Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,7%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 глас(а)
    4,7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

312 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 глас(а)
    0,6%
  1. Simka*&

Simka*& Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јануари 2021
    Пораки:
    144
    Допаѓања:
    167
    Nitu se silam, nitu citam stranski forumi (ivf pravam vo Makedonija) nitu planiram da go citam tvojot isfrustriran referat, nitu sum bila nekulturna so pcovki da navreduvam nekoj, vie treba ednostavno da pocituvate i drugi mislenja poinakvi od vashite i tolku od mene. Ne planiram da pisuvam postovi do nedogled.
    Bidi pozdravena :*

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Devojki nekoj sto ima iskustvo so prirodno modificiran ciklus, iskustvo da mi spodeli. Moze i vo lp da mi pise.
    Me interesira procedurata kako odi i podgotovki. I mnogu me interesira iskustvo ako ima nekoja so vakva procedura nad 35 god. Fala vi :hug:

Последна измена: 7 мај 2022
    На Kris80 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. AneSk

AneSk Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2010
    Пораки:
    452
    Допаѓања:
    1.219
    Очигледно не сакате да признаете и наоѓате виновник за својата ситуација.
    Докторите не се виновни што ние не можеме да останеме бремени.

Сфатите веќе еднаш нашето тело и организам е пречката да забремениме.

Сами ја донесуваме одлуката да почнеме постапка кај одреден доктор, никој со сила не не тера.

Уште еднаш ќе ви повторам од лично искуство.
    Јас и друга членка правиме ин витро кај ист доктор, мојот неуспешен а нејзиното успешно со близначка бременост.
    Кој е виновен тука ???

На Tiffany01, Minnna, lia22 и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    1.315
    Допаѓања:
    2.053
    :):) Еве мое мислење НЕ наметнето него стекнато од искуство секако немора да се сложите
    Не е се во рацете на докторот. И самите доктори ке кажат од нас толку .Со Господ напред. И искрено верувам во Виша сила . Но да бидеме реални докторот е човек како мене тебе и сите ние кој што сите имаме некоја професија и ја работиме, Сите ние во нашата работа не сме еднакво посветени, квалитетни итд итд. и со самото сите сме и различно платени, Лекар е професија која бара голема посветеност и откажување од многу задоволства во младоста но тоа е личен избор кој во што ке се реализира на професионален план. Да не должам многу конкртно кога плаќаме огрони суми за ИВФ процесот очекуваме и правилен пристап, посветеност и со самото тоа и резултат. Не го спорам знаењето на докторите но посветеноста и комерцијата ке ги испотенцирам од искуство . Неможе да има квалитет кога лекар пргледува за 20мин 10 пациентки и неможе да има квалитет и доверба кога ти прави инсеминација без да те види на ехо ( последно те видела пред 4 дена) и да има квалитет. Зборот ми е дека не го спорам знаењето на докторите и ембриолозите кој се исто битен фактор во оваа приказна но сепак ако се правилно посветени сигурна сум дека и резултатите ке бидат значително поголеми. ;)

На urma, tina2018, Rtulka и 9 други им се допаѓа ова.
  5. Minnna

Minnna Активен член

Се зачлени на:
    5 декември 2021
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    148
    Da se nadovrzam, tocno e deka nieden doktor ne e gospod, jas duri od trojca doktori do sega na moeto prasanje zosto spontan po spontan, koga nemase medicinsko obrazlozenie, dobiv odgovor - gospod. Mi kaza doktor da odnesam zejtin vo crkva, odnesov..jas veruvam vo gospod, no sakam da veruvam i vo medicina i sakam medicinsko obrazlozenie. Isto taka pominav 3 inseminacii kaj doktorka reda radi, zakluciv deka se reda radi zasto probav i kaj drug dr pa sporediv. Napraviv i ivf so se zastedeno odma sega zatoa sto doktorot mi kaza 6 meseca ke cekam vaucer, za tuka od vas da procitam deka samo mesec se ceka i da neuspesno bese. Nema da gi imenuvam bas zaradi devojkite koi mozebi se kaj istite vo procedura. I da tocno e deka se malku doktori i se prenatrupani so pacientki..ama toa e.

