Kako dete so majka 10 godini so nespanost i anksioznost, ke bidam brutalno iskrena i ke ti kazam spored mene sto mislim. Kako prvo: leci go dobro anksioznosta. Nemoj da navleguvas vo ovoj proces so anksioznost. Ne e lesno. Daj mu sebe si nekoe vreme da se smiris dobro dobro dobro, da se chustvuvas sigurno, pa posle pocni so procedurata. Hormonite vlijaat psihicki mnogu. Osobeno(kaj mene) progesteronot me utepuva. Plus, nikogas ne se znae do koga ke trae, eve kaj mene skoro edna godina sto sum vo procedura, i Bog znae uste kolku ke bidam. Cekanjeto vlijae, okolinata vlijae, doktorot vlijae, sve ke ti vljiae. Sekoj rezultat dobar ili los ke ti vlijae. Jas ne sum imala problem so anksioznosta, pa zavrsiv so psiholog sega. Gledam deka imam potreba da mi pomogne strucnjak. Bitno e da se custvuvas udobno koga ke pocnes. i spremna da bides. Mnogu spremna.
dali dvete vednash i ednakvo se razvivaa? Kaj mene ednoto ima srceva reakcija drugoto seushte ne pa dali da se nadevam i na toa?
Pred da pocnes so procedurata moras psihicki da si mnogu podgotvena. Ovaa procedura e polna so predizvici, padovi, skokovi, emotivni momenti..... Odi na psiholog prvenstveno, rascisti so mislite, pa posle pocnuvaj procedura Ova ti go kazuvam od iskustvo, iscrpuvacki e so anksioznost da teras in vitro. Hormonskata stimulacija dopolnitelno ja zgolemuva anksioznosta. Moras so cisti i bistri misli da pocnes postapka. So srekja
Честитки, да е здраво и живо Ова ми дава малку надеж. Јас имав во вторникот трансфер на 5ти ден, од останатите шест бластоцисти ниту една не беше добра да се замрзне и многу се разочарав. Ај си викам барем ова што го вратија да се фати ама никакви симптоми немам, некогаш дури имам некое чудно чувство како да не е во мене Ама и да не биде одиме напред, еден ден мора да бидне
Nemoj da mislish. Moite bea dobri za zamrznuvanje i koga me prashaa rekov deka nesakam, sto ke mi e da mrznam koga od kaj niv ke si otidam so bebe.... taka i bidna. Misli pozitivno i ubavo i ke se ostvari toa. A za simtomi nemam ama bash nikakvi
Prezadovolna od Tatjanaa a i od Vladimir isto. Isto i dr Makoli vo new Born e prekrasen a i timot se Top.So sreka sto i da pravite
Не се преоптоварувај со бројот, важно е да бидат добри. Мене ми извадија 9, па на крај само една остана. Знам случај од пријателка со многу помалку, па сите успешно оплодени, на крај две вратени, другите замрзнати. Има близначиња веќе една годинка Посакувам слична приказна и кај тебе! Единствено што мене ми кажуваат докторите е: ако се помалку, трансферот е подобро да се прави на втор ден, наместо на 5ти. Ова е во Германија, незнам каква е праксата во МК.
Не се разочарувај. Јас првата недела по трансвер немав никакви симптоми тек втората на крај ми се јави поспаност и осетливост на мириси. Ама секоја жена е различна некој цела бременост немаат симптоми. Друго ти имаш 5 оплодени кај мене едно се оплоди и бидна. Пробај не мисли на тоа уживај не се оптеретувај гледај со филмови читај книги . Ќе биде не се секирај
Само ке ти кажам мисли позитивно и се ке биде како што треба јас сум една од тие што поминаа без симптоми значи буквално ниту еден симптом немав ама во себе ди знаев дека ке биде успешно така ти посакувам и на тебе да не израдуваш со позитивен тест без симптоми
Здраво девојки, се прашувам повеќе време, дали знае некој, зошто макси методата никој ја нема во Скопје од клиниките и ја има само Битола? Исто и за тиме лапсе ембриоскопот?
Девојки сега ми текна па ај првин вас да ве прашам паа др ќр прашувам. Од понеделник треба да почнам со клексани па дал може во 23 ч. Да ги ставам?