Вонтелесно оплодување

Discussion in 'Бременост' started by pozitiv, Nov 30, 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 vote(s)
    15.2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 vote(s)
    11.5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 vote(s)
    3.4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 vote(s)
    2.0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 vote(s)
    1.2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 vote(s)
    5.7%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 vote(s)
    4.7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 vote(s)
    6.5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 vote(s)
    6.2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

312 vote(s)
    18.2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 vote(s)
    0.5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 vote(s)
    16.3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 vote(s)
    1.9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 vote(s)
    3.3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 vote(s)
    2.8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 vote(s)
    0.6%
  1. BelataMasai

BelataMasai Популарен член

Ova remedika pretpostavuvam
    Istoto go imam doziveano za zal;(

2. Rosberi

Rosberi Истакнат член

И мене ми е малку чудна одлука на 2 ден да се врати, ама сепак на крај мислам дека треба да се почитува одлуката на докторот и на ембриологот, сепак мора да имале причина, но и мислам дека таа причина треба да се искомуницира и да се даде објаснување зошто. Јас сум кај др.Трајковски. Ембриологот не знам како се вика, но буквално беше отворена за дискусија и за тоа што да се прави понатаму. Секако на крај тие одлучуваат и јас го почитувам тоа.

Edit: Инаку не дека мене ме прашаа како сакам или што да правиме, да не ме сфати некој погрешно, но дискутиравме со ембриологот за можните опции и здравје во зависност од состојбата се договориме дека пак ќе дискутираме и ќе се донесе одлука. Јас тоа навистина го ценам.

NNA and Dijana DM like this.
  3. JanaDarling

JanaDarling Истакнат член

Девојки, дали била некоја сега скоро на Гак или Клиничка биохемија во недела? Дали зимаат крв за хормони?

4. ladystardust

ladystardust Популарен член

@Rosberi Поминав 2 стимулирани ин витра и четири трансфери, во иста болница и кај ист доктор.

Првото ин витро одевме на freeze all зашто имав хиперстимулација, ембрионите ги замрзнаа на трет ден без никаква претходна консултација, ме известија само за бројката и дека ги замрзнале на трет ден. На првиот трансфер ми вратија два наводно одлични тридневни ембриона, трансферот заврши со негативна бета.

За вториот трансфер ми се смени ембриологот и со новиот ембриолог веднаш разговаравме и во заеднички договор одлучивме да се одмрзне еден од останатите тридневни ембриони, да се култивира ин витро до петти ден и да се врати како бластоциста, се разбира ако издржи со развојот до тогаш. Се разви убава бластоциста, направивме трансфер, за жал заврши со биохемиска бременост.

Третиот трансфер ми беше свеж трансфер од второто ИВФ за кое и со докторот и со ембриологот бевме од старт договорени дека одиме со култивација на ембриониот до стадиум на бластоциста, не стануваше збор да се чуваат ембрионите само до трет ден. Ембриологот доаѓаше и во сабота и во недела да ги прати како се развиваат и ми се јавуваше секој ден да ме информира. Трансфериравме една АА бластоциста, беше успешно, за жал заврши со missed ab. во осма недела.

Четвртиот трансфер беше повторно крио трансфер со бластоциста АА, фала богу беше успешен.

Ембриологот во мојот случај беше исклучително коректна, ми излезе во пресрет на сите желби и барања во однос на оплодувањето (јас барав ембрионите да се чуваат до бластоцисти, па колку останат-останат) и плус нѐ вклучија во студија за првото неинвазивно пренатално генетско тестирање. Сѐ договаравме заедно, ништо не направија без моја согласност.

Процентот на успешност е докажано поголем кога се трансферираат бластоцисти во однос на тридневни ембриони, и точно дека само околу 30%-50% од оплодените ембриони стигнуваат до стадиум на бластоциста, другите арестираат со развој.

@BelataMasai ембриони на втор ден од оплодување враќаат само во Систина и во ниедна друга клиника, ни кај нас ни во свет. Пошто единствено тие ембриолози таму неќат по никоја цена да си го рушат комодитетот и за викенди да доаѓаат на работа и да прават трансфери. Во Ремедика сум 6 години, колку што сум запознаена, не се случило да вратат ембрион на втор ден и од муабет со ембриолозите знам дека се против таквата пракса, барем овие што сега се таму, зашто во меѓувреме некои ембриолози напуштија и отидоа во други клиники. Речиси сум сигурна дека членката збори за Систина.

И видов нешто погоре, ден на пункција е нулти ден, исто како ден на овулација, не прв ден. Следниот ден се брои како прв и од тој се рачуна дали ќе се трансферира на трет или петти ден.

