
Cestiki od ❤️. Se naeziv. Site kocki se poklopile vo svoe vreme. Uzuvaj do kraj vo bremenosta, silna i hrabra zeno
@ladystardust Честитки од срце и ти посакувам лесна бременост и најубави месеци П.С И да, влечи не за нос сите кои останавме тука Ќе ти пишам за некое прашање, кога ќе имаш време погледни @Nikolina35