И кај мене беше иста ситуација и за жал утредента негативна бета, посакувам кај тебе да не е така но биди спремна на се
Мене ме спремаше за ин витро Надица од Synergy fitness centar. Толку ми се посвети и со голем интерес ми правеше акупунктура, што не можам, а да не ја препорачам од срце. ❤
Колку време трае една постапка за ИнВитро? Колку често се оди на контроло ? Ме интересира отприлика цена на еден таков процес. (Плодност,Битола не најдов цена)
Девојки дали некоја од вас идека кај нутриционист пред почнување на нова постапка? Ако има некоја од вас предлог би ми бил добредојден.
Се зависи од тоа како ќе реагираш на стимулациите. Јас и за двете постапки 8 дена примав стимулации. Првата постапка бев со краток протокол, а втората со долг.
Жени ,јас направив ХСГ, земав Кломифен, и отидов ме види мојот доктор рече супер е се, сигурно би имало успех ама да пробаме после циклус , оти нели снимањето ,зрачење и ок, ми рече дојди прв ден циклус, и што е процесот натака? На природен циклус пробуваме.
Здраво, дали има некое временско ограничување (од датум на извештај до датум на поднесување барање) за рефундација на клексани? Се работи за следново: Извештајот ми е со датум од 28.02 со препишани 40 клексани, а фискалните ми се од 05.03. Дел од клексаните ги примав во средината на март, но не дојде до трансфер. Останатите клексани ги користам сега бидејќи пред некој ден правев трансфер. Утре ги завршувам тие 40 од извештајот, па морам да докупам за до тест (тие знам дека не можат да бидат рефундирани, здравје ако има позитивен тест по празников ќе одам по нов извештај) Утре ќе одам да земам потврда од матачниот дека амбулантски ми ги аплицирале, ама не знам датумите како да ги пише..
Исти случај беше и кај мене (два извештаи ми се поклопуваа за некој ден). Имав извештај исто од 28.02 а купив на 04.03 (бидејќи имав од предходниот извештај уште клексани). Поднесов за 60 толку ми беше извештајот и за сите ми рефундираа. Така да нема да имаш ни ти проблем, кога ќе ги избоцкаш ти 40 земи потврда од матичен од кој до кој датум си боцкала и поднеси.
Здраво девојки, ме интересира искуства за одобрување на ваучер за ИВФ кога се работи за потежок случај на олигоастенозооспермија (па дури и терато на некои спермограми). Пробавме со инсеминации, првиот пат не ни направивме затоа што после обработка имаше многу мал број, после тоа следен месец бројот беше 4милиони/мл и направивме - значи прва инсеминација. Следен месец бројот беше 1.5 милиони/мл и повторно направивме инсеминација (повеќе за да имаме некаков документ). Нормално бидејќи е повеќе од јасно дека кај нас нема да успеат инсеминации докторот ни напиша барање за ИВФ кое треба да го поднесам до фондот заедно со останатата документација. Дали некоја од вас имала слично искуство, се надевам дека ќе ни одобрат ваучер? Фала ви многу.
Мојот сопруг имаше олигоастенозооспермија 3степен. Исто со една инсеминација која не ја ни поднесов одобрени ни беа двата ваучери.
Zdravo dali ima nekoja clenka sto i pobarale dopolnitelno da dostavi dokumenti za vaucer za in vitro i ako ima za kolku vreme posle vi imaat odgovoreno od fondot otkako ste dostavile sto vi imaat pobarano
https://tocka.com.mk/vesti/408346/k...milioni-evra-lani-41-milion-poveke-od-2020-ta Не можев, а да не го споделам. Ако не е за тука бришете слободно. Сите наши пари дадени на 5ти кат имаат и те како удел тука Многу ме занима одамна колку се платени вработените (доктори и сестри), барем малку да лапнат од колачот милионски ⚕️⚕️
Девојки, 3ти ден од ембриотрансфер, долг протокол. Имам болки во половината и во долниот дел во стомакот. Место за паника??