Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

59 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

36 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

99 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 глас(а)
    4,7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

313 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 глас(а)
    16,2%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 глас(а)
    0,6%
  1. aci aci

aci aci Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2021
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    443
    Mi prenese poznanicka na dr.Tofoski, posle praznikov ke ni stignat

На Mihaela123456 и ija им се допаѓа ова.
  2. aci aci

aci aci Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2021
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    443
    Da, ke probame. Si velam mozi taka trebalo da bide, pa neka bide i uspesna:)

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. ija

ija Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.140
    Допаѓања:
    809
    Благодарам многу.

На aci aci му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Kateruna

Kateruna Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2020
    Пораки:
    409
    Допаѓања:
    845
    Ооо секако дај Боже да е успешно. Јас со хистеро и лапаро само што направени па ми бараа 4д. Ќе биде се

На Rosberi и aci aci им се допаѓа ова.
  5. malecko87

malecko87 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2015
    Пораки:
    436
    Допаѓања:
    861
    Добро по пошта известуваат ако треба да се дополнат документи или ако е одобрено јас највеќе прашувам папот кога го поднесов на 17 март ми беше со важност до 8 април и се мислам дека ќе ме вратат бидејќи сега веќе кај нив е истечен

6. ija

ija Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.140
    Допаѓања:
    809
    Јави се на 023289092 јас се јавив имам поднесено на 28 март и не биле разгледани документите мене хормоните ми истекуваат на 25 април сигурно нови ќе ми бараат незнам дали новиве вторник да им ги доставам или да чекам што ќе ми одговорат.

7. BlackHole

BlackHole Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    121
    Допаѓања:
    721
    Девојки, требаше деновиве да правам трансфер, конечно собрав сила, ама сепак мораше да се одложи. Заради тоа ми остана неискористена една цела кутија пролутекс со рок до крајот на овој месец 04.2022, па ако некоја членка го боцка моментално нека ми пише ќе и' го подарам.
    Едит: Подарени се!
    Се согласувам дека парите не се важни колку што е важно да си ја оствариме целта и да се реализираме како родители, но што кога остануваме и без пари и без бебе?

Сите кои водат долгогодишна борба со стерилитет знаат колку финансиски исцрпува, куп пари дадени за голем број ивф постапки, пункции, терапии, трансфери... После секој неуспех се враќаме на почетокот, и пак одново, и одново... Не се сите парови финансиски моќни да го издржат тој товар, па и покрај желбата за дете некои и се откажуваат. На крај остануваме со празни џебови и празни раце.

Навистина би сакала да имаме дополнителна финансиска помош во било каков облик од државата, да се зголеми бројот на ваучери за прво дете, ама и да се ревидира правилникот за добивање на ваучер за да можеме и ние со ниско амх да добиеме тоа што на останатите им следува. Стандардот ни е' низок, а цените за ивф услугите се како во развиените земји и навистина е неиздржливо.

Кога ќе брцнам во празен џеб единствено малку ме смирува помислата дека барем сум направила се' што можам за да станам мајка, оти од ова повеќе и да сакам не можам.

Последна измена: 21 април 2022
    На Kris80, blackstyle, L*G и 25 други им се допаѓа ова.
  8. Beatris

Beatris Популарен член

Се зачлени на:
    24 февруари 2011
    Пораки:
    1.048
    Допаѓања:
    2.364
    Многу си во право, мене еве прво ивф е, не е проблем даваш колку треба, без да се размислиш, ама луѓе денес бев во Систина, го качиле замрзнувањето ембриони од 50.000 на 53.000 :|:|. Стварно се нема осет, на страна што нема логика за еден ембрион пример да платиш исто ко за шест. На овие цени колку профит имаат, па и уште качуваат.

На Kris80, NNA, Simka*& и 6 други им се допаѓа ова.
  9. Srcka28

Srcka28 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    2.800
    Не бил истечен кога си ги поднела документите така да нема да те вратат за тоа , може ако треба да дополниш некој документ да ти пишат.

На Rosberi и malecko87 им се допаѓа ова.
  10. AneSk

AneSk Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2010
    Пораки:
    452
    Допаѓања:
    1.219
    Девојки и јас се согласувам со вас, и точно го знам каков е тој момент кога се што имаш (пари) ги даваш. И јас го одам тој пат и ги знам цените на сите постапки, витамини и се што се однесува за процесот ин витро.
    Целта на коментарот мој е во контекст на линкот од членката што го стави и повторно ќе се изјаснам Ич не ми е гајле колку заработуваат Систина, Жан Митрев и другите болници, впрочем никој со сила не не тера да одиме таму.
    Но сепак желбата е преголема за сите нас да се оствариме како мајки и додека не се оствари таа цел како и да е ќе мораме да бараме помош од нив.

