Devojcinja, momentalno primam dekapeptil (treba da imam transfer so dolg protokol). Zavcera imav nekolku kapki krv, i mislev deka dobiv i vcera i deneska nemam nisto. Doktorot mi rece da napravam beta hcg, no poradi toa sto ne sum vo MK, napraviv samo test, i mislam deka imase mnooooogu bleda ama mnogu bleda vtora linij, ama sigurno e negativna. 31 den na ciklus mi e deneska. Dali moze da mi kazete, sto se prevzema vo slucaj koga ne dobivas ciklua, a si vo dekakeptil, a ne si trudna? Se prodolzuva so dekapeptil ili sto? Isplasena sum. Ne znam sto da mislim.
Докторот ми препорача летово да пиеме профертил и јас и партнерот. Кога го прашав дали треба уште нешто дополнително да земаме, ми рече тоа е сѐ што ни е потребно. Со оглед дека сум со мутации и д-р Јани ми има препишано метилирана фолна 400 и метил б12 од 1000, дали покрај профертилот да ги земам и нив (не ми текна да прашам). Во составот на профертилот прочитав дека има фолна, ама не знам дале е метилирана. Прочитав и дека некои членки си прават сами комбинација од витамини што ги има во составот на профертилот. Дали е тоа чисто од финансиски причини или е поефикасно дејството кога суплементите се земаат во чист облик? Некој што користел профертил да сподели искуство Целта е подобрување на квалитетот на ј.кл и спермограмот пред следна постапка на есен.
Јас ги немам користено но и го прочитав составот тие содржат обична фолна а тебе ти треба метил фолат така да мислам дека треба да пиеш и метил фолат и метил Б12
Јас, како и повеќето тука, пијам суплементи. Ми го препорачаа и мене, но искрено ми беше премногу скапо. Во меѓувреме дознав за мутациите и мојот доктор ми препорача да пијам Имприл во комбинација со метилизирана фолна од 1000мг. Во Имприлот има метилизирана фолна и докторот ми рече дека не пречи што е повеќе. Јас ги комбинирам сама според составот на Имприлот. И Имприлот ми е премногу скап. За подобрување на јајце клетките (имам ниско амх) докторот ми препорача да пијам омега 3, коензим Q10 (400 мг дневно) и со д3 пијам витамин Е од 100 мг. Пиев и Maca на Now. Секој доктор различно кажува за суплементиве, а јас мислам дека имаат некој ефект.
Jas sama si pravam kombinacija na vitamini. I mene mi gi preporacaa profertyl ali preskapo e toa, jas pijam b12 metyl, folna methyl, q10, vit E, myocistin, selen i zinc. E sega jas nemam problem so AMH, niti so hormoni opsto, mozebi vas vi gi preporacale Profertyl mozebi poradi nisko AMH, znam deka pijat tie pacienti. Realno Profertyl se mnogu dobri i imaat efekt od iskustvo od prijatelki znam. Spored mene ako ste so nisko AMH dobro e da se zemat ovie apcinja (solglasno moznostite normalno), obavezno plus folna methyl i b12, radi i mutaciite.
И јас немам проблем со хормоните и амх, ама инсистирав да почнам да земам некои суплементи ( ништо не пијам освен метилирана фолна и б12) Во колкави дози вит Е, селен, цинк и q10 земате? Кој q10?
Q10 na Health Aid 200mg kako Ubiquinone, vit E 2x400mg, selen 2x100 (ali jas imam visoki anti tpo, normalna doza e 50mg) i zinc od 25mg.
Јас пијам обичен Q10. Го прашав докорот ми рече немало врска, важна била дозата. Јас го земам во Зегин на Pharmavital. Кој да знае веќе
Здраво лавици Би сакала да ве прашам за една блиска, јас веќе го поминав патот на ивф, но заради машки фактор - па не сум запознаена со некои раб за да и одговорам.. Жената има 49 години, сака да оди за прв пат на ивф. За добивање ваучер до сега има: - крвна слика со седиментација -брисеви -ПАП -хормони -спермограм -ХСГ Инесминации нема, со оглед на возраста и малата резерва на јк, како и низок АМХ (0,3). Прашањата ми се: 1.Дали сметате дека е неопходно да прави инсеминаци за да поднесе за ваучер..? 2. Што друго е потребно од документи (претпоставувам инфективен скрининг.., но не знам дали само за неа или и за сопругот)...? 2. Дали со волку низок АМХ има можност за успешно ивф..
Во четвртокот бета 1380, денес понеделник 1387, докторот вели престанало со раст, предлага киретажа, ваше мислење? Дали да одам на 2 мислење?
Дали е тестот во истата лабораторија? За жал, растот е многу мал...можеш да повториш, особено ако е во различна. Те гушкам, знам колку е тешко
1. Не, заради возраста. 2. Инф скрининг за двајцата треба 3. Никогаш не вели никогаш, ама ако и побараат амх, како што читам тука ако е под 1, само со донирани ј.клетки одобруваат... Сепак, нека си проба и нека не го дава ако не и го бараат амх.
Мила, од која причина си повторувала бета? Оваа 1380 е одлична бета, следно се оди на ехо. Мислам дека сепак доктор треба да те види на ехо за да се донесе конечна одлука.Пуштам среќа за успех, се надевам дека е некоја грешка
Ќе и’ треба 3д и 4д ехо на матка и обавезно инфективен скрининг за двајцата. Ако има добри хормони односот ФСХ и ЛХ заедно со Е2 нема потреба да поднесува АМХ, се додека не и’ побараат од Фондот. За инсеминации не сум сигурна дали треба, но секако нека поднесе документи без инсеминации. Шанси секогаш постојат, треба да се види број на антрални фоликули, од ехото тоа ќе се види и најбитно од се’ како ќе реагира на стимулации. Пуштам среќа да успее од прва
So sreka, i jas sum momentalno na procedura , kaj dr Trajkovski . Do kaj ste vie i dali si zadovolna do sega ?
Fala mila pocnav so Decapeptyl po pola na den denes mi e 6 den kako primam na dolg protokol sum mnogu sum zadovolna sega za sega doktorot e fenomenalen vo sekoj moment dostapen za se se sto ne mi e jasno go preprasuvav pa ke vidime kako ke e vo idnina i tebe ti posakuvam sreka i uspesna postapka