На tina2018, DaisyDream и Dijana DM им се допаѓа ова.
  6. Sandra91

Sandra91 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2017
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    137
    Ako moze da spodelite iskustva od new born in vitro sto imate praveno so smrznati spermatozoidi ? Kaj d-r Vladimir
    i ako moze info sto sve treba dokumenti za vaucer , fala vi

7. Prinsess_Eva

Prinsess_Eva Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јануари 2020
    Пораки:
    254
    Допаѓања:
    924
    Не знам.. се повеќе имам впечаток дека членки како @Teta meta се нечии ботови. Се извинувам ако не е така :^)

На DaisyDream и le.soleil им се допаѓа ова.
  8. Teta meta

Teta meta Истакнат член

Се зачлени на:
    5 април 2022
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    170
    Devojko vnimavaj sto zboruvas

9. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.688
    Допаѓања:
    5.933
    Јас секогаш се сомневам кога ќе се појави некој нов член и одма ќе почне со плукање или фалење.

На Bebce ❤️❤️❤️, Prinsess_Eva, Bilka5T и 5 други им се допаѓа ова.
  10. AniSk

AniSk Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    369
    Допаѓања:
    890
    Zdravo zeni, dali nekoja bila denovive kaj dr.Lazarevski dali raboti, nemozev da gi dobijam nikako ?

11. AneSk

AneSk Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2010
    Пораки:
    452
    Допаѓања:
    1.219
    За овие 6 години што се борам со неплодност сите доктори што се во Скопје од Ремедика, Систина, Њу борн, Санте и на ГАК ги имам посетено.
    За нивното посветено внимание и начин на консултација се сложувам со тебе во целост и јас го имам доживеано.
    Од личен пример еден доктор што е еден од подобрите за ИВФ кај мене ја утна со хормонска терапија мензисот ми се прекина, една година неможев да се стабилизирам. Тоа што мене ми се случи не значи дека треба да го именувам и да делам совети дека тој доктор не е добар и да убедувам други членки да не одат кај него.
    Колку што имаме лоши приказни со одредени доктори толку позитивни приказни има од нив.
    За паричните средства сите ги даваме за исхрана, витамини, интервенции, операции и дополнителни работи ама никој со сила не не тера да одиме желбата е преголема да добиеме бебе и таа желба не носи кај нив да тропнеме на врата.
    Сепак повторно ќе повторам без разлика на се и докторот да направи и да се посвети со максимално внимание ако нашето тело и организам не е подготвено џабе е се.
    Колку приказни имаме прочитано и доживеано, терапија погодена бременост постигната и во одредена недела бременоста се прекинува нема срцева активност или од други причини таа наша најголема надеж во животот ја снемува. Каде тука има докторот влијание да го осудуваме или плукаме, нашето тело и организам е тој што не ни дозволува.
    Затоа и нагласувам нашето тело и организам се голема пречка што неможеме од одма што би се рекло да забремениме, а не докторите.
    Не е во ред некого да убедуваме дека тој и тој не е добар ако кај мене не успеало не значи дека кај тебе или некој друг исто нема да успее може спротивно ти или некој друг да доживеете бременост.

На zverkica, Kris80, ladystardust и 5 други им се допаѓа ова.
  12. Beatris

Beatris Популарен член

Се зачлени на:
    24 февруари 2011
    Пораки:
    1.048
    Допаѓања:
    2.364
    Девојки денес 5ти ден од трансфер, симптоми никакви, освен малку градите зголемини, ме болеа, сега може само малку на допир. Ништо, ама ништо не осеќам, како ништо да не сум правела. На моменти заборавам па и тешко нешто си кренам или по скалите уште да затрчам, мм само вика по мене. Нареден понеделник дури бета, не знам што да мислам, барем некој знак нешто, ама не бе ништо, се трудам да не мислам ама посилно е. Има ли други членки што чекаат, да се дружиме во лп. :D

Последна измена: 8 мај 2022
    На L*G, ☆Ceceto☆ и AniSk им се допаѓа ова.
  13. HeLenna

HeLenna Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2017
    Пораки:
    1.207
    Допаѓања:
    1.438
    Девојки, каков ви беше циклусот после пункција?
    Не стигнав до трансфер заради хиперстимулација.
    Нека ми пише некоја членка со вакво искуство лп.

