Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

248 глас(а)
    15,1%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

189 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

57 глас(а)
    3,5%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

34 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

97 глас(а)
    5,9%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

77 глас(а)
    4,7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

109 глас(а)
    6,6%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

104 глас(а)
    6,3%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

300 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

264 глас(а)
    16,0%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

31 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,4%
  15. ГАК (Сите доктори)

45 глас(а)
    2,7%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. ani.g

ani.g Активен член

Се зачлени на:
    7 февруари 2014
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    7
    Пријателка моја блиска го правеше на имонологија во клиника таму се сите добри и упатот и гласеше за имонологија а она кога отиде таму само им кажа за што е и одма се и напишале. Мислам само треба да казес антиспермални антитела и они знаат другото. или стерилитет и они знаат. ако сакаш подетеално можам за два дена тогаш се врака од странство :D

2. Val-Dim

Val-Dim Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    1.788
    Допаѓања:
    61.468
    Ја прочитав темава и решив да го кажам сопственото мислење за вештачкото оплодување. Сметам дека мајчинството е највозвишеното нешто што треба секоја жена да го почувствува... За жал, дел од женската популација нема среќа природно да се израдува и да стане мајка. Но, во денешно време на напредна трхнологија и медицина сметам дека треба секоја жена да се обиде да стане мајка... Многу жалам што дел од жените неуспеваат да станат биолошки мајки, но и тука не е се изгубено, има илјадници деца кои отфрлени од своите родители се подготвени да речат МАМО и да ја сакаат жената што ќе ги израсне...
    Но, темава е вештачко оплодување... Лично не сум имала потреба од in vitro, но моја блиска роднина - да. По неколку години во исчекување да се случи среќниот момент и да стане мајка, мојата блиска роднина реши да си ја проба среќата со вештачко оплодување!!! Отиде во Систина (без врски) и тоа кај првиот доктор кој што во моментот имаше слободен термин ( се погоди Др. Адамовска). Роднината беше презадоволна од третманот што го доби во Систина и од докторката за која што има само убави зборови... За нејзина среќа првото оплодување беше успешно - по 9 месеци се роди девојче!!! По две години роднината реши да направи повторно вештачко оплодување ( рече - сакам да имам две деца, ако успее од права добро, ако не нема да се обидувам повторно!!!). Повторно Систина, повторно Др. Адамовска и повторно успешно!!! По 9 месеци синче!!! Решителноста и храброста на оваа мајка се за почит!!! :)
    Феминки со оваа вистинита сторија за мојата блиска роднина сакам да Ве охрабрам да пробате СЕ што може да Ве доведе до среќната ЦЕЛ - бебенце!!! Бидете решителни и храбри, не се обесхрабрувајте при евентуалниот неуспех и со сите сили чекорете кон посакуваната бременост!!!
    На сите Ви посакувам многу среќа!!! :inlove:

На LusySkyDiamonds, slucajna, lavaleta и 4 други им се допаѓа ова.
  3. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.416
    На ani.g му/ѝ се допаѓа ова.
  4. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.416
    Девојки како сте ми ?Јас денес бев кај Лазаревски и имам позитивен впечаток.Човекот му даде на муж ми да направи неколку нови испитувања и за мене имунолошко и генетско и со резултатите кај него. Сопругот треба да направи хормонален статус.Имате искуство со ова?

5. ani.g

ani.g Активен член

Се зачлени на:
    7 февруари 2014
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    7
    Женички пишете од кога почнавте со боцкање послем колку дена е пункција :) не се трпи боцкањево а само што почнав :swear:

На srekice му/ѝ се допаѓа ова.
  6. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.416
    Чекаш да добиес и после тоа усте 12 дена сигурно ако не и повеќе па ти сега израчунај од кога си почнала. А каде си во која болница?? И бај д веј со среќа

7. ani.g

ani.g Активен член

Се зачлени на:
    7 февруари 2014
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    7
    Чекаш да добиес и после тоа усте 12 дена сигурно ако не и повеќе па ти сега израчунај од кога си почнала. А каде си во која болница?? И бај д веј со среќа[/quote]

ауууу тешко мене кога ке ја видам иглата траума ми е :( Благодарам нека е со срека кај сите никој да не поминува низ овие и психички и физички маки! Инаку сум во Систина кај др.Митко Ивановски и сум презадоволна до сега .Ти до каде си срекице направивте имунолошки?

8. Amorce2

Amorce2 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2014
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    1.622
    Кај сите е различно, зависи по кој протол одиш долг/краток.
    Еве баш ја гледам шемата и ќе ти кажам за моето боцкање: на 23.12.2013 сум почнала со Супрефакт, а пункцијата ми беше на 14.01.2014, значи точно 20 дена сум се боцкала (на 11.01 биле последните примени супрефакт и фостимон, на 12.01 ја примив стоп инекцијата, еден ден пауза без ништо и на 14.01 беше пункцијата) и нели заедно со Супрефактот примав и Фостимон значи по две боцкања на ден.
    Со среќа и до лесно нека е

9. LusySkyDiamonds

LusySkyDiamonds Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2013
    Пораки:
    784
    Допаѓања:
    823
    А сами се боцкате, како оди тоа и мене ме цека истото за некој месец.

