Jas na 30 god ne bi ni pravela IVF, osven ako nemam dijagnoza jas ili partnerot sto bi ukazuvala na neplodnost. Bi smenila nacin na zivot, mozok na pasenje..... Ova e moe mislenje, zosto hormonite i ne se bas bonboni. Ali sepak toa si e odluka na partnerite i vase pravo sekako. Ova ti go kazuvam da te opustam bidejki si mnogu mlada i sigurno ke bides majka
Iskreno spored moevo iskustvo jas na 30 god so tubaren faktor, drugo se ok imam ete mnogu polosi rezultati od bilo koj na forumov, pa mozda i od 40 godisni zeni. Godnite nekogas imaat vrska, nekogas ete neznacat nisto za zal
Како може пункција без најдени јк? Па на ехо се гледа. Згрешен протокол сигурно или стоп инекција и не гледање на ехо како треба. Ама освен на тој што е во проблемот на кој друг му е гајле . Страшно
Kolku sto imam citano od vas i od stranski studii prazni folikuli ne postojat, postoi samo pogresen tajming za stop inekcija. Od site 7,8 folikuli zarem edna jajce kletka da ne najdat? Ne pamtam tocno, no od prilika tolku bea na dvata jajnika. Ne sum ekspert no kako moze 3 prirodni bremenosti vo edna godina bez razlika kako zavrsija, a stimulirana so letrazol i bemfola nekolku inekcii da ne se najde niedna jajce kletka i se toa samo 3 meseci pokasno, nekako nema logika. Kako moze uste 4 meseca pokasno stimulirana so meriofert kratok protokol da se oplodat 3 jajce kletki i voopsto da se nema implantacija, za samo posle nekoj ciklus da se zatrudni vo priroden ciklus iako dojde do spontan, nisto mi nema logika.
Мила, мое мислење е да се направи биопсија на ендометриум, да се види дали има некое воспаление и ако тоа се исклучи како проблем, да се направи ПГД на ембрионите, да се види дали имаат некоја аномалија, друго ми нема логика кога и природно постигнуваш бремености.
Мене ми се јавија да ме прашаат дали сакам да продолжам да ги чувам ембрионите . Од Систина. Си продолжив да си ги чувам .
A dali znaes koga e najdobro da se proveri hormonot... T.e. kolku vreme mu treba da se apsorbira apceto.. dali e ok da proveram posle 24casa od poslednoto ispieno ili nema vrska?
Медицински е можно празен фоликул и за тоа има многу причини. Старост на жената, АМХ, недостаток на вит Д, лошо ФСХ, да не редам милион други причини, али има и нешто што се вика грешка кај докторите, најчесто лош тајминг на стоп инекција, промашена овулација, најчесто на природен кога се оди, недоволна или несоодветна стимулација, и тоа за жал никој нема да ти го признае доктор. Многу е битно и среќа да имаме и да се помолиме што побргу да не посака среќата сите! Не ти ја познавам историјата, не се сеќавам да си пишувала скоро, до душа и јас бев отсутна некој период, немој да ми замериш, што анализи имаш направено? За повторувачки спонтани на генетски анализи треба да одите, карио тип, тромбофилија и види со ендометриумот како си, брис или биопсија. Има ЕРА тест тука, ПГД класично нема за жал, али види првенствено генетика што ќе ти каже. Чим остануваш природно, како што те разбрав, мислам насочи се на генетика и ендометеиумот. И АМХ нормално, не знам за возраст, али и тоа има јака улога.
Е стварно "јака" дијагноза имаш абе олабави малку, опушти мозок, животот е пред тебе, топ си со состојба, малку олабави само, слушај ја дада ти, 3 ќе родиш до мои години
Zdravo i mnogu ti blagodaram za odgovorot. Se imame ispitano, trombofilii imam i duri so 2 kleksana dnevno bev pokriena i pak spontan. Imam dete od prv brak za koe ne ni znaev deka imam trombofilii. Kariotip vo red kaj dvajcata, duri posledniot plod go prativme na ispituvanje i bese genetski vo red, snema srceva akcija kraj na 9ta nedela, bas togas imav i korona so teski simptomi. Edinstveno sto ne sum ispitala e bris od endometrium, ke insistiram i na toa. Iskreno veke ne znam kade spasot da go baran, kaj koj doktor da mi se posveti.
Уффф иста судбина како мене. И јас имав спонтан ист период, а маж ми имаше корона, јас немав, уствари кој тоа точно знае со хемискава болест, јас се живо испитав и цитогенетика на плод и ендпметеиуми после тоа и ете немам дијагноза. Едино сум хашимото, ако тие антитела ми направиле проблем, друго немам и ете се вртам во круг, а не сум така млада за процесов, 39 сум веќе Немам памет да ти дадам за доктор кој ќе ти се посвети, јас сум кај Митко и не го менувам зошто не ми се замара со запознавање и одново испитувања, немам време јас за се одново Едино ти преостанува кортико да вметнеш во шема и ендометриум да испиташ, не знам психички како си и тоа прави проблем, тоа вака ми иде во глава од мое искуство
Kakva li ke bese ovaa sudbina stom dojdov do faza da pomislam aman luge najdete mi dijagnoza veke pa da moze da se izlezi i da mu rodam na covekov, toj nema svoe dete iako jas imam, jas sum svesna deka prirodno e da ima i toj svoe. Mnogu e tezok patov, baram odgovori i najposledna dijagnoza e deka sum baksuz, aman luge zarem toa e dijagnoza. I mi rekoa deka i ivf ne mi e garancija deka neka pak da se sluci spontan i ajde sega imaj pamet dali uste da se obiduvam so inseminacii ili da prejdam na ivf ili gospod samo znae kade mi e lekot. Prv pat denes pisuvam inaku, zatoa ne si me citala, ne se osmeliv do sega...
Чекај, ИВФ немаш правено? Ааа па чекај не се разочарувај бре жено, па ти си на почеток и супер што си имала имплантација. Состојбата вака не ти е воопште за разочарување. Само повеќе верба и нема што да мислиш дека нема да успееш, ИВФ е многу поуспшено од инсеминација. Само не се откажувај