Жал ми е што поминуваш низ ваква траума, и јас го доживеав истото, само за разлика од твојот, во мојот случај имаше престанок на срцева акција во осма недела и плодот заостануваше со мерки неколку дена и покрај тоа што срцева акција се утврди веќе во шеста недела. Поминав природен абортус во деветта недела, провоциран од таблети и стварно не можам да разберам зашто докториве по приватниве клиники кај нас одма испраќаат на аспирација и киретажа во толку рана бременост, што се инвазивни интервенции што можат да имаат последици за матката, а не предлагаат медикаментозен абортус што е најдобро во случај на толку рана бременост. Моја претпоставка е дека во таквите процедури (киретажа + хистопатологија + кариотипизација) гледаат бизнис и дополнителна можност за заработка. И што ако се испита кариотипот на плодот? Прво, има големи шанси да не се добие релевантен резултат зашто нема да има доволно материјал со оглед на тоа што кај тебе бил плод од 5мм, второ, што и ако се добие? Докажано е во еден куп студии дека рани спонтани абортуси се случуваат во 80% - 85% случаи поради генетска аномалија на плодот што е едноставно случајна грешка која настанала при оплодување на абнормална јајце клетка со здрав сперматозоид или обратно и што не ја предизвикал друг, надворешен фактор, бидејќи знаеме дека и кај многу млади жени бројот на јајце клетки со аномалија е голем и тоа е природа, едноставно сите ембриони колку и да изгледаат добро под микроскоп, без ПГТ не може да се знае дали се генетски нормални или не. И во поголем процент не се, сакале ние да веруваме или не. Овој ембрион можеби бил со грешка, ама не значи дека и следниот ќе биде, а резултатот во никаква мера на влијае на понатамошните исходи. Кариотип за вас двајца јас лично апсолутно не гледам потреба да правите зашто со оглед на тоа што веќе имате замрзнато ембриони, тој резултат нема ништо да ви каже, пак ќе се трансферираат останатите ембриони онака "на слепо", не знаејќи кој од нив е генетски добар, а кој не. Со оглед на тоа што се веќе замрзнати, можноста за ПГТ за нив отпаѓа. Многу честа појава е ран спонтан абортус и при ИВФ процедури и кај жени што природно зачнуваат, едноставно природа е во прашање и сметам дека не треба да се оптеретуваш со додатни испитувања, едноставно сфати го ова како само како случајност и терај понатаму. Отсуство на срцева акција е најчесто последица на ембрион со абнормален број на хромозоми што немало никакви шанси да се развие во здрав плод и тоа ниту една доза клексан или аспирин или декортин немало да го поправи. Можеш да направиш ТОРЧ, само да се исклучи можност за некаква вирусно заболување, ама повеќе како превентива за следен пат, отколку како откривање причина, зашто причината тешко да е таа. И прашувајте бе девојки за сите опции што ви се на располагање вакви работи кога се дешаваат, се вадам од такт кога слушам како прават киретажи ко за добро утро. Ваму кај што живеам исклучиво прават медикаментозен абортус до 12 недела, никој не ни помислува да ти предлага операција зашто многу е подобро за организмот сам од себе да го исфрли плодот, отколку матката на слепо да се гребе или аспирира или не знам што. Такви инвазивни процедури се оправдани само во одредени случаи, како кога има сомнеж за моларна бременост, а тоа единствено се исклучува со киретажа и хистопатологија и кариотипизација на плодот.
Да одиш кај некој добар трансфузиолог и да му објасниш све него што си примала и не секирај ќе си останиш пак бремена и овој пат ќе биде ти држам среќа.
Ne sakam da te razocaram ama kaj mene na 10 den so 3 dneven na trite ivf mi bese negativen, so zelba od maz mi primav terapija do 14 den i proverev beta,koja isto taka bese negativno. Se nadevam deka ce se smeni kaj tebe , no pocekaj si i dva dena i pak napravi nikogas ne se znae
Ти благодарам и на тебе и на сите што се потрудивте да ми објасните.. Навистина ми значи секој ваш совет и мислење во ваква ситуација посебно затоа што се наоѓаме во општество каде што многу работи ни препорачуваат само за пари за жал. Нова сум во ова и навистина ми помагате
Jas vo 9ta nedela nemav srceva reakcija, no kaj mene imase sumja za molarna bremenost i morase kiretaza, za srekja moja, ispituvanjata pokazaa obicen abortus, pravev i histopatologija i citogenetika na plod. Vo slucaj da nema sumja za mola, nema sto mnogu da ispituvas, osven ete TORCH i konsultiraj se so transfuziolog. Jas licno isto sum so mutacii i homozigot ali na normalni d dimeri jas ne bi primala 2x0.4 kleksan. Toa e moe mislenje. Eden e dovolen so kontrola na d dimerite. Sepak jas sum na mislenje deka ranite abortusi se mnogu cesti i pri prirodna bremenost, podobro e da se opustis i da si cekas relax za nareden transfer. Seta srekja vo ovaa nasa nesrekja e deka imame implantacija i golema e verojatnosta deka nareden transfer ke bide uspesen.
