Najdobro e laparaskopija da se ostrani no nekoi davaat i 2-3 meseci po edna inekcija Lupron depot 3.75mg; Ako nemas moznost za laparaskopija togas samo Lupron dovolno bi bilo. Receptivna Dx pravese vo MK Ili nadvor? Vo MK dali ima?
Laparoskopija ne sakam fa pravam bidejki imam nizok amh, a doktorot isto mi kaza i za Lupron deka moze da primam dva meseci i posle toa transfer. Kaj mene izgleda e silent endometriosis. Inace vo USA pravev receptiva.
Pa ako ima nesto na jajnici da treba da se otstrani, procitav deka moze da se ostetel i del od jajnikot.
Ама па и да се оштети дел од јајникот, истиот пак ќе може да си даде фоликули. Нели е поарно да се отстрани ако евентуално има нешто на јајникот. Не сум баш упатена во дијагнозата која ја имаш, само гласно си размислувам. Мој совет ти е да си слушаш доктор, и што помалку читање на нет
@Bubce38 не е баш така, за жал. Ендометриоза при низок АМХ скоро никој доктор при здрав разум не се нафаќа да оперира од причина што со ексцизија на цистите во најголем број случаи се отстранува и здраво јајно ткиво и со тоа резервите дополнително се намалуваат, а од друга страна ендометриозата е хронична болест која и покрај терапии и операции најчесто и за релативно брзо време се враќа. @Gemini_23 јас правев лапароскопија за ендометриоза, кај мене беше билатерална на двата јајника (иако цистите беа многу мали, околу 1-2 цм) и плус со операцијата се најдоа и отстранија и други мали жаришта околу јајниците и тубите, имав среќа што самите туби беа проодни и во ред и што докторот успеа да ги отстрани сите жаришта и адхезии. Во мојот случај докторот се нафати да ме оперира само затоа што резервите ми беа одлични (имав "среќа" што имам и дијагноза ПЦОС, па во случајов тоа ме "спаси"). После операција не бев на хормонска терапија бидејќи сакав што побрзо да продолжам со процедури, иначе златен стандард на лечење на ендометриоза е лапароскопија + лупрон (агонист) во траење од 2-3 месеци. Колку ти е АМХ? Ако е стварно низок, не би препорачала да се чепка, подобро примај некој месец лупрон да те стави во вештачка менопауза. Јас за последниот трансфер бев и на протокол со липиди, а знам дека во САД него доста го форсираат, од амерички форуми ми беа и мене сите информации и од таму информирана инсистирав и кај мене да го воведеме во шемата. Иначе колку за инфо, и покрај стручноста и искуството на мојот доктор и вниманието со кое ме оперираше, десниот јајник на кој беше цистата што хируршки ја отстрани (цистата на левиот јајник само ја катеризираа) после операцијата продолжи да работи со помал капацитет од порано и во однос на левиот јајник создава помал број антрални фоликули што значи виртуелно е невозможно да не се оштети здраво јајно ткиво при операција на ендометриом на јајник.
Е така. Научив нешто ново. За среќа, бар со ендометриоза си немав работа Ти, добра?! И немој да се изгубиш скроз од темава Има многу членки кои чекаат на твоите познавања Туку @Nade-sunrise каде е? Се надевам и она ќе не изненади со нешто убаво. Да не ми замини постот а да не си ја гушнам @Twins256
Devojki dali nekoja pravela prenos na zamrznat embrion vo druga klinika i dali voopsto postoi moznost za takvo nesto?
Каков проблем може да направи? Јас имам од претходен циклус најверојатно, ако не пукне ќе го пунктираат на ден на пункција.
Хпв е пренослив вирус најчесто преку сексуални односи. Се активира при пад на имунитет. Лечење конкретно нема само многу витамини и јачање имунитет за да не доведе до промени на грлото на матката. Има мн видови на хпв- високоризични и нискоризични, можеш да направиш типизација за да видеш кој тип го имаш.
Јас ќе користам ваучер за овој трансвер па ќе доплатам 6000 и за одмрзнување ми рекоа ама неможам да се сетам колку. Всушност во новава клиника ми рекоа трансвер и префрлање ембриони ако одам приватно е 44000 а јас со ваучерот ќе платам 16200. Од кои 6000 за преносот на ембриони а останатите не се сеќавам за што ми рекоа
Jas napraviv laparoskopska operacija pred 5 god da mi se otstranat cistite, i dijagnosticiraa endo. Posle operacijata mi dadoa mikroginon kako terapija. So site dok sto razgovarav mi kazaa deka nema lek. Samo kontracepcija moze da pomogne ama i toa ne e garancija deka nema da se vrati. A jas imam citano deka bezglutenska i anti inflamatorna ishrana moze da pomogne
Естрадиолот ти е многу висок и не дава реална слика за фсх. Веројатно би те вратиле да ги повториш хормоните следен циклус. А ти не е лошо да отидеш на ехо да видиш да не имаш некоја циста или перзистентен фолекул на што укажува вредноста на е2.
Хпв преку сексуални односи се пренесува,при пад на имунитет се активира,за лечење само кревање на имунитетот,јас пиев витамин Ц од 1000,витамин Е 400,имуно комплекс на др Волз,измеѓу него пиев и A-lixir тоа се ампули од сибирска аронија 7 ампули се малку скапички ама вреди еднаш месечно се пијат и изоприносин,сето ова го пиев 3 месеци потиа продолжив со витамини за трудници и здрава храна и овошје.Следните брисеви ми беа чисти сега за 2 месеци ќе правам повторно.