10. Amorce2

Amorce2 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2014
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    1.622
    Jas se bockav vo Sistina (mislam deka edno bockanje bese 250den, a paket za site bockanja 3000den), a mozes da se bockas kaj maticniot (ako ti prifati, zosto poveketo ne sakaat da bockaat), a mozes i sama...ako mozes, moze i soprugot ako se nafakja...mojot ne se nafakjase, a i jas sama ne mozev, pa morav tamu. Samo e bitno deka moras sekoj den vo isto vreme da se bockas. Se bockaat vo stomak levo/desno od papokot, mene mi se pojavuvaa reakcii kako crvenila i otoci i prodolziv da se bockam vo raka (ramo) i site gi primav potkozno, a obicno hormonskite se primaat muskulno ama zavisi od doktorot, jas vo raka super gi podnesuvav i pomalku me bolea (a obicno vo raka bolele poveke), pa zatoa i hormonalnite mi rece da gi primam potkozno.
    Ic ne mu ja mislete za bockanjeto, ne e nishto strasno i bolno...vo momentot na vbrizguvanje malku pecka i zaboluva ama ne znacajno...i toa prvata, vtorata...posle veke ne gi ni osekav :) samo sto bara organizacija okolu toa deka treba sekoj den vo isto vreme. So lesno neka e...
    I se izvinivam za latinicava, ne sum vo moznost vo momentov za kirilica ;)

На LusySkyDiamonds му/ѝ се допаѓа ова.
  11. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.416
    Јас сама се боцкав во стомак .Не е страшно прв пат ми покажаа они.Во ремедика не наплакаа ама јас во ѓорче живеам и далеку ми беше. А мускулно се боцкав во интермед во карпош4 и ми наплаќаа по 50 денари за мускулната двете заедно 100 ден. Пак поефтино од систина. Или најди некоја сестра пријателка да те боцка. Мене матичната не сакаше да ме боцка

На LusySkyDiamonds му/ѝ се допаѓа ова.
  12. ani.g

ani.g Активен член

Се зачлени на:
    7 февруари 2014
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    7
    Јас се боцкам во систина и бидејки сум преку фондот не се наплака боцкањето ! и зависно од организмот најубаво да си ги примаш онаму каде што ке го правиш ивф, може да се јави црвенило, оток (мене оток и црвенило) поарно да ти е во близина докторот :)

13. Amorce2

Amorce2 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2014
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    1.622
    Е да ако си преку фонд не се наплаќа, јас заборавив да спомнам дека приватно бев и затоа си плаќав...иначе се сложувам дека најдобро е да се боцкаш таму каде што го правиш инвитрото, бидејќи и сестрите си имаат искуство ем за боцкањето ем за несакани појави, а и докторот ти е тука за не дај боже. Мене кога ми се појавија оток и црвенила одма реагиравме кај Лазаревски и ми рече да ги пробам во рака да ги примам и фала богу супер ги поднесував таму, за разлика од стомак.

14. LusySkyDiamonds

Се зачлени на:
    28 февруари 2013
    Пораки:
    784
    Допаѓања:
    823
    Здраво девојки, денес заказав кај Лазаревски за на 14 април консултација за ин витро.
    Уште малце и јас ќе ве дружам тука.
    Туку сакав нешто да прашам, не е за овде, но не знам кој подобро од вас би ми дал совет. Секогаш имав редовен циклус на 28 дена, но последниве 6-7 месеци ми доаѓа или на 26 или на 28. На 14 02. правев лапароскопија и после тоа пиев Микрогинон.Циклусот ми дојде на 24 ден и немаше црвена боја туку кафеава, како пред да пробие и така ми беше само 3 дена. Вчера добив пак малку кафеаво, а денес ништо, а многу ме боли стомакот и нервозна сум. Совет некој...

15. veli4ekate

veli4ekate Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    588
    Допаѓања:
    548
    zdravo me nemase dolgo vreme no eve me poleka pak pocnuvam so ispituvanjata za vtoro invitro no sega ke ispitam se sto treba bidejki prvoto ne mi bese uspesno za pocetok pocnav nekni ispitav kariotip genetsko na klinikata za ginekologija mi zemaa krv mene i soprugot i ni rekoa rezultat za mesec do mesec ipol ke izleze e sega sakam da ispitam antitela i kakov uat ke mi treba i do kade da glasi upatot,isto sakam i imunolosko da ispitam no kade se ispituva toa.pozz vi posakuvam na site se najubavo

16. LusySkyDiamonds

Се зачлени на:
    28 февруари 2013
    Пораки:
    784
    Допаѓања:
    823
    Срцки, јас сабајлево направив суре чек и покажа една црвена и една розева т.е побледа цртка. Да се радувам?

17. Amorce2

Amorce2 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2014
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    1.622
    Па јас мислам дека треба да се радуваш, бледа втора е во секој случај втора :) почекај уште некој ден и повтори го тестот, тогаш сигурно ќе биде јака втора и нема да имаш сомневања :) и одма на гинеколог да видите на ехо. Лелееее дај боже, да не треба да одиш кај Лазаревски :D

18. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.416
    :rofl: Ајде девојко направи и втор тест и да не израдуваш . Пробај со селф клеар тој е многу прецизен . Стискам финги за тебе

19. veli4ekate

veli4ekate Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    588
    Допаѓања:
    548
    raduvaj se mila moja daj boze site da se raduvame i daj boze da ne odis na invitro i da izleze deka testot e tocen ama obavezno da odis da proveris i na lekar

20. sweet.woman

sweet.woman Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2010
    Пораки:
    1.226
    Допаѓања:
    745
    можно е да си бремена зошто не одиш на доктор ако има бременост и ако така крвариш по малку има едни инекции за задржување на плодот ке ти дадат. оди пред да биде доцна