На Kris80, NNA, Pozitiva prava и 3 други им се допаѓа ова.
  11. Persefora80

Persefora80 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 септември 2021
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    109
    Девојчиња, по неуспешен трансфер до следна инвитро постапка (по 2-3 месеца) правите пауза со метил фолат, метилиран б12 и аспирин? Од јануари навака во континуитет ги земам.

12. DaisyDream

DaisyDream Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.922
    Допаѓања:
    4.962
    I mene me interesira. Jas pa nisto ne zemam, a isto so mutacii sum. Se spremam za transfer, da pocnam li da zemam seto ova?

13. Persefora80

Persefora80 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 септември 2021
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    109
    Мене Јани ми ја препиша терапијата и ми рече метилирана фолна и аспирин може да почнам порано, а б12 и клексан 15 дена пред трансфер.

На Irisveceflow123 и DaisyDream им се допаѓа ова.
  14. skokotlivka83

skokotlivka83 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2020
    Пораки:
    416
    Допаѓања:
    287
    Здраво.
    Во вторник треба да се дава материјал за спермограм,па прашањето ми е дали од дома може а јас да го однесам и каде се наоѓа клиниката?

Прикачени фајлови:

15. Srcka28

Srcka28 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    2.800
    Сопругот мој од дома носеше , но во рок од 30мин мислам треба да се однесе , со пешкирче ќе го замоткаш , онаку институтот се наоѓа над микробиологија , нели микробиологија надолу по скалите се симнуваш , а ова право влегуваш и има скали за нагоре , прашај тука некој ќе ти каже.
    Ама дали ќе може ти место него не знам , зошто сопругот кога бил докторката му зимала анамнеза , дали имал некои заболувања , операции итн

16. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    2.062
    Метил фолат со б 12 и аспирин пијам повеќе од година.... со некој мал прекин. Искрено мисалм дека нема штета . Немам прашано доктор конкретно колку да ги пијам ама па реално цела година се нешто се прави еден трансфер, да друг, па пункција. Иначе имам мутации и имав корона пред недолго време и ддмерите ми беа добри, пртпоставувам од аспиринот што го пијам :).

На NNA, Rtulka, Sienna_MK и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Bubica1812

Bubica1812 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 август 2021
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    60
    Здраво женски, ет правев на 5ти ден вратени 2 ембриона.
    Денес, после една недела од ет не издржав и направив тест, испадна благо позитивен. Дали некоја има направено порано тест и бил позитивен. Мисли ми се вртат во глава.

Прикачени фајлови:

На IRBBB, zamce, Kris80 и 31 други им се допаѓа ова.
  18. Lucky4

Lucky4 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 септември 2018
    Пораки:
    269
    Допаѓања:
    207
    Cestitki

19. BlackHole

BlackHole Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    121
    Допаѓања:
    721
    @AneSk
    Се разбираме, на истата страна сме, мојот коментар повеќе беше насочен кон недоволната финансиска помош што ни следува од државава и нееднаквиот третман што го имаме за добивање на ваучери.
    @Mihaela123456 малку доцнам, но можам да споделам и мое искуство, имам 10+ ивф на потполно природен циклус или циклус со мала стимулација со кломифен/летрозол, најчесто еден фоликул и кај мене пункција е закажувана секогаш кога естрадиолот бил барем 150.

Во случај како тој првиот што го опишуваш при естрадиол 105, ако прашањето ти е дали на тој естрадиол би требало да се даде стоп инекција, сум имала слична ситуација и докторот беше категоричен дека не дава стоп инекција на таа вредност без разлика колку е голем фоликулот, бара минимум естрадиолот да биде околу 150.

Најмала вредност на естрадиол на ден на стоп инекција ми бил 154 со фоликул од 19мм. Од таа ј.к добивме тридневен ембрион.
    Сега скоро имав пункција на сосема природен циклус и после долго време повторно добивме бластоциста, од фоликул 20мм, естрадиол нешто над 200. Ист естрадиол имав и за претходната бластоциста, но фоликулот беше 17мм, тоа е најмал фоликул што сум имала на ден на стоп инекција и мислев ништо нема да бидне, ама ете, затоа е тука докторот да процени што е најдобро.

И, како што те советуваа некои членки, ако сте во можност направете днк фрагментација на сперма, чисто за да ја исклучите како проблем или да знаете што да правите во иднина ако испадне висока.

На Kris80, blackstyle, NNA и 3 други им се допаѓа ова.
  20. Verce28

Verce28 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 октомври 2021
    Пораки:
    495
    Допаѓања:
    943
    Cstitki i so lesno ❤️ Mojot na 9ti den imase uste pobleda crtka, pa eve teram 31va nedela :)

На Kris80, NNA, Rtulka и 4 други им се допаѓа ова.