Мила, околу мутациите консултирј се со трансфузиолог. Он е нај релевантен. Не ме свакај грешка ама има многу подобри таблети со подобар состав и цена од имприлот кој ако не се лажам ти е од гинеколог даден а не од трансфузиолог. Мислам дека трансфузиологот ти е нај релевантен. И со самото тоа што имаш замрзнато не очајувај следнит пат ке биде со успех. Од анализи имам правено плус ХЛА ДНК типизација кај мене и сопругот на имоногогија, МТХФР, АНА, кариотип и за двајцата, Торч. Твое и на докторот кој те води е најдобро да процените што ке правите од анализи . Ја своеницјативно се правев пошто мојот доктор грам насока и совет не ми даде. Со среќа следен пат и да ни се пофалиш со две црти.
Mila jas sum so edno ne uspesno in vitro pred 6 gidini posle toa ostanav dva pati prirodno bremena i dva pati imav kako tvojot slucaj t. E kaj nas se pojavuva srcence i posle nareden pregled vo 8 nedela veke nema srcence doktorite digaa race i na kraj napraviv histeroskopija mi otstranija septum 8mm koj na eho voopsto ne se gledase se nadevam deka toa bila preckata no poradi i kaj soprugot problem so teratozospermija nepravilni spermatozoidi isto mi posocija deka moze da se oploduvaat od bas takov spermatozoid i toj plod ne e dobar i zatoa doagja do spontan zatoa sega se resivme direktno na in vitro da probame pa kako bog nikoj ne e a isto sum so mutacija na geni
Zdravo zenski ,posle 2 neuspesni invitro so biohemiska napravevme kariotip so mazmi,mojot e ok ,kaj nego stoi: Detektirana e pericentricna inverzija na hromozom 9 so mesta na prekin p11 na kratkiot krak i q13 na dolgiot krak. Ve molam za iskustva vasi.
Zdr devojki mi treba edno info tret den od transver sum utrovo na brisenje so iscedokot od utrogestan kako temno crna boja na del od nego....na sto bi mozelo da asocira?
@Love&bebe Ќе те тагнам во мојот пост што се како имам примано пред трансфер и после трансфер иста терапија плус декотрин 5 дена, диазепам 3 дена, прогестерон депо на 4 дена, пролутех на 4 дена и тие што се пишани во постов пред траснфер
Дали примаш аспирин на мене од аспирин ми се појави таков исцедок и ми го прекинаа, а можно е да е и имплантациско сепак нај поверојатно е да е имплантациско сепак звони на инв докторот најдобро ке ти каже
Тогаш е имплантациско не се секирај ама пак звони на докторот кажи сепак докторот треба да ја знае секоја промена што се случува
Sakash da kaze mene od krinonot 6 dena od transfer mi beshe rozevkasto posle dva dena mi beshe crno kako zasirena krv. Mi rekoa deka moze da e nekoj kapilar. Inaku sega sum 16 den od transfer so pozitiven test i visoka beta.
Здраво, Дали некоја од вас има искуство со префрлање на замрзнат семен матерјал од една во друга клиника? Ме интересира каков е процесот и колку кошта? Поздрав
Zdr nie prefrlavme od remedika vo new born klinik za cuvanje vo new born plativme 6000 den a za trasnoprt ne se sekavam tocno... Mozno e okolu 20 000 iljadi a moze i da ne se plakase ne me fakaj za zbor za cuvanje tamu uste 100 evra za 4 embrioni a za transport ne se sekavam tocno.... Samo potpisavme dokument vo remedika i potoa i vo new born
Vo red fala, mene mi e bitno ako koshta mn transportot, togash vo novata klinika kje ostavime materjal