ПС. Прогестеронот во текот на стимулации се мери на ден на стоп инекција, не на ден на пункција и пожелно е да е најмногу 1 - 1.3, во спротивно докторите во најчест број случаи одлучуваат да не се прави трансфер и ембрионите да се замрзнат. По тригерирање со стоп инекција, прогестеронот почнува да расте. При криотрансфери, се мери на ден на трансфер или ден пред трансфер со цел да се оцени дали терапијата е соодветна или треба да се адаптира во зависност од вредноста.

Last edited: Jul 24, 2022
  5. Rosberi

Rosberi Истакнат член

Ти благодарам најмногу за исцрпниот одговор :hug: Мило ми е што си имала толку добра соработка со докторот и со ембриолозите, мислам дека тоа е доста битно. Не викам дека треба ние да им кажуваме што сакаме, а што не (освен се знае - сите сакаме барем едно од тие ембриончиња да си го гушкаме во раце, затоа е оваа борба :sun:), но дефинитивно заедничка соработка како во твојот случај мислам дека е најдобро. Многу е важна комуникацијата и ако пациентот сака треба да е вклучен во носење на некои одлуки или во најмала рака во дискусии. Но тоа секако бара многу време и енегија и посветеност на докторот, а не е само еден пациент, а и не со секој пациент можеш да се разбереш за се :) Значи од твое искуство сте иделе дефинитивно на бластоциста, што има смисла кога се повеќе ембриончиња (или кога се помалку ама се има храброст :D) . Мене ми е паника дека може да ги изгубиме ако се чека до 5ти ден, а има стидии што викаат дека процентот на живо родени бебиња е тука некаде и за 3дневни и за бласто, со мала предност на бласто, но не статистички важна. Можда бласто има предности но секогаш е тука ризикот дали ќе се стигне до тоа, треба храброст особено кога нема премногу ембриончиња.

6. Rosberi

Rosberi Истакнат член

@ladystardust уште едно прашање, дали се сеќаваш кој ти беше процентот на оплодени ембриончиња што стигнаа до бластоциста и колку од 3 дневните стигнаа до бласто?

7. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Систина. Но каде и да е не е во ред. Верувам дека секаде каде што одиме на ИВФ може да се сретне ваква или слична ситуација ама не е во ред . Парите ги зимат секако барем да направт како што треба .

8. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Имавте право :) Во Систина бев. Пункција во петок, во сабота ми се јавуват дека нема оплодување и во недела ми се јавуват во понеделник трансфер. 50 пати ја претпашав дали е сигурна и на денот на трансфер го препрашав докторот ама одговор дека е се ок. Сите што сме тука имаме прочитано и повеќе од што треба да знаеме ама речиси сите знаеме како оди оподувањето и развојот по денови. Имав голема доверба во докторот ама за жал НЕ Веќе и ја сменив и клиниката.

Meckicja, Prolett and Orevce211 like this.
  9. lia22

lia22 Популарен член

Za muabetot od pogore eve imam prijatelka so transver na dvodneven embrion uspeshna bremenost i sinche veke momchence stanuva zbor za Sistina.
    Taka da bez da me razbere nekoja losho ne se meshajte vo rabotata na embriolozite i d-r,sepak oni znaat kako bi bilo najdobro.
    Jas imam eden transver na morula/blastocista i eden na trodneven embrion i pri dvata transvera imav bremenost.

Martka, Kris80, Maci@078 and 9 others like this.
  10. lia22

lia22 Популарен член

Izvini kaj koj d-r ova (sekako ako ne ti e problem da spodelish)

11. Rosberi

Rosberi Истакнат член

Да не се мешам, но може подобро во дирекна порака да ти пише @Dijana DM, да не испадне ги оцрнуваме докторите, а тоа не беше поентата на дискусијата. :sun: Може со ист доктор еден пациент да има одлично искуство и супер иход, друг воопшто да не е задоволен.
    Инаку за тоа дали да им се мешаме на докторите, секако дека не, но мислам во ред е да бидеме информирани, да комуницираме и да можеме заедно да носиме одлуки (кога има смисла).
    А за тоа дека има успех и со 2 дневни ембриони, сигурно има, но кој е процентот? Може една жена да има успех, но 99 да немаат. Да беше добар процентот сите така ќе правеа. Јас имам слушнато за жена со непроодни канали да остане природно бремена, но пак кој е процентот? Мислам дека докторите се тука за да го максимизираат процентот и шансите за успех, се друго е среќа, сплет на околности и како судбината сака :)

