Da i jas taka imam citano deka ne e prazen folikulot ako si raste, ednostavno ili e premal za vadenje ili nesposoben da se odvoi od obvivkata, se lepi za obvivkata i nemozat da go izvadat. Mene desniot jajnik se takov mi vadeshe, koneno posle prp toj jajnik naredniot pat mi izvadi dva eden prazen eden normalen (normalen mislam sto moze da se izvadi)
Девојки што е индикација за испитување на микроделиција на Y хромозом и кога се орават они criss match, никој др ми ги нема препорачано?
Dokolku ima malku spermatozoidi Varikocela problem so testisi Mislam deka preku kariotip se utvrduva toa Ako gresham neka me ispravi nekoja clenka Ama mislam deka za ivf oploduvanje ne e problem Tuku treba na. Vreme da se zamrzne maski materijal da se praat pocesto kontroli kaj urolog Sto sum citala se javuva i pri anksioznost ili nekoe rastrojstvo
Devojki so vtor vaucer, sakav da ve prasham sega na 13 April mi pominuvaat 6 meseci od neuspeshen embriotransfer, i pocnav da sobiram dokumenti, me interesira dali mozam da go iskoristam dokumentot so hormoni od fevruari ovaa godina? Prashuvam bidejki se porano od 6 meseci napraveni, ili ova 6 meseci se odnesuva na predavanje dokumenti?
Pa od moe skromno citanje i poznavanje mislam deka se gleda na kariotip Kaj vas imate spermatozoidi Doaga do oploduvanje Ne misli na losi raboti Tajmingot da ti bide pogoden sleden ciklus
Fala, malku mi e dvosmisleno ova so 6 meseci jas mislev mora da pominat tie 6 meseci pa da pocnat da se sobiraat dokumenti i denes maticnata mi gi gledase hormonite napraveni od februari i vika prati gi ovie i me zamisli, pa zatoa vikam da prasham vo grupava i da mi kazete iskustvo
Микроделиции на Y хромозом е посебно генетско испитување преку кое од она што имам читано кога ме интересираше дали и мојот партнер треба да го прави, се испитува цела фамилија гени (околу 300) на Y хромозомот што се одговорни за производството на сперма, и најчесто се испитува преку техника што се нарекува FISH. Кариотипот е испитување преку кое се бараат евентуални абнормални бројки на хромозомите или абнормална структура на хромозомите кои нели треба да се на број 46 (по 23 од секој родител), но не ја гледа внатрешноста на Y хромозомот и гените што во него може да се "избришани". Микроделиции се чести кај мажи со дијагноза на инфертилитет како азооспермија, олигоспермија, астенозооспермија, тератозооспермија и слични. Тие мажи можат инаку да имаат нормални кариотипи, а на ова испитување да испадне дека ги немаат сите критични генетски елементи кои се одговорни за производство на нормална сперма. И затоа мислам на мажи со дијагнози како овие горенаведените дека покрај кариотипот, им го препорачуваат и ова испитување. Кај нас мислам дека на Имунологија го прават. @Mihaela123456
Ти благодарам. После операцијата на варикоцела, сопругот секој трет месец прави спермограм. Веќе две години е нормоспермиа. Ни останува само дна фрагментација евентуално, а со незрелите јајце клетки незнам што ќе правиме. Или докторите утнуваат е2, протоколи, доза и време на стоп или има нешто друго .
Па да, кај вас варикоцелата била одговорна за тогаш послабиот спермограм, што со операција се решило и спермограмот се вратил во нормала, значи не е генетски проблемот кај него. Инаку да, направете ДНК фрагментација, мојот доктор во една прилика ми кажа ако сум запнала сѐ да испитам, да испитаме и тоа, и покрај тоа што спермограмот бил секогаш одличен, зашто наводно и добри сперматозоиди можеле да содржат висок процент на фрагментација, па тоа да има удел на резултатите од оплодувањето и квалитетот на добиените ембриони. @Mihaela123456
Девојки да ве прашам, сега при ставање на пролутекс во стомак, откако ја извадив иглата имаше неколку капки на крв, дали нешто сум згрешила при аплицирање? Дали ќе се апсорбира лекот?Ми се направи топче над кожата
Ништо не е , сигурно е некое капиларче , може модрица да ти излезе на местото ама да не се плашиш , си се ресорбитал лекот Незнам како ги боцкаш , ама јас во стомак и клексаните сега ги ставам под агол од 90⁰ цела игла
Ништо страшно, си погодила некој капилар. Да, ќе си се апсорбира течноста немај гајле. После вадење на иглата со хидроген 3% масирај нежно со кружни движења, за да не ти се прават топчиња.
Da Ve izvestam deka nasiot predmet praten na 22.03, deneska go razgleduvale i pokraj specijalistickiot izvestaj od dr.Tase deka semeniot plmaterijal i posle obrabotka ne gi ispolnuva kriteriumite za inseminacija, odlucile da pravime uste edna.
Ајде не се нервирај. Напрајте на гак колку да имате документ . Другарка знам дека многу брзо и закажаа и плати 900 ден