14. Milititi

Milititi Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2021
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    720
    И немање симптоми е знак :D
    Ова го пишувам од што сум читала од членки на форумов, сигурно и ти си налетувала на такви постови ама сега главата ти е хаос :)
    Имало доста со симптоми и се пропратно, па имале негативна бета (во кои влегувам и јас). Исто така, кога имало отсуство на симптоми излегувале позитивни резултати и радост.
    Мој совет, уживај малце и единствено насочи го мозокот кон убави работи и без стресови.
    Секако многу е битно да си го слушаш телото, тоа се што треба си кажува. Кога можеш шетај, кога ти се лежи, да си лежиш. Сега си сама на себе најбитна и дај си простор дури и малце да бидеш разгалена ехехехе.
    Јас ти ја посакувам сета среќа и да не израдуваш за скоро :inlove:

На NNA, Dijana DM, MarijaMi90 и 3 други им се допаѓа ова.
  15. Doris_

Doris_ Истакнат член

Се зачлени на:
    8 мај 2022
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    47
    Здраво девојки, нова сум на форумот, имав прво ивф (долг протокол) но заврши без трансфер бидејќи беа извадени три ј.к. плус слаба подвижност и не се формираше ембрион. Предложено ми е следното да биде на природен циклус. Ако има некој слично искуство да е poor responder на терапијата и да имала успех во следна фаза на природен или со променета терапија?

На Mihaela123456 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Mihaela123456

Mihaela123456 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    1.698
    Допаѓања:
    2.745
    Devojce tuka mnogu clenki na dolg protokol izvadile edvaj 2-3 jk koi ne se oploduvaat, a na kratok preku 10 od koi imaat soliden broj embrioni.
    Dokolku imas normalen amh i antralni, kako i fsh, ne si poor responder.
    Mnogu uspeale i na prirodni, prirodni mofificirani.
    Vnimavaj na perzistentni folikuli sleden ciklus i toj posle nego.
    Moj sovet e zafolzitelno eho da si baras na 2 den i nikako da pocnes postapka so zaostanat folikul.

На Doris_ му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    1.315
    Допаѓања:
    2.053
    Драга, да се разбереме НЕ плукам по никого. Лекарско невнимание може многу да чини. Во нашата приказна дали е грешка стимулација или греша СТОП или грешка проценка итд итд. Тоа е кратње на билошкиот часовник, на психолошкиот момент на финансиската ситуација. Грешка стимулација за некој организам може да донесе и други проблени кои не се наивни. И самата навете во постот. Немам проблем со читање на искуства дали биле тоа позитивни или негативни, Се учиме и од едното и од другото. Свесни сме за целата околина и на крај на ден сите сме возрасни личности и сами треба да одбереме . И секако не сме број него личности , луге од крв и месо со многу емоции во нас. И секако ако имаме некој проблем бараме да ни помогне лекар и го бараме решението додека можеме да одиме, Како и да е немам проблем да читам име на неко др во успешна и неуспешна приказна. Но почитувам на тие што им смета. Секако приватна порака постои :)

На NNA, Snaata, urma и 4 други им се допаѓа ова.
  18. Mihaela123456

Mihaela123456 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    1.698
    Допаѓања:
    2.745

Bravo

На BelataMasai му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Doris_

Doris_ Истакнат член

Се зачлени на:
    8 мај 2022
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    47
    Ti blagodaram vleva optimizam. Inaku amh-to mi e 0,87 (34g) sto ne e taka dobro no sepak ostanatite hormoski sekogas bile kako sto treba.

На Mihaela123456 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Lady Leona

Lady Leona Популарен член

Се зачлени на:
    2 април 2017
    Пораки:
    1.077
    Допаѓања:
    1.503
    Мене денес 3.ден имам гасови и осеќам нелагодност на јајниците како пецкање . Еве 3.ден лежам и се раздвижувам по дома така забавено .
    Е сега мојата дилема е во тоа што,во моето прво ИВФ и успешно , јас ги немав овие симптоми . Значи бев како што го имаш дадено ти твојот опис .
    Нема правила ! А и оптеретени сме со исчекување . Го превртив форумот за 3 дена !
    Книга читам , сликите си ги средив во лап топ , нема што да се прави. Изолирана сум . Ќерка ми да не ме гледа. А ме види трча по мене да ја кренам . Мм, мајка ми и свекрва ми се задолжени за ќерка ми, овие 2 седмици . Нема да идам на работа , не дека ќе залегнам , но и од работата малку да се одморам.

На Sienna_MK, januari19, Milititi и 1 друга личност им се допаѓа ова.