Kris80, NNA, Dijana DM and 3 others like this.
  12. lia22

lia22 Популарен член

Da vo pravo si taka e treba da bideme informirani no da nosime zaednichki odluki eve konkrerno za transver ne se soglasuvam ne sme nie ni embriolozi ni ivf d-r.
    Iskreno ne sum informirana za procentot na bremenosti kaj dvodnevni embrioni (mislam e pomal)no sepak toa e individualno,sluchaj za sebe.Moe mislenje e deka ne treba tuka od forumot da se baraat soveti i aj sega najgolem e uspehot so blastocista pa mora i nie da imame transver takov.
    Nemoj pogreshno da me svatish i jas chitav mnogu pa mozam da kazam duri i ZABEGAVAV na momenti so nekoi raboti shto gi imav prochitano tuka (konkretno prashuvav kafe dali da pijam,da se dvizam li,shto da jadam treba li neshto posebno vo tie 14 dena ischekuvanje).

Rosberi and Tiffany01 like this.
  13. Rosberi

Rosberi Истакнат член

Мила затоа реков заеднички одлуки кога има смисла, не мислев ние да им кажеме што да прават и дека некој на форум направил нешто па и ние :) Под заедничка одлука мислам на тоа д-рот да ја објасни фактичката состојба, да предложи решение, а често има повеќе од едно решение, па да се одлучи. Еве едно мое искуство од многу скоро: заврши пункција, нормално следен чекор е трансфер ако се е во ред и докторот ми вика јас мислам дека е подобро да не правиме одма трансфер, сакам на одморено тело, плус прогестеронот ти е 1, јас идеално сакам под 1, но секако може и одма, и ми ги објасни и двете опции. (Е сега реално во мојата ситуација можеше комотно на трансфер да се оди). Тогаш зедно одлучивме да нема одма трансфер. Замисли како ќе беше да дојде и да ми рече, нема трансфер, го одложуваме и толку.
    Или за трансфер, мислам дека е фер д-рот или ембриологот да објасни зошто баш тогаш, да објасни што значи да се врати еден ембрион, што значи да се вратат 2 или повеќе, предностите и ризиците што ги носи тоа, па да се одлучи, па макар и тоа да е комплетна одлука на д-рот, треба да се искомуницира. Ама пак викам, не е само еден пациент. Може и јас само претерувам :)

Инаку фала ти многу што навистина мене барем ме потсети дека можеби премногу ги премислуваме работите, изгледа како што викаш забегувам :D но сите сме различни, пустото колку сакам да можам ич да не мислам, ама ете….

ПС. И да се корегирам пд погоре: читав за трансфер на 2 дневни, не е многу помал процентот, барем не толку мал како што мислев. Така да со среќа и со убаво да ни е на сите, без разлика кој како ќе одлучи. :hug:

Јас се поприкажав, извинете што ја узурпиравме групава со муабетот :D:inlove:

Menicka, NNA and Dijana DM like this.
  14. ladystardust

ladystardust Популарен член

Од првото ин витро добивме 10 оплодени ембриони од кои на трет ден замрзнаа 5. Сите 10 продолжија да се развиваат и на вториот ден, рекоа дека се супер и на вториот ден, ама ете, веќе на трет ден беше првата природна селекција и од нив дури 50% арестираа со развојот тогаш. Затоа сметам дека е многу битно бар да се пројде првата селекција, зашто во мојот случај ако по некоја логика одлучеа да замрзнат 10 ембриони на втор ден и после така да ги враќаат, ќе си правев безуспешни трансфери во недоглед. Не знам колку од нив би се развиле до бластоцисти, зашто две вративме како тридневни, едно од преостанатите го одмрзнавме и чекавме да дојде до бласто, и ми останаа замрзнати уште две на трет ден кои и до ден денес си седат таму во фрижидер, одлучив за трет трансфер нив да ги чувам, и да идам на скроз нов циклус стимулации.

При второто ин витро имав 8 оплодени на прв ден, од нив 5 сеуште беа во ред на петти ден, иако од тие 5, две беа експандирани бластоцисти АА, а три ги замрзнавме како рани бластоцости што поради тоа не можеа да добијат оцена. Дали се во ред некои од овие раниве бластоцисти иако се поспори во развојот никој не знае да каже бидејќи од нив немаше доволно ДНК да се направи ниПГТ и ги замрзнаа само така.

Во секој случај, дај боже да биде до крај сѐ во ред со мојата бременост и да родам здраво и живо дете, за второ дете најпрвин би одела со преостанатите два тридневни ембриони од првиот циклус стимулации, кои исто би ги одмрзнувале два дена порано и би ги чувале во култура до петти ден и ако останат би ги вратиле како бластоцисти.

