Вонтелесно оплодување

Discussion in 'Бременост' started by pozitiv, Nov 30, 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 vote(s)
    15.2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 vote(s)
    11.5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 vote(s)
    3.4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 vote(s)
    2.0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 vote(s)
    1.2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 vote(s)
    5.7%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 vote(s)
    4.7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 vote(s)
    6.5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 vote(s)
    6.2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

312 vote(s)
    18.2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 vote(s)
    0.5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 vote(s)
    16.3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 vote(s)
    1.9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 vote(s)
    3.3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 vote(s)
    2.8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 vote(s)
    0.6%
  1. ladystardust

ladystardust Популарен член

Човече, кажи ми како ти успеа во пет минути да напишеш 10 мислења во кои исплука и проба да оцрниш не еден, ама дури двајца ИВФ специјалисти? Па бар правилно да ги цитираше мислењата на членките на кои имаше намера да им одговориш, наместо едно по друго да се цитираш самата себе :)

Не разбравте бе и не разбравте дека треба да сте ептен суптилни во коментарите за докторите со кои сте имале искуство, без разлика дали се тие искуства позитивни или негативни, бидејќи наједноставно речено не е коректно! Прво, затоа што има членки кои во моментот кога читаат се во постапка кај истите тие доктори, и кои доволно чувствуваат страв од целата ин витро процедура, па уште вие им фалите да им ги подгревате стравовите и дилемите, а второ зашто еден негативен исход (еве нека се и два, па и три), не го прави тој доктор нестручен, незаинтересиран, „преварант“, алчен за пари или не знам какви сеуште не простачки епитети кои им ги редите, бидејќи ин витро не е егзактна наука па од напред математички да се пресмета протоколот и терапијата што кај секоја една ќе вроди со успех. И конечно, на некоја друга, истиот тој преварант, незаинтересиран, алчен за пари доктор на кој „славата му удрила во глава“ ѝ го донел најголемото богатство во животот. Малку прст на глава.

NNA, biba818, Bilka5T and 36 others like this.
  2. rollbon

rollbon Истакнат член

Dve invitra kaj Hagi Lega, i toa na moi 23 god no so visoka tsh od 5 i vtor pat 10 mi napravi infitro, vtoriot pat od 2 embrioni , dvata se oplodija i imase bremenost no vo 7 nedela spontan, tsh 10, inace dok sekogas mi bese na raspolaganje, sega spremam 3 i vitro i se mislam za plodnost, ili organgiski. I kaj Ivanovski so eden kanal mi napravi iseminacija kade i preku fondot ne mi ni baraa, i neznam se e vo bozji race, koga najmalku ocekuvase togase se se slucuva, pred dve god prirodno ostanavi pokraj se, no matkcnata iako znaese deka sum bremena 4 pati so vaginalo me edase i pokraj moe protivenje i toa vo 10 nedela, i kaj Ivanovski bevi toj vo 11 nedela vaginalno kade imav missed, sega so novi sili i bozja volja pocnuvame

Meckicja and mira.mira like this.
  3. Nataska 1

Nataska 1 Истакнат член

Of lele so site loso si pominala ajde soberi sili I razmisli si Kade ke prodolzis ti posakuvam uspeh za Kade I da se odlucis

4. rollbon

rollbon Истакнат член

Sega sobiram dokumenti za 3 vaucer, i ke odam kaj Vlatko od Plodnost, da se sredat dok i da sebere se, a posle ke videme kade,, 14 god borba so sterilitet, inaku site spomnati doktori na raspolaganje vo sekoj moment no stoe toa e pominatite god ne se vrakaat samo so do ri misli napred i polni race

DaisyDream and Nataska 1 like this.
  5. Алек***

Алек*** Истакнат член

Па не поминале сите лошо, како што напиша ти. Има многу задоволни членки од др Ивановски,меѓу кои сум и јас. Човекот на ниско АМХ успеа да ми извади 9 јајце клетки од кои 7 со одличен квалитет и успеавме и да замрзнеме. Доколку докторот што ти го нарекуваш дека е,, врв'' едвај успеа да извади две, а за замрзнување да не правиме муабет.

