. Vo forumov vece sum 7 godini, a devet vece se boram so sterilitet i ovde sum nasla pomos i podrska povece od kade bilo. I vo nikoj slucaj ne sakam nervozi nitu vo eden slucaj da navredam a za povreda ne ni sakam da mislam. I taka ni e tezok patot.
Сум мерела на втор ден, беше околу 7 и нешто и веднаш почнав со естрадиол таблети, ова е за контролиран циклус, мерев само еднаш после тоа се следи дебелина и структура на ендометриум, за трансфер на природен исто сум мерела, тогаш се следи овулација кога природно ќе настане.
Тоа е само негово мислење, јас не се сложувам, исто мисли и маж ми. Да сакаше он да посвоиме, јас немаше да барам донор на јк. Ама тоа е што е, секој си мисли како сака. Темава е табу кај маж ми, а јас знам една другарка од основно и дечко од факултет посвоени. Све е тоа нормално во нормален свет, ама овде во Мк и Ивф е табу, потоа донор на јк или сперма, луѓето не ги разбираат тие ситуации бидејќи не ги осетиле. А дали е тоа во ред или не, пак е само твое или мое мислење, нема да го смени неговото. Ние може да зборуваме колку е посвојувањето нормално и колку деца чекаат, можеби во иднина нешто ќе се смени, сега сме во таа средина да не можеме ни да коментираме, маж ми не го менува неговото мислење за било што. Ама, од друга страна, донор на јк прифати. Да беше некој друг маж, и јас ќе посвоев, и три деца ќе имав, ама не е.
Da za kontroliran ciklus prasuvam a kolku treba da bide pa da se zapocne so estrofem? Do sega pravev 3 krio transferi I samo na denot na transfer mi merea progesteron. Sto bi igralo uloga vrednosta na estradiolot pred transfer? Ili Ako e previsok ne se zapocnuva so podgotovka? Do sega ne mi padnalo na pamet da prasam, ke ja prasam i IVF koordinatorkata kade ke pravam nareden krio transfer
Ve molam da ne otstapuvame na temata. Prvata replika moja za clenkata bese za nacinot kako se izrazuvase, a ne za nacinot kako sakaat da se ostvaraat kako roditeli ona i maz mu. Ostanuvam na toa deka bese grubo izrazot. Za drugoto, za nasiot mentalitet i nacinot na ziveenje, ne sakam da komentiram zasto mnogu malku razlikuvame megu sebe i znaam mnogu dobro kolku e testo da izlezes od okolinata i da napravis nesto drugo. Osobeno vo potomstvo. Do sega IVF tema bese nepoznata. Osobeno kaj albancite. Mnogu svesna sum za predizvicite sto gi ima ovoj mentalitet. Logicno e da ne sakas da izlezes od comfort zonata koja ti go nemetnuva okolinata. Osobeno za po vozrasnite. Toa e toa. Samo sakam clenkata sto e posvoena da znae deka za mene, ona bila naj dobar podarok sto mozelo da go dobije nekoj roditelj.
Da imavme slicna situacija kako kaj vas i jas bi postapila ko tebe, za mene ne pretstavuva problem dali ce se so moi jajce kletki ili donirani, ili posvoen da bese detevo. Toa e moe mislene. Ama misleneto na maz mi e sosema sprotivno sto ne znaci deka e pogresno, koga covek ne custvuva deka go mozit toa nema nisto pogresno vo toa. Toa e negovo mislene i treba da se prifati deka nema losi surovi grubi mislene, tuku ima razlicni mislene. I treba da se pocituvaa sekoe mislene pa posle covek sam da si odluci za sebe.
Естрадиолот пред постапка треба да е низок, колку, не знам, па се почнува со терапија естрадиол, мене прогестрон не ми мереа, немало потреба, по што се водат, не знам, но имам успешен трансфер Со лесно и со успех
Секако дека врската или бракот е договор меѓу двајца, ама во врска ќе си отидеш, а во брак потешко. Затоа треба пред брак да се договараат овие работи, па нека нејќе он деца ич, нека најде друга. Маж ми едвај се накани да почнеме процедура со донирани јк, па после виде дека не било лесно, па сега вика дека нејќе више деца он. Тоа е исто како твојот. Јас претерувам што сакам уште деца? Он мене ми го уважува моето мислење?
Estradiolot na 2 den ne treba da e nad 30, sto ukazuva deka ke ima dobra ovulacija. Posle se sledi soodnosot so Est i LH kako rastat, za da se utvrdi dali ima dobra ovulacija i na eho ke te sledat 2 do 3 pati so debelina na endometrium i folikul kako ke raste. Jas primav i stop inekcija i samo ednas izmeriv progesteron pred stop inekcija. Znaci suma sumarum, za cryo transfer mnogu e biten endometriumot, nad 8mm da bide i trosloen (zatoa uklucivaat Estrofem tabelti ili Lenzeto sprej) i kvaliteten embrion. Normalno i ovulacijata treba da e dobra, toa se gleda po hormonite kako rastat i na eho kako raste folikulot vodecki. So srekja
Mila fala ti na odgovorot no Jas odam direkno na krio transfer so zamrznata blastocysta a veke nekolku meseci pijam mikroginon zaradi neredoven ciklus i ustvari so nego dobivam na vreme. Kaj mene ne doaga do ovulacija zaradi mikroginonot. Moze i zatoa klinikata ne ni bara da se ispita estradiolot na vtor den od ciklus. Prasav I prijatelka taa ke odi isto za krio transfer vo Spanija i na nea ne i rekle da ispita E2 (2-3 meseci isto prima kontraceptivi) tuku od prv den na ciklus da pocne so estrofem I posle soodvetno progesterone I sto ima vo protokol. Toa so sledenje na Est I LH imav prvite 2 IVF koga probav so sopstveni j.k i normalno so stimulacii I stop inekcija. Inaku endometriumot sekogas mi e trosloen I nad 8mm, toa e na den 11 od ciklus i obicno transferot e na den 18. Napraviv i ERA test i pokaza endometriumot e receptiven posle 127h progesteron (Ili toa e 5 dena pred transfer da se pocne so progesteron). Spored toa I mi go zakazuvaat casot na transfer. Se nadevam nareden da e uspesen
Epa toa e veke drug protokol, ne sum procitala mozebi ili ne ste navele pogore. Da taka e, cim si na terapija od tipot na mikroginon, togas ke ti proverat samo progesteron i so estrofem ke odis, a i ne mora, zavisno kakva istorija so endometrium imate. Licno jas imav uspeh koga bev so estrofem, iako mi bese dobar endometriumot. Srekjno
Мојата бета на 13 ден беше 2500, носам близнаци, уредна бременост. Одлична е вредноста не се плаши, ти посакувам да си слушнеш две срценца на првиот ехо преглед.
Mislam deka najtesko dostistignuvanje mi se ovi dve crti na testot i mojata e pobleda od drugata...no vazno ja ima....neka e srekjna ovaa godina za site Mnogu bebenca i mnogu srekjni majki posakuvam
Devojki denes bese mojata punkcija izvadeni se 17 jajce kletki Sega ke cekame da vidime kolku ke se oplodat i koga ke e embrio transverot