Често сум го слушала муабетот како на ембрионите им е поубаво во природната средина на матката и на тој начин се оправдува трансферирањето на рани ембриони, јас во тоа многу не верувам зашто современите техники на култивација на ембриони ин витро, односно во лабораторија се толку напреднати што совршено ја имитираат таа природна средина. Тој ембрион што би успеал во матка, сигурно би успеал и во лабораторија.

Дилемата е единствено кога, како што и самата викаш, уште на почетокот е мала бројката на ембриони и постои ризик доколку се одлучи да се чека до петти ден, пациентката да заврши без трансфер. Затоа во таква ситуација, подобро е да се направи трансфер на трети ден. Ама во никој случај не е оправдано трансферирање на втор ден, да, некоја ќе има среќа и ќе се фати, ама премногу трансфери ќе бидат за џабе. Ембрионот е едвај 3-4 клетки во таа фаза и многу е тешко да се каже што би било понатаму од него, оцена не може да добие. Веќе на трет ден бластомерите на ембрионот убаво се диференцираат и може да се процени какви изгледи би имал тој ембрион понатаму во развојот и конечно, да му се даде соодветна оцена според бројот и изгледот на бластомерите во него.

Mihaela123456, marte^^, NNA and 5 others like this.
  15. Rosberi

Rosberi Истакнат член

Фала ти повторно за деталниот одговор. Ти посакувам лесна бременост и успех до крај.

ladystardust likes this.
  16. lia22

lia22 Популарен член

Se soglasuvam da,sepak treba d-r i embriologot da objasnat se okolu embrionite,denot ma transver i sl,ne preteruvash.
    Ne,ne jas ZABEGUVAV izvini da ne me razberesh losho ne beshe zborot nasochen kon tebe
    Premisluvav i jas i toa premnogu bev luta na sebe i na se okolu mene vkluchitelno i na d-r.Pa vo periodot na zaguba (spontan nekade okolu 5ti mesec)duri i lutav po d-r barav zamena za togashniot doktor,kako da neznaev shto so sebe ednostavno bolkata me pecheshe...No so smirena glava razmisliv podocna i togashniot doktor ostana pak moj doktor i uspev.Da i jas se se rasprashuvav (d-r kako ova kako ona,ispitivanja koi sega da gi pravam,a da pijam neshto plus...) ednostavno site ve razbiram zelbata za majchinstvo e golema i samo so verba,borbenost i istrajnost site odovde ke imaat uspeh.Od ❤ posakuvam

Littlegirli, NNA, Orevce211 and 2 others like this.
  17. Rosberi

Rosberi Истакнат член

Фала ти душо, воопшто не те сфатив лошо, напротив ми значи тоа што го пиша. Знам дека ти за себе збореше и од твое искуство, а да ти кажам и јас сум иста како што опиша и се пронаоѓам. И јас од срце посакувам сите овде да успееме, а сите кои имате успеано ни давате верба и надеж :l:

ZvezdicaLea and lia22 like this.
  18. Prinsess_Eva

Prinsess_Eva Истакнат член

Братучетка ми има синче од дводневен ембрион.

Brooklyn and Dijana DM like this.
  19. BelataMasai

BelataMasai Популарен член

Секој со своето искуство за жал
    Мене ова ми е направено во Ремедика пред 3 години
    Одговор зошто како не добив од никој
    Искрено не знам кој беше ембриолог
    Далеку од тоа дека се работело дали ќе фати викенд или празник
    Што е право докторот доаѓал и викенди и празници
    Ама што е тука е
    Идеме понатаму до успех

Rosberi likes this.
  20. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Така е @Rosberi :) Никого немам намера да оцрнан секој со своето искуство . Имам правено едно ивф во една клиника со вракање на еден свеж емб, и успех но заврши со мис, во 11 недела, Потоа кај истиот др. уште два трансфера со смрзнати емб, и двата имаа биохемиска бременост. Иначе во целиот процес од почеток до крај со ембриологот немав никаков конаткт освен првиот пат да ми каже колку емб. се оплодиле. Трансфер и замрзнивање имав на петтиот ден. Од Х незадоволство ја променов клиниката и е случајот кој веќе го споделив ама со ембриологот не добив можност да разговарам . Поентата ми е дека членката која ја започна темата има добар др кој ја води и исто добар ембриолог, Ние НЕ сме доктори и НЕ знаеме повеќе од нив но добро е да сме информирани, Ако сме инфромирани како треба ова што го дискутирам за емб од 1,2-2 дена ке ми беше јасна приказна а не гооглање на интернет . Секаде има и успешни и неуспешни приказни- нема оцрнување кон никого . А ситуации на чуда вакви онакви за другарка ми за комшивками ... има многу но сепак на крај на ден секој се држи за својата приказна, Како и да е на сите со лесно и поскоро со усшех да завршиме.

NNA and Rosberi like this.