NNA, L*G, lia22 and 3 others like this.
  6. Nataska 1

Nataska 1 Истакнат член

Ha ha mozebi e taka vo tvojot slucaj no se e individualno nezz na koja vozrast si I kakva istorija imas ne e sekogas niskoto amh znak deka jajnicite ne pravat folikuli vi cestitam na uspehot I pat ke vi kazam ne e do doktoritee sekogas sekoja zena e prikazna za sebe

Littlegirli likes this.
  7. Inamya

Inamya Популарен член

Нешто си грешка девојче, велиш имаш 23 години а 14 години борба со стерилитет, ма како е можно??? |(

AneSk likes this.
  8. rollbon

rollbon Истакнат член

Na 23 god prvo invitro do seda sme 14 god vo brak ne sum greska, sega sum 34 na 20 se maziv

9. Prinsess_Eva

Prinsess_Eva Истакнат член

Како можеш да си дадеш за право така да коментираш? Дали не размисли дека во момент може да има членки кои се во постапка кај тие два доктори? Секој од нас за докторт каде што има успех ке каже дека е најдобар. Јас прво го правев кај Лазаревски, и крио имав кај него. Капа доле за докторот! Врвен специјалист. Имам и кај Таше правено. И Пак ке правам кај него! Исто така прекрасен доктор, можам да го добијам у сред ноќ и него и секој од таму. Доколку поради било каква причина докторот не ти одговара имаш опција ЛИЧНА ПОРАКА па раскажи и на членката за твое искуство па нека одлучи самата. Не знам како може да си дадеш за право да пишеш МЕЊАЈ! И јас пишам ако имам лошо искуство. Пишав пред некој ден за Хаџи Лега, ама не реков МЕЊАЈ. Ти имаш лошо искуство и на своја кожа осетено од двата доктори, или рекла казала? (facepalm)
    Извинете за долг пост, ама вакви коментари ме вадат од такт.

NNA, BlackHole, Алек*** and 5 others like this.
  10. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Жалам за загубата, ама вагинално ехо прават кај скоро сите до 12 та недела па и мене, е после тоа со абдоминално.

NNA and Rtulka like this.
  11. AneSk

AneSk Популарен член

Очигледно заборавате дека докторите не се волшебници и пенкалата во раце не им се волшебни стапчиња.
    Секоја личност е посебна, секој организам различно делува на секоја терапија што ја примаме за ин витро. И обично апче Аналгин кај секого не делува за главоболка не па тука зборуваме за стимулација и хормонска терапија.
    Треба да се сфати тие доктори се што знаат и умеат пробуваат во постапката да успееме но едноставно проблемот е во нашите тела кај некоја личност успева од прва, кај некоја не и кај нив потребно е подолг период да дојде до успехот.

NNA, Meckicja, Sienna_MK and 7 others like this.
  12. Mihaela123456

Mihaela123456 Истакнат член

Апсолутно се согласувам.
    Нашиот успех е и нивни успех. Тие се би дале секој ИВФ циклус да вродува со плод.
    Во делот со психолошката поддршка никој не очекува од нив да не тешат и слично за тоа си има психолог.
    Но сите ние тука заслужуваме детално објаснување за неуспехот на ИВФ постапката и предлог следни чекори, дефинитивно. Е сега тука би рекла повеќе се негативните искуства на членките.

NNA, Tiffany01, Rtulka and 3 others like this.
  13. Lavica_30

Lavica_30 Истакнат член

Девојки здраво, речиси собрав документи за ваучер, но имам некои прашања, па доколку може да ми помогнете:
    1. Дали треба крвна слика и од сопругот?
    2. Не работат во служба за изводи, на штрајк се, немам венчаница, односно имам копија заверена на нотар но одамна ми е, што да правам не знам, колкав проблем е ако не доставам
    3. Дали за поднесување документи треба двајцата да сме присутни
    4. Дали документите можам да ги пратам по пошта
    5. Има ли некоја можност одговорот од фонд да не стигне на домашна адреса (одлучивме дека нема да споделиме со семејството)
    Фала однапред и посакувам успех кај сите нас :l:

14. le.soleil

le.soleil Популарен член

1.не треба
    2.не ти треба венчаница, имаат информации по службена должност
    3.не, може било кој
    4. Веројатно може, ама со нашите пошти не би ризикувала да се развлечка и онака долгото чекање
    5. На барањето има можност да избереш на која адреса да стигне одговорот ама нема гаранција дека нема да ти утнат. Јас имав ставено друга адреса, ми имаа пратено на таа од лк. Кај и да стигне ако е на твое име не би требало да ти отвара никој?
    Со лесно и со успех!

Milititi, Lavica_30 and Rtulka like this.
  15. Bebce ❤️❤️❤️

Bebce ❤️❤️❤️ Истакнат член

Да ова со поштата е многу заникаде моето го беа доставиле на друга адреса и одговорот на поштарот беше па и таа се вика и презива исто како тебе а учицата не ни е иста

Lavica_30 likes this.
  16. Nataska 1

Nataska 1 Истакнат член

Hi vi treba I krvna slika od soprugot a dokolku ste od Skopje najubavo e da si gi odnesete Sami site potrebni dokumenti vo fond za pobrzo da vi gi zeme komisijata a potoa koga ke bide gotov vaucerot vi stignuva na domasna adresa vo pliko.

