Дна не сме правеле, бевме со азоспермија, имавме замрзнато две епрувети плус на денот на пункција пак се остави материјал.
Pa dobro e da odis i na ginekolog, ali i endokrinolog da posetis. Ne znam koja vozrast ste i zaradi koja sostojba ste pravele vakvi ispituvanja, ali vi treba sledenje na sostojbata
zdravo devojku sakam da prasam od koj den posle ciklusot treba da bidam vo skopje za prv pregled za insemenacija bidejki ne sum vo. mk
Mene od 9ti den na ciklus me zakazuva doktorot. Obicno mi se ovulaciite na 13ti ili 14ti den, no ednas od klomifen mi bese na 10ti den.
da ama nemam oste utvrdeno koja terepijs ke ga primam prva insemenacija mi e a simptomite mi pocnyvaat i sakam da izvadam karta da dojdam a denes zvonev vo sistitina da prasam i nikogo ne dobiv xatoa ovde resiv da prasam
Za da utvrdi doktorot kakva terapija ke primeni i bidejki vi e prva inseminacija, preporaclivo e da ve pregleda na 2 den na ciklus. Togas se merat i hormoni, potocno E2 i LH, a nekoi i Progestron. Ako vi e prva, dobro e koga ke imate ciklus veke da ste vo mkd, ako do togas ne uspeete da se slusnete so doktorot, pa moze da vi dade i soodvetni nasoki koga da dojdete
Во целиов процес на ИВФ лечење, примањето огромни дози на стимулација едно не разбирам. Зошто ИВФ во ПРАГА, ТУРЦИЈА, пред самата консултација ти бара трансфузиолошки, имунолошки, спермограм, спермокултура, дна фрагментација, амх и антрални, хормони, хцг, лапаро и хистеро ако се има, кариотип, микробиологија, брис од ендометриум, а во МК за голем дел од ова треба сам да се испратиш на испитување зошто си прочитал на форум, а лекарот тоа ќе го побара после спонтани, неоплодување после трето ИВФ, а некој работи ако нема механизам никогаш. И тука за жал кај некој се редат неуспешни инвитра, трауми, финансии итн. Не другарки се е ова игра на среќа и проби. Се дури другарки од форум не испраќаат на испитување, далеку сме ние салам доктори. *Секоја чест на исклучоците!
Другарки вие што контактирате или сте правеле ИВФ во странство, Прага, Турција, Бугарија, Грција, пишете ги овде клиниките, па да ги имаме предвид и нив.
Iskreno citajki gi vasite iskustva i poagajki od moeto, covek da ne si go stava na kocka ni zdravjeto ni finansiite vo nasava ni drzava. Blazesi im na onie clenki koi uspeale tuka, imale sreka. Ke kazam sreka zatoa sto se pomalce i pomalce imam verba deka imame dovolna posvetenost i dovolno strucni doktori. Ili pak zosto da uspee od prva koga moze da se naplati 3 vaucera, zosto da se posveti 30min na pacient pa da se izanalizira zosto ima neuspesni ivf i spontani pa sto da doispita kako mozna pricina, koga cekaat cel kup drugi so ista maka, ajde 5min konsultacii dovolni se...gospod da ne cuva.
Za edno samo sum sigurna, finansii ne gledaat, tolku mnogu ne ima, shto ich ne im e bitno kolku kje naplatat.
Вака сега, годината кога правев свадба истата таа година бевме на уште 5 други свадби (другарки, братучетки). Значи од 6 свадби поминати се 4 години, знаете ли колку природно останаа трудни 1 самоооо една. Една со трета инсеминација остана, јас и уште една со ивф. А другите две сеуште не се бремени (една живее странство а во мк прави ивф). И што вели статистиката на денешно време дека стапката на природно забременување е падната на нај ниско, за жал. Да, ќе кажам дека многу малку време се посветува на пациентите (но сметам дека тоа е така затоа што сме МНОГУ многу повеќе пациенти одколку што може да замислиме, а специјалисти за оваа област се бројат на рака). Треба да бидеме среќни и што воопшто постои решение и излез за нашиот проблем, што можеме да закажеме кај одреден односно по наш избор избран доктор. Не секој има пари да оди надвор од државата да прави ивф, за жал многу од нас и за овде немаат. Во една ивф постапка една пациентка треба околу десетина пати да иде до клиника (а тие што не се од тој град, значи трошат и за пат и за јадење и искачање- не одење на работа). Така да мислам доста беше плукање по доктори дека немаме специјалисти, едноставно и самиот наш организам е таков или прифаќа или не, не секогаш вината да се бара кај другиот. Еве јас имав четири инсеминации и две ивф на приватно ( неуспешно) трето ивф со ваучер успешно (све ми беше кај исти Др, значи не е плати и готово Бремена си, е не дур дедо Боже не посака и не ни се наредат коцките). Но јас не ја изгубив довербата и не се лутев на Др што толку пати доживеав паѓање.... Секој пораз болеше се повеќе и повеќе ( и ќе ми остане за секогаш таа болка длабоко во моето срце, ништо не се заборава), но со верба прво во себе во Господ и во Др секоја од вас ќе успее знам, секогаш ќе бидам поддршка на секоја од вас во најболната тема. Ви праќам среќа и трпение, па нека блеска темата од позитивни тестови ♥️
,,Да, ќе кажам дека многу малку време се посветува на пациентите (но сметам дека тоа е така затоа што сме МНОГУ многу повеќе пациенти одколку што може да замислиме, а специјалисти за оваа област се бројат на рака). Треба да бидеме среќни и што воопшто постои решение и излез за нашиот проблем, што можеме да закажеме кај одреден односно по наш избор избран доктор." Секоја од нас ако треба за 3 месеци ќе го одлага ИВФ и кога ќе почне да почне со целосно внимание. Во делот со парите досега јас имам преку десет илјади евра, што за дополнителни инекции, анализи, мрзнење, трансфери, со тие пари би имала две инвитра надвор. Тука никој не плука по докторите, туку споделуваме искуства. Негде се прават сериозни пропусти и тоа не е за пофалба. Ние сме луѓе, тие хормони незнаеме што на крај ќе донесат, ради нечие невнимание и пребукираност. Спонтан ради мутации не е дека нашето тело не прифаќа, туку некој не испитал, дна фрагментација исто, антитела до плафон јасно е дека треба кортико и интралипиди... итн... И само да ви кажам пред да закажам консултации од болницата од Прага ми дадоја формулари во кој беше наведено кој испитувања треба да ги имам пред консултација. Значи многу е просто, закажуваш кај ИВФ доктор, пред терминот добиваш формулари, испитуваш, одиш со резултати. Тука нема филозофија некоја, не ти објаснува доктор што како да испиташ, ти дава сестра формулар и тераш понатака со матичен.
Јас имам успешно инвитро кај др. Атанасиос Пантелис од Newlife Clinic во Солун На мене ми ги бараа сите тие испитувања што @Mihaela123456 ги спомна, имунилошки и генетски, кариотип, цистична фиброза, дна фрагментација и сите останати
Значи прво одите на консултација, Ви ги бараат резултатите, и после некој месец одите со резултати па почнувате постапка така?