Многу релативно. Од фондот имаме определено одредена количина на терапија ( ја имаш на докоментацијата која ја пополнуваш за ваучер од фондот) која ни ја покрива. Лекарот кој ке го одбереш за ивф понатаму прави проценки дали треба нешто плус и што е тоа плус. Јас примав клексани за сите тансфери и терапија пред и после пункција ми беше околу 1500еур. првата пункција и после трансфер терапија, а на втората околу 700еур бидејки рано прекинав со терапијата од причина пшто ембрионот воопшто не се задржа во мене. Со среќа !
Секој случај е различен за себе. Сите ние сме со различен хормонален статус,различна градба , конституција... не смееш да се откажуваш. Или да се споредуваш . Имај доверба во докторот кај кој се лекуваш, ако немаш доверба смени го ! Ова е трнлив пат, ете некој полесно забременуваат, ние што сме овде потешко.Но , се се исплати . Верувај!! Целта ги оправдува средствата!
Скап е процесот но НЕ се откаажувај. Моја другарка за ивф имаше 0 - додатен трошок. Терапијата од фондот и беше сосема доволна . Вистина е релативно, и треба да се обидете
Истиот ден. Ги праќаат на мејл. Ако одите , одете рано зашто има гужва. Јас бев таму нешто пред 7:30 и бев бр.18. Додека чекав да ми дојде редот, се преполни.
Pa kolku sto koshta edna ivf procedura vo edna klinika, grubo okolu 1500 eur, ama normalno sekogash ima nesto da se doplati, dodusha ova e i za privatnive, mislam ivf pravat i na GAK (taka mislam), pa verojatno bi bilo poevtino, rasprashaj se ne se otkazuvaj odma
Zavisi od protokolot,ako nadmijes injekcii i ispituvanja na hormoni si doplakjas. Jas so prvoto ne doplativ nisto tamu, no za zamrzbuvanje 48.000 doplativ. Terapija pred i po transfer okolu Ne pravat GAK, porano pravele.
Какви ви се циклусите по неуспешен криотрансфер на природен циклус? (Бета хцг 0 на 11 ден. Од терапија имав само утрогестан, кој го прекинав по нег.тест). Циклусот кога го правев трансферот ми доцнеше 4-5 дена, а инаку беше нормален во поглед на траење и обилност. Сега овој циклус (втор по трансферот) скроз ми е некако пореметен. Мислам дека имав рана овулација (9-10 ден) што не ми се случило (секогаш ми е 14/15 ден). Од 16. ден ми се појави спотинг, кој траеше 2-3 дена, за денес на 19. ден да добијам.. Инаку имам редовен циклус како саат на 28 дена.
Првиот ивф ме чинеше само 5000 ден екстра за хормонски анализи што го надминаа ваучерот и околу 9000 денари за терапија после пункција-така да зависи пд многу фактори, без откажување
Здраво конечно решив да пишам и да побарам совет. Резултатите се од 3 ден циклус после 9 месеци од стимулации. Имам пишувано и претходно за мојот случај. Не сум стигнала ни до пункција од 2 обиди. Првиот пат примав Мериоферт или Мерионал и Летразол но не реагирав и прекинавме. Вториот пат со Кломифен,Суптефакт и Гонал Ф истиот исход. Додека бев стимулирана а и претходно примав суплементи. Амх го немам одамна проверено ама сега може е чиста 0. Се плашам од помислата дека влегувам во менопауза иако имам 32 години . Моментално примам Примолут Нор бидејќи немам добиено. Не знам дали има надеж... Се извинувам на долгиот пост
Zdr dali imate nekoja informacia dali e pusten veke lenzzeto sprej po aptekive go nemase nekoe vreme, posle otkazan transfer i primanje 3 pati po 3 apcinja estrofem dnevno sto e relativno golema doza ne reagirav i mi bese otkazan sega mi docni menstruacija 10 dena a jas barem so menzis nemav prob no ete... fala i ve sakam site posto znam kolku e tezok ovoj pat i znam kolku hrabrost ti treba najsilni sme.
Душо пролактинот многу ти е висок . Среди го , те читав си пиела Достинкс. Консултирај се со ендокринолог и ТСХ ,ФСХ. Не се секирај , каква менопауза . Смени гинеколог ако сметаш дека нешто не оди . Хормоните се најголеми двигатели на чов.организам . Се средуваат .
Devojki vo slucaj koga nema transfer, bidejki jk ne se oplodile, kakov dokument prakate vo fond, onoj od den na punkcija?
Ме немаше некое време, ама се враќам по последниов замрзнат ембрион Имам прашање до сите што сте расположени да пишете, дали од искуство или општо, ваше мислење... Проблемот е следниов: и покрај тоа што помина повеќе од шест месеци од последниов трансфер кој заврши со бета 0, не се чувствувам спремна за трансфер на последниот ембрион... А од друга страна, цело време сум болно свесна мојата возраст, и се чувствувам дека времето ме гази.... Во меѓувреме не се подготвував никако, не се пазев, не вежбав, не правев којзнае што, т.е баш така, си живеев Значи сега, ми одговара термински тој чекор да го преземам следниов месец, ама некако сум со чувство на отпор, и со таа реченица, дека не сум спремна. Секако, ако е успешно, ќе сум пресреќна но ако не е, се плашам дека тоа ќе ме дотолчи, и мислам дека тоа тоа за што НЕ сум спремна -неуспех, и што после тоа. Значи прашањето ми е Што правите околу чувството на (не)спремност? Секое мислење и искуство е добродојдено За тие што не ме прателе, ова ќе ми биде 5 трансфер во две и пол години...