Lavica_30 likes this.
  17. Nataska 1

Nataska 1 Истакнат член

I by the way nemoj da zaboravis da si napravis kopii od site dokumenti pred da gi podades vo fond nekoi od klinikite za invitro gi baraat mene mi se sluci toa pa pak bev kaj majka Tereza spomenikot pozadi rekord I barav da mi go najdat predmetot pa da mi gi iskopiraat a toa bogami trae vremenski da ne vi se sluci takvo nesto iskopirajte si gi pred podnesuvanje

Lavica_30 likes this.
  18. januari19

januari19 Популарен член

Мене два пати ми стига како препорачано писмо па од пошта си го подигам ваучерот.
    Имав оставено адреса за контакт од работа зошто поштарот секој ден доага за пошта и му верував дека навремено ќе ми достави, заразлика поштарот што иде кај мене во населба и ми доставува препорачани со истек на рок :D

19. ladystardust

ladystardust Популарен член

Апсолутно нашиот успех е и нивен успех, тука нема дилеми. Дилемите настануваат кога по секоја цена, под дрво и под камен се бара конкретната причина за неуспех, односно еден единствен одговор кој ќе ни ги реши дилемите зашто се случило тоа што се случило, и најчесто кога нема да дојдеме до тој одговор, вината ја префрламе на докторот. Најлесно е вината да му се префрли на него, а всушност ние сме тие што треба да сме свесни дека причините за неуспех во ин витро постапките се должат на комбинација на повеќе фактори, на многу од кои докторите сами не можат да влијаат, фактори како историјата и хормоналниот статус на пациентката, возраста, претходните дијагнози, одговорот на терапиите и конкретниот протокол, нешта кои едноставно не се мерливи и не се квантифицираат, па од таму, ниту еден доктор не ни може да даде конкретен одговор на прашањето зашто се случило тоа што се случило, туку решава да се обиде повторно. Таква опсесија на константно барање на причините зашто и како, себеобвинување и обвинување на стручни лица инволвирани во постапката, споредување со лични искуства на други пациентки, не може ништо добро да донесе, туку само подлабоко да нѐ поколебе на патот во остварување на целта. Да, лична одлука е на кој доктор ќе одлучиме да му веруваме, ама далеку од тоа дека треба да се расфрламе со коментари овој бил никаков, овој бил преварант, овој бил алчен за пари, овој ништо не го интересирало, коментари достапни на јавен форум до кои секој има пристап.

Реагирав на постот на членката погоре која на друга членка ѝ имаше пишано: „бегај од тој доктор, никаков е“ (докторот е Лазаревски), зашто пази, она на 40+ години со речиси немерливи вредности на АМХ и слаби резерви кај истиот доктор доживеала неуспех од факинг еден единствен обид и сега го обвинува зашто он најпрофесионално, најотворено и НАЈДОБРОНАМЕРНО ја советувал дека во нејзина ситуација препорачува обид со донирани јајце клетки.

Четири трансфер обиди имав, кои на ХРТ, кои на природен циклус, два класично стимулирани ИВФ циклуси (долг и краток протокол), биохемиска бременост, спонтан абортус во прв триместар, сите четири обиди кај истиот доктор. На крај памет не ми падна да го обвинувам него за неуспесите, ниту па да си ја трескам главата од ѕид, зашто многу ми е јасно дека не постои конкретна формула која одеднаш ќе ми донесе успех и дека најверојатно ќе треба да пробувам повеќе од еднаш. И не му барав на него објаснување зашто не сум успеала до сега, знаев дека треба да се поклопат сите коцки, а до тогаш, ете кај мене не се поклопиле. Секој неуспех го гледав како мотивација плус за следен обид, не ме фрлаше во очај, иако надворешните фактори, дијагнозите кои ги имам, возраста, годините на претходни обиди за природно зачнување беа против мене.

Last edited: May 6, 2022
    NNA, Kris80, zverkica and 20 others like this.
  20. Nataska 1

Nataska 1 Истакнат член

Bravo odlicna konstatacija nikoj na nikogo ne moze da mu kaze sto da pravi dali da prodolzi kaj istiot doktor ili da menuva da osuduva koj doktor kolku j. k edvaj uspeal da izvadi itn sekoj odlucuva so svoja glava a na krajot na kraistata nikoj ne e vinoven za nisto mozebi treba da se sklopat site kocki.

NNA and Littlegirli like this.